De kunst van het in de watten leggen

De kunst van het in de watten leggen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 19 oktober, 2022

De kunst van het in de watten leggen komt rechtstreeks vanuit het hart. Een kind verwennen is het mooiste wat we als moeders kunnen doen. Telkens als we een kind tegenkomen die nog nooit in de watten is gelegd merken we dit op en doet dit van binnen een beetje pijn. We willen hem alle verwennerij geven die hij maar nodig heeft. 

Laten we eerlijk zijn. Als er één zin is waar we moe van worden om te horen is het wel “je kind is erg verwend”. We horen ook vaak  “hoe in de watten gelegd je kind is!”

Hoewel degene die het zegt geen verkeerde toon heeft is er een zeker verwijt in het commentaar. We denken bij onszelf: “Doe ik teveel? Waarom zeggen ze dit iedere keer als ik iets voor mijn kind doe?”

De meeste mensen vergeten dat er een subtiel verschil is tussen een verwend kind en een kind dat in de watten gelegd is. In feite hebben mensen de neiging om beide te beschouwen als synoniem voor slecht ouderschap. Deze negatieve ondertoon kan voortkomen uit gebrek aan informatie hierover dus we willen dit graag verduidelijken.

Er wordt gezegd dat een moeder haar kind in de watten legt als ze de neiging heeft om haar genegenheid voor haar kinderen te tonen door middel van kusjes, knuffels, complimenten en mooie woorden.

“Wat je ook aan kinderen geeft, geven kinderen aan de maatschappij.”

-Karl A. Menninger-

Volgens het Nationaal Woordenboek is een in de watten gelegd kind iemand die veel uitingen van genegenheid en vleierij ontvangt. De verwennerij is een blijk van tederheid met zorg en fijnheid gegeven.

Als je bijvoorbeeld je baby liefkoost en hem liefde geeft, verwen je hem. Waarom? Omdat je hem genegenheid toont op een delicate, tedere manier.

Een verwend kind is een kind met wie de ouders meestal zeer toegeeflijk is. Het verschil is dat een verwend kind dingen in overvloed mag doen. Terwijl het in de watten gelegde kind gewoon veel genegenheid krijgt.

Er zijn kinderen die tegelijk verwend zijn en in de watten gelegd worden. Maar dat is lang niet in alle gevallen zo.

In de watten leggen met knuffels

De kunst van het in de watten leggen

Niets is mooier dan voor onze kleintjes te zorgen door middel van de kunst van het in de watten leggen. Dit moet echter wel verstandig gedaan worden.

Een liefhebbende, aandachtige en gevoelige moeder zijn is een manier om het psychologische en emotionele welzijn van onze kinderen te bevorderen.

Een goede moeder weet hoe ze de juiste strategieën moet bepalen. Dit om te voorkomen dat ze de grens van het in de watten leggen overschrijdt richting instemming en het teveel toelaten. Ze zal liefde geven maar tegelijkertijd voorkomen dat een persoonlijkheid wordt gecreëerd dat schadelijk is voor het kind. Bovendien zal een kind dat in de watten gelegd wordt meer ontvankelijk zijn voor emoties.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan het kind dat constante affectie en uitingen van liefde ontvangen sterker en zekerder van zichzelf worden. Sterker dan een kind dat geen genegenheid ontvangt, onder het mom van “zonder onzin zul je sterker zijn”.

Bewust ouderschap: ik kies ervoor je in de watten te leggen zonder je te verwennen

Als we onze kinderen in de watten leggen, heeft dit echt zo’n positieve uitwerking op ze? Het antwoord is JA. Om dit te begrijpen moeten we het antwoord vinden op basis van de hechtingsleer.

Kinderarts William Sears beschrijft het concept van Natuurlijk Ouderschap. Hij plantte het zaad van de beweging dat bekend staat als bewust ouderschap. Dit staat nu bekend als natuurlijk ouderschap of respectvol en bewust ouderschap.

Een kind dat in de watten gelegd wordt kan een persoon met een grotere emotionele volwassenheid worden. Ook kan hij een veilige hechting ontwikkelen. Op zijn beurt bevordert een veilige hechting de ontwikkeling van een betrouwbare en onafhankelijke persoonlijkheid.

Deze veiligheid komt ook het zelfrespect van het kind ten goede. Zowel strelingen als aandacht zijn de oorzaak dat kinderen zich op de lange termijn ontwikkelen met sterkere persoonlijkheden.

De slogan is: Ik kies ervoor om je in de watten te leggen zonder je te verwennen.

In de watten leggen met kusjes en eten

Een kind dat in de watten gelegd wordt en geborgenheid en stabiele genegenheid ontvangt weet niks af van chantage of venijn. Het zal nooit een kleine tiran of een afhankelijk kind worden. Het kind dat in de watten gelegd wordt leert de waarde van emotionele taal kennen en zal zich vrij en veilig voelen om op dezelfde manier te reageren naar diegenen van wie hij houdt.

Vrijheid

Moeders die hun kinderen in de watten leggen doen dit omdat ze van hen houden. Ze weten dat verwennen het exclusieve synoniem is voor iemand met tederheid te behandelen en met genegenheid en aandacht te onderwijzen.

Ze begrijpen ook dat opvoeden met respect een heel specifiek doel heeft: om onze kinderen vanuit ons hart te begeleiden zodat ze zich elke dag veiliger en vrijer voelen tot het moment komt waarop ze hun eigen weg banen.

Het in de watten leggen heeft in feite geen vervaldatum. Het gaat zelfs door tot in de volwassenheid waar we onze kinderen blijven behandelen met de meest geweldige genegenheid. Dat is tenslotte wat verstandig liefhebben betekent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.