Wat moet ik doen als mijn dochter make-up wil gaan dragen?
In het leven van onze kinderen zijn er veel momenten waarop we grenzen moeten stellen, moeten weten hoe we moeten onderhandelen en hun processen moeten begrijpen om ze met respect te begeleiden. Een van de meest voorkomende is wanneer een dochter make-up wil gaan gebruiken. Geconfronteerd met dit verzoek, ontstaan angsten, twijfels en verwarring over hoe te reageren.
En het is een feit dat, hoewel we het niet helemaal eens zijn met het idee, we ook niet te streng willen zijn. De waarheid is dat de sleutel ligt in het vinden van de juiste balans. Hiervoor moeten we rekening houden met verschillende factoren. Bijvoorbeeld de leeftijd van het kind of de redenen waarom ze betrokken wil raken bij deze activiteit.
Als we de kwestie benaderen met interesse, empathie en emotionele intelligentie, zal het gemakkelijker zijn om voor onze dochters te zorgen en ze te begeleiden zonder conflicten of schade aan de relatie te veroorzaken.
Waarom wil mijn dochter make-up gaan dragen?
Zoals we al zeiden, is het belangrijk om te begrijpen waar dit verlangen vandaan komt om het in goede banen te leiden. De redenen van een jong meisje om make-up op te willen doen zijn anders dan die van een tiener.
In de kindertijd is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat kleine meisjes willen imiteren wat ze zien bij hun belangrijkste referentiepersoon: mama. Ze willen zich met haar identificeren, tegen haar opkijken en meedoen met alles wat ze doet.
Dus als je dochter elke ochtend make-up ziet aanbrengen of in je vrije tijd je nagels lakt, is het logisch dat ze geïnteresseerd is in deze activiteiten. Bovendien, omdat dit een creatieve, leuke activiteit is die vol zit met kleuren en nieuwe elementen, kan er een oprechte interesse in deze praktijken ontstaan.
Volgens een onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health, gebruiken veel meisjes make-up en cosmetica alleen als spel.
Aan de andere kant, in het geval van adolescente meisjes, worden andere kwesties overwogen. Het persoonlijke imago is in deze jaren van groot belang als een manier om jezelf te presenteren aan de groep leeftijdsgenoten.
Make-up is een element dat helpt om een specifieke stijl uit te stralen en om uitdrukking te geven aan de persoonlijkheid die wordt gevormd of ontdekt. Daarnaast voelen tieners zich ouder, willen ze de overgang maken naar de wereld van volwassenen en voelen ze zich vrijer en onafhankelijker. Met make-up kunnen ze deze doelen bereiken.
Wat moet ik doen als mijn dochter make-up wil gaan dragen?
Het is normaal dat je misschien schrikt en twijfelt als je dochter vraagt om cosmetica te gebruiken: “Is ze niet te jong?”, “Ze heeft het niet nodig!”, “Wat als het haar huid beschadigt?”, “Ik ben bang dat ze haar imago zal hyperseksualiseren!”
Deze en andere vragen kunnen in je hoofd rondspoken, en dat is geen wonder. Volgens een artikel in Red Educa bijvoorbeeld, kan het gebruik van make-up en ander vroegrijp gedrag een verlies van kindertijd veroorzaken en het idee installeren dat esthetiek het belangrijkste is, zelfs boven waarden.
Daarom geven we je een aantal richtlijnen en overwegingen die je kunnen helpen beslissen wat je moet doen als je dochter make-up wil gaan dragen.
Verbied het niet
Verbieden is meestal niet de beste opvoedkundige strategie, vooral niet als wat je kind vraagt niet iets schadelijks of absurds is. Je regelrechte weigering zal de interesse van het kind in make-up alleen maar doen groeien, wat een zekere wrok tegen je zal opwekken omdat je het niet toestaat. Ook kunnen ze het stiekem gaan doen met ongepaste producten of praktijken.
Toon interesse in haar verlangen
Een goede stap om de dingen dichter bij elkaar te brengen is om haar interesse in make-up te accepteren en open te staan en bereid te zijn om meer te leren en het te delen. Vraag haar wat haar aantrekt in de praktijk, waarom ze make-up wil gaan dragen en wat haar aandacht trekt.
Als je dochter jong is, kun je haar de verschillende producten laten zien en uitleggen hoe ze heten en waarvoor ze gebruikt worden. Als ze ouder is, geef haar dan op voor een zelfmake-up cursus of kijk samen met haar naar haar favoriete make-up video’s.
Volgens een artikel gepubliceerd in het Ibero-American Journal of Social and Humanistic Sciences, helpt dit om nabijheid en een emotionele band te creëren en is het een goed uitgangspunt om te onderhandelen, omdat ze dan begrijpt dat je geïnteresseerd bent in haar smaak.
Onderhandel en bied alternatieven
Dit betekent echter niet dat je zomaar moet toegeven en je dochter make-up moet laten dragen als ze erom vraagt. Als moeder is het jouw taak om grenzen te stellen, zelfs als die je dochter boos of gefrustreerd maken. Je kunt dit echter wel doen door te onderhandelen en alternatieven aan te bieden.
Als ze een peuter is, is het bijvoorbeeld mogelijk om make-up op te doen voor verjaardagsfeestjes en andere speciale gelegenheden. Ze kan ook thuis oefenen als een spelletje. Maar maak duidelijk dat ze het moet opruimen voordat ze naar buiten gaat. Aan de andere kant vindt ze het misschien leuk om een pop cadeau te krijgen die ze kan opmaken en haar nagels kan lakken.
Als je dochter een tiener is, is de sleutel om het als een geleidelijk proces te benaderen. Dat wil zeggen, laat haar bepaalde producten uitproberen die bij haar leeftijd passen in plaats van het botweg te weigeren of toe te staan dat ze vanaf het begin te veel make-up opdoet.
Geef begeleiding en advies
Als je dochter make-up wil gaan gebruiken, is een van de belangrijkste stappen om haar te begeleiden. Dit betekent dat je haar helpt om de juiste producten voor haar huid en leeftijd te kopen en dat je haar informeert over een aantal hygiënische basiszaken. Zo voorkom je dat ze cosmetica van slechte kwaliteit gebruikt of met vriendinnen deelt, met alle risico’s van dien.
Dit punt moet je niet licht opvatten, want volgens een artikel van de Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskundezijn er giftige ingrediënten gevonden in veel cosmetica die op de markt wordt gebracht voor tieners en peuters.
Houd rekening met de context
Als je een beslissing neemt, moet je ook rekening houden met de context. Als je bijvoorbeeld een dochter hebt die aan het begin van haar tienerjaren staat (13 of 14 jaar), is het waarschijnlijk dat haar vriendinnen al make-up beginnen te dragen en dat zij dat ook wil.
Het is geen kwestie van volgen wat andere ouders doen, maar ze kunnen wel als referentie dienen, want als je je dochter deze mogelijkheid ontzegt, zou ze zich anders voelen dan haar groep.
Daarnaast kun je onderhandelen door rekening te houden met de omgeving. Het is bijvoorbeeld niet erg gepast om naar school te gaan met make-up op (sommige scholen verbieden het zelfs), maar een weekendje weg met vriendinnen naar het winkelcentrum is een geschikter moment.
Wees ruimdenkend als je dochter make-up wil gaan dragen
Kortom, er is geen specifieke leeftijd waarop het gepast of ongepast is voor een minderjarige om make-up te gaan dragen. Zoals we al zeiden, is de vroege adolescentie de tijd waarin dit verlangen met meer intensiteit naar voren kan komen, maar elk meisje heeft haar eigen ritme en context.
Het belangrijkste is om er een open houding tegenover te houden, of je dochter nu een meisje is of een tiener. Dialogeren en interesse tonen zal toenadering en mogelijke onderhandelingen vergemakkelijken.
Onthoud echter dat jij als volwassene degene bent die de leiding en oriëntatie heeft en dat je niet bang moet zijn om de grenzen aan te geven die jij nodig acht.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Korioth, T. (2019). Teens, tweens: Beware of cosmetics with toxic ingredients. American Academy of Pediatrics. https://publications.aap.org/aapnews/news/14280?autologincheck=redirected
- López, L. (2017). Hipersexualización infantil. Red Educa. https://redsocial.rededuca.net/hipersexualizacion-infantil
- Macías Rodríguez, H. J. (2023). Entre el entretenimiento y la socialización: un acercamiento a la cultura digital adolescente a través de TikTok. RICSH Revista Iberoamericana de las Ciencias Sociales y Humanísticas, 12(23), 71-97.
- Medley, E. A., Kruchten, K. E., Spratlen, M. J., Ureño, M., Cole, A., Joglekar, R., & Herbstman, J. B. (2023). Usage of Children’s Makeup and Body Products in the United States and Implications for Childhood Environmental Exposures. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(3), 2114.
- Quispe, R.M., Díaz, R.J., Guerrero, S.E., & Arriola, M.C. (2017) Percepción de mujeres adolescentes sobre su corporalidad a través del vestir: rescate del pudor. Revista Paraninfo Digital, 27.