7 dingen die niemand je vertelt over de bevalling
Bevallen is het meest verbazingwekkende en meest gevreesde deel van de zwangerschap. Elke vrouw ervaart het anders. Dat is waarom het zo’n speciaal moment is. Het is een blind date, waarvan je weet dat je helemaal verliefd zal worden op de persoon die op het punt staat ter wereld te komen. De details over de bevalling, zo noodzakelijk en soms gevreesd, blijven grotendeels onbekend.
Het maakt niet uit of de geboorte gebeurt via een keizersnee, in een badkuip, in jouw bed of in het ziekenhuisbed… De realiteit is dat het moment waarop je je baby voor het eerst ziet, het meest tedere en mooiste is wat sommige ouders in hun leven kunnen ervaren.
Bevallen is een onvergetelijk en bijzonder moment. Maar er zijn een paar dingen die je mogelijk niet weet over de bevalling die je misschien zullen verrassen.
7 dingen over de bevalling die je moet weten
De uitgerekende datum is lang niet altijd correct
Het is waar dat het soms klopt, maar meestal is dit een zeldzame gebeurtenis. Als vrouwen willen we graag weten dat zwangerschap niet voor altijd is. We denken dat de uitgerekende datum het einde zal zijn, maar dit is niet altijd het geval. Soms duurt de zwangerschap langer dan we verwachten.
Slechts 5% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum, dus maak je geen zorgen als je kind voor of na die datum ter wereld komt. Het gaat erom dat hij gezond is!
Een ruggenprik werkt niet altijd
Alle zwangere vrouwen in de wereld zouden moeten weten dat een ruggenprik geen wondermiddel is. Het werkt helaas niet altijd. Een ruggenprik zorgt ervoor dat vrouwen geen pijn te voelen tijdens de bevalling in het onderste deel van hun lichaam. Het wordt geïnjecteerd met een naald in de rug.
Maar het krijgen van de ruggenprik betekent niet dat je niets voelt. Sommige vrouwen hebben wat gevoelloosheid in hun benen, sommigen hebben wel wat gevoel, sommigen hebben buikpijn en sommigen worden helemaal niet beïnvloed of niet zo veel als zou moeten. Als je helemaal niet zeker bent, moet je altijd je arts raadplegen.
Je kunt niet eten of drinken als je eenmaal een ruggenprik hebt gehad
Het is een goed idee om te eten voordat je naar het ziekenhuis gaat en daarna de ruggenprik toegediend te krijgen. Bevallen kost namelijk veel moeite, met of zonder ruggenprik. Maar als je een ruggenprik hebt gehad, kun je niets eten of drinken. Daardoor zou je je een beetje slap kunnen voelen tijdens het bevallen.
Je zou stoelgang kunnen hebben tijdens je bevalling
Je zal niet de eerste of de laatste vrouw ter wereld zijn die stoelgang heeft met het persen tijdens de weeën. Het is een beetje onaangenaam, maar het gebeurt veel vaker dan vrouwen willen toegeven. Als het je overkomt, schaam je dan niet. De verpleegsters zijn hier helemaal aan gewend.
De bevalling is nog niet voorbij als de baby geboren is
Als je baby er al uit is, zal je waarschijnlijk nog een laatste inspanning moeten leveren. Je zal moeten persen om de placenta eruit te krijgen die je baby voedde. Maak je echter geen zorgen. Het gaat meestal vrij snel en de pijn is niets vergeleken met de weeën.
Wanneer je baby wordt geboren is hij bedekt met een witte substantie
Wanneer je baby wordt geboren, zal je merken dat zijn huid bedekt is met een witte, kleverige substantie die op kaas lijkt. Dit noemt men de vernix caseosa genoemd en deze beschermt de babyhuid in de baarmoeder. Nadat je de baby hebt gewassen, valt dit er vanzelf af en de baby zat het niet merken. Dan zul je zien hoe zacht en kwetsbaar zijn huid is.
Het hoofd van je baby zal van vorm veranderen
Als je een vaginale bevalling hebt gehad, zijn de botten in het hoofd van je baby waarschijnlijk samengeperst om door het geboortekanaal te passen. Maak je geen zorgen, omdat het geleidelijk aan een ronde vorm zal beginnen aan te nemen. Gedurende een paar dagen kan het kegelvormig lijken, maar dat zal tijdelijk zijn.
Dit waren 7 dingen die niemand je vertelt over de bevalling, maar die heel belangrijk zijn om te weten om goed voorbereid te zijn op het aanbreken van het grote moment.