Seks tijdens de zwangerschap. Geniet ervan!
Het feit dat je zwanger bent, wil nog niet zeggen dat je je leven en alle genoegens die daarbij horen, in de wacht moet zetten. Seks tijdens de zwangerschap wordt aanbevolen, dus doe het gewoon en geniet ervan!
Er doen zich allerlei fysieke en hormonale veranderingen voor tijdens de verschillende stadia van de zwangerschap. Er bestaat een hele reeks mythen wat betreft de vraag of het raadzaam is om seks tijdens de zwangerschap te hebben. Maar… wees gerust: de meeste experts en artsen raden het aan.
Ze vinden alleen dat extra voorzichtigheid geboden is in het geval van zwangerschappen met een hoog risico. Voorzichtigheid is ook geboden wanneer één van de partners een medische aandoening heeft die intimiteit belet.
Vrijen met je partner zorgt voor de afscheiding van oxytocine: “het liefdeshormoon.” Het veroorzaakt een gevoel van ontspanning en een algemeen gevoel van welzijn.
Een ander voordeel van seks is het feit dat het ons gevoel van eigenwaarde kan vergroten. Het zorgt ervoor dat de vrouw zich gewild voelt. Om die reden verhoogt het haar gevoel van zelfverzekerdheid, wat belangrijk is in deze periode waarin veel lichamelijke veranderingen plaatsvinden.
De baby wordt niet verwond of pijn gedaan tijdens seks. De baarmoederhals is bedekt met een dik vlies. En hoewel een orgasme kleine samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaakt, is het niet schadelijk voor de baby.
Sterker nog, de liefde die het paar tijdens seks met elkaar deelt en uitwisselt, is gunstig voor de ontwikkeling van de foetus.
Zin in seks tijdens de zwangerschap
De eerste maanden van de zwangerschappen hebben sommige vrouwen last van periodes van misselijkheid en ander typische ongemakken. Het is voor de hand liggend dat een vrouw tijdens deze fase minder zin heeft in seks. Praat met je partner om hem uit te leggen wat de reden is voor de afwezigheid van seksueel verlangen.Tijdens de laatste maanden van de zwangerschap kan het seksuele verlangen worden beïnvloed door moeheid en de extra kilo’s die je met je meedraagt. Ook een zekere spanning en bezorgdheid over de op handen zijnde bevalling kan van invloed zijn.
Maar er zijn ook vrouwen die een toename van hun zin in seks tijdens de zwangerschap ervaren. Hun verlangen naar seks wordt intenser en ze willen vaker seks hebben. Ze beweren ook dat ze meer plezier aan een orgasme beleven.
Pas op voor seksueel overdraagbare infecties
Door seks tijdens de zwangerschap zijn vrouwen vatbaarder voor blaasontstekingen en algemeen ongemak van de geslachtsorganen.
Om dit te voorkomen, moet je meer aandacht besteden aan je hygiëne. Ook moet je aan je partner vragen om hetzelfde te doen. Als je om wat voor reden dan ook één of ander ongemak voelt, praat daar dan met je arts over.
Heb je geen vaste partner of weet je niet of een eventuele bedgenoot gezondheidsproblemen heeft? Neem dan liever geen risico’s en zet jouw gezondheid en die van je baby niet op het spel.
Posities die je kunt uitproberen
Bij seks tijdens de zwangerschap kunnen sommige posities ongemakkelijk worden. De grootte van de buik is bijvoorbeeld niet zo handig bij de missionarishouding.
Het is dan ook aan te raden om wat creativiteit te gebruiken om nieuwe en opwindende manieren te vinden om van elkaar te houden. Seksuele spelletjes, orale seks en een langduriger voorspel kunnen allemaal plezierig zijn. Je kunt ook proberen nieuwe standjes te bedenken.
- Neem de leiding door jezelf bovenop je partner te plaatsen. Op deze manier kun je het ritme bepalen. Het is een positie waarin je met je buik op de buik van je partner kunt steunen en je soepel kunt bewegen.
- Zijdelings is een andere manier om plezier te voelen. Ga op je zij liggen en draai je rug naar je partner. In deze houding is er weinig risico op ongemak. Een variatie op dit standje is door op handen en voeten te rusten of door te staan, met je handen tegen een muur leunend.
- Blijf van seks te genieten en verlies je sensualiteit niet. Je kunt gebruik maken van speeltjes, lingerie en al die dingen die intimiteit met je partner fijner en aangenamer maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arbués, E. R., & León, M. R. (2013). Características y evolución del patrón sexual de la mujer embarazada. Enfermería Global, 12(4), 362-370. https://revistas.um.es/eglobal/article/view/eglobal.12.4.181521
- Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
- González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015
- Richard P. (1984). Sexualidad durante el embarazo. Clin Obstet Ginecol Norteam 1984;3:904-16.