Geelzucht bij gezonde pasgeborenen

Geelzucht bij gezonde pasgeborenen is een vaak voorkomende aandoening. Gelukkig is het in de meeste gevallen een tijdelijk en ongevaarlijk probleem dat snel verdwijnt. Wat is het en hoe kunnen we het detecteren en behandelen? Ontdek het in dit artikel.
Geelzucht bij gezonde pasgeborenen
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 22 december, 2022

Mijn baby heeft de eerste paar dagen van zijn leven een gele huid. Is dit normaal? Ja, het is waarschijnlijk geelzucht. Wees niet ongerust, geelzucht bij gezonde pasgeborenen is een tijdelijke en onschuldige aandoening die heel vaak voorkomt. Het verdwijnt vanzelf in de tweede week, of met behulp van een lichte behandeling.

O ngeveer 50 of 60 procent van de baby’s heeft het tijdens de eerste of tweede week van hun leven. Hoewel de meeste pasgeborenen deze aandoening hebben, is het niet altijd waarneembaar.

Hoewel er zelden reden tot bezorgdheid is omdat het vaak niet ernstig is, is het belangrijk er aandacht aan te schenken. In dit artikel zul je ontdekken hoe je kunt weten of je baby geelzucht heeft, hoe je het moet behandelen en wat de gevolgen van geelzucht voor je kind kunnen zijn.

Wat is het en waarom komt geelzucht bij gezonde pasgeborenen voor?

Geelzucht bij gezonde pasgeborenen is een veelvoorkomende aandoening. Het is gerelateerd aan het geel worden van de huid en het oogwit. Dit wordt veroorzaakt door een overmaat aan bilirubine in het bloed, wat het gevolg is van de normale afbraak van rode bloedcellen.

Normaal gesproken wordt bilirubine verwerkt in de lever en uitgescheiden in de vorm van gal. Vervolgens wordt het uitgescheiden via de darmen in de ontlasting. Wanneer het echter snel optreedt en de lever van de pasgeborene het niet kan afbreken en uitscheiden, verschijnt geelzucht.

Kortom, het is het resultaat van het gebrek aan rijping en aanpassing van de lever tijdens de reeks veranderingen die plaatsvindt tijdens de eerste paar dagen van het leven van de baby. Het bilirubine zet zich dan af in verschillende organen, voornamelijk de huid, waardoor het een gele tint krijgt.

Geelzucht bij gezonde pasgeborenen

Hoe weet je of je baby geelzucht heeft?

Geelzucht kan door de ouders worden opgemerkt. Het is nodig dat ze letten op elke verandering in de kleur van de huid, het oogwit en het mondslijmvlies van de baby.

Ouders kunnen het beste de pasgeboren baby zorgvuldig observeren bij natuurlijk licht of in een kamer met fluorescentielampen. Dit is de meest betrouwbare detectiemethode voor geelzucht bij gezonde pasgeborenen.

Als er nog steeds twijfels zijn, kun je voorzichtig op het puntje van de neus, voorhoofd of borst drukken. Wanneer de huid er normaal uitziet, heeft je baby geen geelzucht. Als je een gelige tint ziet, neem dan contact op met je arts.

Kan geelzucht schadelijk zijn voor mijn kind?

Ja, geelzucht kan schade bij een pasgeborene veroorzaken. Maar alleen wanneer het bilirubine een zeer hoog niveau in het bloed bereikt en daardoor gevaarlijk wordt voor de gezondheid van het kind.

Het is belangrijk om te vermelden dat de hoogte van het bilirubine- gehalte dat een risico voor het kind vormt, afhankelijk is van zijn of haar leeftijd, gewicht en andere verwante medische aandoeningen. Om dit risico te controleren wordt er een eenvoudige laboratoriumtest uitgevoerd die slechts een klein bloedmonster vereist.

Om de redenen waarom het kind een toename van bilirubine heeft te onderzoeken en te verduidelijken , zijn er aanvullende onderzoeken beschikbaar die tijdig door de kinderarts moeten worden uitgevoerd.

Kan ik een baby met geelzucht borstvoeding geven?

Het is geen probleem om een ​​kind met geelzucht borstvoeding te geven. Soms is men echter bezorgd dat borstvoeding de aandoening langer in stand houdt. Als dit het geval is, kan de kinderarts je adviseren tijdelijk te stoppen met borstvoeding.

In deze gevallen wijzen kraamspecialisten erop dat het handig is om een afkolf apparaat te gebruiken. Daarmee kan de productie van melk op gang worden houden. Hierdoor is het mogelijk om later opnieuw borstvoeding te geven.

Het wordt echter altijd aanbevolen om onmiddellijk een arts te raadplegen. Hij of zij kan je begeleiden en helpen de nodige maatregelen te nemen om geelzucht tijdig te diagnosticeren en te behandelen.

Geelzucht bij gezonde pasgeborenen

Hoe wordt geelzucht behandeld?

Als het bilirubine-gehalte net iets hoger is dan normaal is er geen speciale behandeling nodig. Zelfs dagelijkse blootstelling aan de zon gedurende 15 of 20 minuten voor het raam is voldoende.

Deze methode is aantrekkelijk omdat de huid van de pasgeborene uiterst dun is. Hierdoor kan de zonnestraling de bilirubinemoleculen gemakkelijk afbreken en snel elimineren.

Als deze niveaus echter een beetje meer alarmerend zijn, ondergaat de baby een behandeling onder de naam lichttherapie. Deze behandeling wordt aangevraagd en gecontroleerd door de kinderarts. Bij deze behandeling worden speciale lampen gebruikt die vereisen dat het kind een paar dagen in het ziekenhuis blijft.

Het kind krijgt zelden een bloedtransfusie om bilirubine te elimineren. Deze procedure wordt alleen toegepast bij speciale aandoeningen. Deze interventie moet worden gedaan in een ziekenhuis en op verzoek van een kinderarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.