De slaapbehoeften van je baby tussen maand 4 en 6

De slaapbehoeften van je baby tussen maand 4 en 6
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Pasgeboren baby’s hebben een interne klok die sterker is dan zijzelf. Ze kennen het verschil nog niet tussen dag en nacht. In dit artikel gaan we wat dieper in op de slaapbehoeften van je baby.

Mits een beetje hulp van jou kan tijdens de eerste paar levensmaanden een gezond slaappatroon worden ontwikkeld. Rond de vierde levensmaand slapen baby’s gemiddeld 14 uur per dag.

Een baby van vier maanden oud kan acht uur aan een stuk slapen zonder wakker te worden om te eten. Een baby van vijf maanden kan tien tot elf uur ononderbroken slapen.

Rond de zesde levensmaand heeft een baby elke dag gemiddeld zo’n elf uur slaap na elkaar nodig, naast drie tot vijf uur slaap verspreid over enkele dutjes.

Elke baby is anders. Maak je geen zorgen als je kind meer of minder dan het gemiddelde slaapt.

Iedereen heeft meer of minder slaap nodig al naargelang het individuele energieniveau en hoe moe we zijn. Het is niet omdat jouw vier maanden oude baby acht uur na elkaar slaapt zonder wakker te worden, dat dit voor alle leeftijdsgenootjes geldt. De slaapbehoeften van je baby kunnen individueel bepaald zijn.

Elke baby is uniek. Het is belangrijk dat je de persoonlijke interne klok van je kind respecteert.

Is het tijd voor een eigen kamer?

Rond de vierde of zesde levensmaand kiezen veel ouders ervoor om hun kind in een eigen kamer te laten slapen. Hierdoor krijgen ze een eigen privéplaats om te slapen en kunnen ze gezonde slaapgewoonten ontwikkelen.

Deze timing is natuurlijk relatief, want sommige ouders kiezen ervoor om dit langer uit te stellen. Weet dat dit een zeer persoonlijke keuze is. Weeg je opties en de gevolgen van je keuze daarom goed af.

Bepaalde factoren kunnen een rol spelen wat betreft het verhuizen naar een eigen kinderkamer. Denk maar aan de beschikbare ruimte in huis, de persoonlijke behoeften van de ouders en die van de baby.

De slaapbehoeften van je baby: voetjes

Soms beslissen ouders door oververmoeidheid om een kind in hun kamer te laten slapen. Op deze manier kan een van de ouders langer bij het kind slapen indien dit nodig blijkt.

Soms kan oververmoeidheid er echter ook voor zorgen dat het zeer moeilijk wordt om op te staan. Wanneer de vermoeidheid lang blijft voortduren kan dit leiden tot een depressie.

De slaapbehoeften van je baby: een vaste routine

Het is belangrijk om elke dag voor een vaste routine te zorgen. Op deze manier kan de interne klok van je baby goed op het leven afgesteld worden. Baby’s hebben zelfvertrouwen nodig en moeten weten wat ze kunnen verwachten. Hierdoor leren ze wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Daarom is het noodzakelijk om een vast slaapschema te volgen voor je kleintje.  Routines moeten tijdens de eerste levensjaren worden aangeleerd. Op deze manier zal ook aan de slaapbehoeften van je baby worden voldaan.

Op een bepaald moment zal de interne klok van je baby op het leven zijn afgestemd. Je zal dan zien dat je kind begint te weten wanneer het bijna bedtijd is. Het is zelfs mogelijk dat ze door bepaalde gebaren (in de ogen wrijven, gapen) vragen om in bed te worden gestopt.

Houd rekening met dutjes

Tijdens dutjes kunnen baby’s niet in volledige duisternis slapen. Dit brengt hun interne klok in verwarring. Weet ook dat het niet noodzakelijk is dat het hele huis muisstil is wanneer de baby slaapt.

Op deze manier zullen ze beseffen dat het nog steeds dag is en dat bedtijd (met vele uren ononderbroken slaap) nog niet is aangebroken.

Het is belangrijk dat je de dutjes en de slaapbehoeften van je baby respecteert. Zo kunnen ze immers net zo lang slapen als nodig is. Maak hen nooit wakker om hen te laten drinken.

Laat ze slapen zo lang als nodig blijkt. Tijdens de eerste levensmaanden zullen baby’s een dutje doen wanneer ze daar behoefte aan hebben. Ze zullen ook leren te reguleren wanneer ze honger hebben en wanneer ze voldoende gegeten hebben. 

De slaapbehoeften van je baby: vredige slaap

Herken de signalen van vermoeidheid

Bij baby’s tussen vier en zes maanden oud is het belangrijk dat je de signalen herkent die erop wijzen dat ze moe zijn. Zo zal je gezonde slaapgewoonten kunnen creëren. Bovendien zal je kind hier gelukkiger door worden.

Hier zijn enkele signalen die bij baby’s op vermoeidheid kunnen wijzen:

  • Ze hebben een wazige blik in de ogen of staren naar een bepaald punt
  • Gapen
  • In de ogen wrijven
  • Interesse in mensen en voorwerpen verliezen
  • Prikkelbaar zijn
  • Huilen
  • Driftbuien

Al deze zaken wijzen erop dat je kind moe is en behoefte heeft om zo snel mogelijk te gaan slapen. Het is belangrijk dat je deze signalen in de loop van de dag in de gaten houdt en hierop reageert.

Als je de signalen die wijzen op vermoeidheid herkent, kun je helpen om een gezond slaappatroon te ontwikkelen. Vaste routines komen hier heel goed van pas.

Zo zal je ook leren te begrijpen wanneer ze wakker en alert zijn en wanneer ze liever zouden gaan slapen.

Je zal dus kunnen voorspellen wanneer het tijd is om ze in bed te stoppen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.