Is het een goed idee om babyvoeding te bewaren?
Bijna elke moeder vraagt zich wel eens af of het een goed idee is om babyvoeding te bewaren. Hoewel babyvoeding bij voorkeur vers moet zijn, zijn er verschillende manieren om het te bewaren zodat het zijn voedingswaarde niet verliest.
Je kunt babyvoeding drie maanden bewaren, maar je moet altijd de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om de gezondheid van je baby te beschermen.
Om de gezondheid van je baby veilig te stellen is het belangrijk om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Voed je kind niet direct uit het bakje waar het voedsel in bewaard is. Bacteriën uit het speeksel zal er achterblijven en gemakkelijk verspreiden. Als je dat voedsel bewaart, zal er de volgende keer dat je baby het eet schadelijke bacteriën in zitten.
Is het een goed idee om babyvoeding te bewaren?
Je bespaart tijd en geld door je babyvoeding te bewaren. Er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken.
Pak alleen wat je nodig hebt
Het is belangrijk om de porties die je kind zal eten te scheiden. Pak met een lepel de portie die je op dat moment nodig hebt en bewaar de rest in goed afgesloten bakjes.
Met deze voorzorgsmaatregel voorkom je de besmetting van het voedsel en weet je zeker dat het volgende keer nog goed is om te eten.
Als je ervoor gekozen hebt om de lepel in het bakje te doen en je baby eet niks, kun je het beste alles weggooien. Op deze manier voorkom je nogmaals de verspreiding van bacteriën die kinderen ziek kunnen maken.
Zet het op een frisse plek
- Wanneer het bakje nog niet geopend is, kun je het op kamertemperatuur bewaren. Hoge temperaturen zorgen voor de groei van bacteriën, waardoor het voedsel bederft.
- Als de bakjes vochtig zijn, kan je de inhoud beter gelijk weggooien omdat het je baby ziek kan maken.
- Als je nieuwe producten blijft kopen, raden we je aan ze achter in de voorraadkast te zetten. Zet het oude voedsel vooraan zodat het niet over datum raakt.
Mogelijk om twee tot drie dagen te bewaren
Wanneer bakjes met puree, soep of ander voedsel geopend zijn, kan het twee tot drie dagen in de koelkast bewaard worden. Dit moet alleen gedaan worden wanneer de deksel goed op het bakje zit en het voedsel niet vervuild is.
- Het wordt altijd aanbevolen om de portie die je baby zal eten in een afzonderlijk bakje te doen en de rest in andere bakjes te bewaren.
- Laat puree, babyvoeding of soep niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur blijven. Bacteriën verspreiden erg snel.
- Maak de bakjes waar je het voedsel in bewaard grondig schoon met heet water en afwasmiddel als je het voedsel zelf bereidt. Het is ook belangrijk om het voedsel af te laten koelen voordat je het invriest.
- IJsbakken zijn ideaal voor het bevriezen van voedsel: bedek ze met een plasticfolie voor de beste bescherming. Zodra het bevroren is kun je de bakken in grotere bakken doen om porties voor verschillende dagen te bewaren.
Bevroren, niet meer dan drie maanden
Bevroren voedsel moet niet meer dan drie maanden bewaard worden. Doe labels op de bakjes om te onthouden wat de inhoud is en wanneer je het in de vriezer gedaan hebt.
Recentelijk gemalen fruit moet gelijk bevroren worden, maar groenten niet. Voeg een paar druppels citroen toe aan het fruit om de vitaminen te behouden en te voorkomen dat het fruit bruin kleurt. Als het gaat om groenten, snijd deze in stukjes wanneer ze nog niet bevroren zijn om de textuur te behouden.
Hoe moet ik het voedsel ontdooien?
- Doe het voedsel maximaal 48 uur in de koelkast om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen bij het ontdooien. Een andere optie is om het bakje in een laagje kokend water te doen, alsof het een bad is.
- Roer goed als je het voedsel in de magnetron doet. Wees voorzichtig met hete delen, want dit kan zorgen voor verbrandingen in de mond en op de tong van je baby.
- Bevries puree niet opnieuw in wanneer het eenmaal ontdooit is.
- Houd de koelkast schoon voor optimale bescherming en hygiëne.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- J. Lorenz, Lorraine & Sawicki, M & Elliott, Michael & White, Melissa. (2016). Home Food Preservation Among Families With Young Children. Journal of Family & Consumer Sciences. 108. 48-55. 10.14307/JFCS108.3.48.
- Freezing and food safety. United States Department of Agriculture. Food Safety and Inspection Service. [Online] Avaiable at: https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/freezing-and-food-safety/CT_Index