Wat gebeurt er wanneer we moeders worden

Het moederschap komt met vele onzekerheden en zorgen, maar we doen alles om ons kleintje veilig en gezond te houden.
Wat gebeurt er wanneer we moeders worden

Laatste update: 08 februari, 2019

Het langverwachte moment arriveert. We hebben eindelijk onze baby in onze armen en een eeuwige band is gesmeed. Als we moeders worden, zullen onze levens voor altijd zijn veranderd.

Zodra we thuiskomen met onze pasgeboren baby, zullen we een aantal basistaken moeten uitvoeren waarvoor moederlijke vaardigheden vereist zijn.

Als we moeders worden, staan ​​we voor tal van verantwoordelijkheden die geheel nieuw voor ons zijn en we vormen in wezen een nieuwe identiteit.

Er zijn zoveel nieuwe dingen om over na te denken, dat je waarschijnlijk gek wordt door simpelweg te proberen uit te zoeken waar je moet beginnen.

Het is duidelijk dat het eerste wat je moet doen, is je baby veilig en gezond te houden… Hoewel dit een eenvoudige taak lijkt, zal het veel angsten opwekken waar je aan moet werken.

Wat gebeurt er wanneer we moeders worden

Onze eerste dagen als we moeders worden

De noodzaak om alle gebeurtenissen die normaal plaatsvinden in de gaten te houden, is een van de meest natuurlijke en primaire gevoelens die moeders ervaren. Ineens word je je met intense tederheid bewust van het feit dat het leven van je kleintje van jou afhangt. Als moeders moeten we hen leiden tijdens hun reizen.

Natuurlijk beginnen veel andere fundamentele zorgen te verschijnen en uiteindelijk overweldigt dit ons. Daarom wordt er vanaf het moment dat een moeder wordt geboren, ook een vrouw geboren die voor haar baby zorgt, ondanks haar angsten en vermoeidheid.

De taak van een moeder wordt dan die van een voogd, een vriendin, een advocaat, een medeplichtige en een beschermer. Het moment dat we beseffen wat we zijn geworden is heel bijzonder en persoonlijk.

In feite is het meestal een gevoel dat plotseling in ons bewustzijn verschijnt. Het kan op elk moment of op elke plaats gebeuren. Deze verbinding kan bijvoorbeeld plaatsvinden in het ziekenhuis, thuis of een week later tijdens het lopen op straat.

Het niet te stoppen verlangen om voor onze baby’s te zorgen

Dat intense gevoel om contact te maken met onze innerlijke beschermende moeder, kan optreden wanneer we onze baby’s in onze armen houden en voelen hoe klein en kwetsbaar ze zijn, wanneer we borstvoeding geven of ze zien slapen.

Op dat moment voelen we ons alsof onze wereld en het hele leven compleet is veranderd en vanaf dat moment zal onze warmte voor altijd buiten ons lichaam blijven leven…

Als we moeders worden, worden er ook veel zorgen geboren. De algemene zorg van moeders is bijvoorbeeld dat ze zich zorgen maken of hun baby goed ademt.

De impuls die ons ertoe brengt om te verifiëren of ons kind in orde is, is intens en zeer krachtig. Als je geen aandacht aan dit gevoel besteedt, kan het zelfs leiden tot een ernstige angstcrisis.

We maken ons ook zorgen over het feit dat onze kinderen zich slecht voelen als ze niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Gelukkig verminderen deze zorgen in de loop van de tijd. Ze zullen echter nooit volledig verdwijnen.

Een moeder met een tweejarig kind zal zich zorgen maken over elektrische stekkers, terwijl een moeder van een pre-tiener zich zorgen maakt over ontvoerders of auto-ongelukken.

Het niet te stoppen verlangen om voor onze baby's te zorgen als we moeders worden

Help je baby opgroeien en ontwikkelen

Moeders ontwikkelen zich samen met hun kinderen, terwijl ze opgroeien en nieuwe levensfasen beginnen. Een tweede groep zorgen die moeders hebben, is met betrekking tot de groei en ontwikkeling van de baby.

Daarom zou het ook niet als een verrassing moeten komen, dat beslissingen over bijvoorbeeld of borstvoeding of flesvoeding beter is, hele emotionele kwesties worden.

We zijn vaak overweldigd door zorgen over de vraag of ons kind te groot is of juist te klein. We maken ons zorgen of ze zich goed ontwikkelen, of ze onderzoekend zijn of niet, enz.

Voor andere mensen kunnen dit onbelangrijke zorgen lijken. Voor ons is het een intern debat dat vol verwijten zit over onze bekwaamheden als moeders.

Dat is waarom, wanneer we moeders worden, duizenden onzekerheden en extra zorgen ons vergezellen.

Dit zijn dingen die moeilijk te tolereren zijn, maar na verloop van tijd leren we hoe we met ze om moeten gaan.

Zo leefden onze eigen moeders ook. Zo voeden wij ook onze dierbare kinderen op en zo zullen toekomstige moeders ook voor hun kleintjes blijven zorgen. Omdat zelfs twijfels en angsten kloppen als we het over het moederschap hebben…


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.