Ademhalingsfysiotherapie voor baby's: wanneer en waarom?
Ademhalingsfysiotherapie voor baby’s is heel heilzaam. Het geeft namelijk onmiddellijk resultaat, zonder enige vorm van pijn te veroorzaken. In feite bevelen kinderartsen het aan, omdat het geen bijwerkingen geeft. Bovendien helpt het infecties van de luchtwegen en het gebruik van medicijnen verminderen.
In de koudste tijden van het jaar nemen aandoeningen van de luchtwegen bij baby’s toe. Van nature hebben baby’s namelijk slijmafscheidingen door de lage temperaturen. Als de hoeveelheid afscheidingen toeneemt, raakt het slijmvlies ontstoken. Dit maakt het verdrijven van de afscheidingen natuurlijk ingewikkelder, wat de ademhaling beïnvloedt. De meest voorkomende verschijnselen zijn hoest en neusafscheidingen.
Er zijn veel longziekten bij baby’s die genezen kunnen worden door ademhalingsfysiotherapie te volgen. In feite is dit soort therapie gericht op het elimineren van afscheidingen van de luchtwegen. Bovendien helpt het de manier waarop baby’s ademen en hun levenskwaliteit te verbeteren.
De voordelen van ademhalingsfysiotherapie voor baby’s
Als kinderen voor ze twee jaar zijn regelmatig ademhalingsstoornissen vertonen, zullen ze waarschijnlijk ademhalingsproblemen krijgen als ze volwassen zijn. Ademhalingsfysiotherapie is dan een effectieve en veilige behandeling, die de gevolgen van ademhalingsziekten bij baby’s vermindert. Daarom verbetert het op lange termijn hun levenskwaliteit.
De verschillende ziekten die respiratoire fysiotherapie behandelt hebben iets gemeen: de ontsteking van het slijmvlies. Dit membraan is belast met de verdediging van het organisme tegen virussen, bacteriën, allergenen, giftige stoffen, enz. En, de ontsteking ervan is de oorzaak van slijmafscheiding.
Als dit onbehandeld blijft, gaat de ontsteking door en duren de symptomen langer. Het gevolg is dat dit bij baby’s tot meer complicaties kan leiden. Daarom is het zo belangrijk ademhalingsfysiotherapie toe te passen en deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Wanneer moeten baby’s ademhalingsfysiotherapie krijgen?
Ademhalingsfysiotherapie wordt aanbevolen voor baby’s wanneer ze last hebben van longobstructie. Bovendien zouden ze deze behandeling moeten volgen telkens als ze problemen hebben met hun luchtwegen tijdens het ademen. Het is echter af te raden in het geval van tumorziekten of misvormingen. In feite kan dit soort behandeling deze situaties compliceren.
Al na een paar sessies kan ademhalingsfysiotherapie de ademhaling van kinderen verbeteren. Hoe eerder je met de behandeling begint, hoe beter het voor je baby zal zijn. De technieken die bij deze behandeling horen zijn erop gericht afscheidingen te verminderen en de ademhaling te verbeteren. Eigenlijk kun je deze therapie combineren met andere behandelingen en zo effectiever maken.
Verschillende ziekten die je met ademhalingsfysiotherapie kunt behandelen
Ademhalingsfysiotherapie is heilzaam in die gevallen waarin de longobstructie omkeerbaar is. Het behandelt niet alleen ziekten, maar voorkomt ook nieuwe ziekten in de toekomst. Er zijn vijf groepen ziekten, naar hun belangrijkste oorzaak:
- Acute en chronische longziekten: Onder de acute ziekten vinden we bronchitis, bronchiolitis en longontsteking. Er zijn veel chronische ziekten, zoals allergische aandoeningen en astma. Bovendien omvat dit ook cystische fibrose, bronchiectase en regelmatige infecties.
- Ziekten in de gedeelde ruimte die het ademhalingsstelsel en het spijsverteringsstelsel aantasten: Hiertoe behoren slikproblemen, die de ademhalingsactiviteit beïnvloeden.
- Gastro-oesofageale refluxziekte: Dit veroorzaakt een toename van afscheidingen in de bovenste luchtwegen.
- Ziekten die met de bevalling te maken hebben: Sommige daarvan kunnen het gevolg zijn van het inslikken van vruchtwater of van onrijpe longen. Ze omvatten ook longinfecties bij pasgeborenen.
- Ademhalingsziekten in de bovenste luchtwegen: Deze omvatten de neus, de mond, de keel, en het strottenhoofd. Een toename van afscheiding in de bovenste luchtwegen kan zich uitbreiden tot de trachea en de longen.
Een conservatieve behandeling
Het soort behandeling dat respiratoire fysiotherapie biedt vermindert het gebruik van medicijnen bij baby’s. Het zijn passieve technieken, die zelfs thuis uitgevoerd kunnen worden. In het geval van baby’s zijn alle technieken passief.
Afhankelijk van de ernst van de ziekte kan de behandeling poliklinisch zijn of thuis plaatsvinden. In het geval van ernstiger situaties wordt ademhalingsfysiotherapie uitgevoerd overal waar de baby in het ziekenhuis opgenomen is. Deze therapie verbetert de gezondheid van baby’s en verkort de tijd die ze in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Ademhalingsfysiotherapie bij baby’s moet spelenderwijs worden uitgevoerd, in een prettige context, met familie en vrienden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ibarra Cornejo, José, et al. “Efectividad de las diferentes técnicas de fisioterapia respiratoria en la bronquiolitis. Revisión sistemática.” Revista Médica Electrónica 39.3 (2017): 529-540. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1684-18242017000300011&script=sci_arttext&tlng=en
- Esteban Sotomayor, Magaly Edith, and Fanny Marylin Pulache Bernal. “EFECTIVIDAD DE LAS TECNICAS RESPIRATORIAS PARA MEJORAR EL ESTADO CLÍNICO EN LACTANTES CON BRONQUIOLITIS AGUDA.” (2020). http://repositorio.uwiener.edu.pe/handle/123456789/3865
- Conesa Segura, Enrique. “Evaluación clínica de la respuesta a la fisioterapia respiratoria en los niños con diagnóstico de bronquiolitis aguda.” (2019). http://repositorio.ucam.edu/handle/10952/4136
- Gonnet, Anthony Robert. “Influencia de la fisioterapia respiratoria sobre la calidad de vida en los niños con bronquiolitis: Protocolo de un ensayo clínico aleatorizado.” (2019). https://repositorio.usj.es/handle/123456789/227
- Pírez, Catalina, et al. “Fisioterapia respiratoria en el tratamiento de niños con infecciones respiratorias agudas bajas.” Archivos de Pediatría del Uruguay 91 (2020): 38-39. http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?pid=S1688-12492020000700038&script=sci_arttext
- Leone, Mariela. “FISIOTERAPIA RESPIRATORIA EN PACIENTES PEDIÁTRICOS CON DIAGNÓSTICO DE BRONQUIOLITIS Y NEUMONÍA DEL HOSPITAL JUAN PABLO II CORRIENTES Y HOSPITAL SAMIC OBERÁ.” http://190.226.53.212/greenstone/collect/tesis/index/assoc/HASH0192.dir/TFI%20Sabotke%20Gonzalo.pdf