Jij en ik zijn ouders maar we zijn ook partners
Wij hebben nu samen het mooiste geschenk van de wereld gekregen: onze baby. Maar laten we het niet vergeten: jij en ik zijn ouders maar we zijn ook partners! We zijn een eenheid, twee mensen die blikken met elkaar uitwisselen en een liefdevolle relatie hebben. We zijn ons allebei bewust van dit nieuwe tijdperk dat is begonnen. Het is grootser, het is intenser, het is anders…
Een relatie verandert wanneer er kinderen komen. Daar zijn veel artikelen en boeken over geschreven waarin twee belangrijke onderwerpen aan de orde komen. Ten eerste zullen we het eens moeten worden over de opvoeding die we willen geven aan onze kinderen. Daarnaast, in een veel later stadium, moeten we voorbereid zijn op het moment dat onze kinderen uitvliegen en het nestje leger wordt.
Een belangrijke vraag is nu… hoe zit het met de relatie? Wat gebeurt er met onze intimiteit wanneer de baby wordt geboren? Als alles, wij ook, ineens anders is dan voorheen? Jij en ik zijn ouders maar we zijn ook partners.
Of we het willen of niet, zowel de vader als de moeder krijgen een nieuwe rol en dat kan best ingrijpend zijn. We krijgen nieuwe verantwoordelijkheden die op de één of andere manier onze relatie zelf zal beïnvloeden.
Vandaag gaan we dat toelichten op Je bent mama.
We zijn nu met ons drieën: onze relatie groeit in alle opzichten
Er zijn mensen die praten over een kleine crisis, nieuwe rollen en zelfs tegenstrijdige gevoelens. Tot voor kort werd er vaak gezegd dat het normaal is dat de vader zich “ontheemd” voelt, dat de baby’s intense afhankelijkheid van de moeder de vaderfiguur naar de zijlijn heeft geschoven.
Vandaag de dag is opvoeden echter anders dan vroeger. Opvoeden is actiever en bewuster en dat nodigt ons uit om ons te focussen op de privésfeer van de ouders in relatie tot hun kind op een manier die uiteindelijk voor iedereen zorgzamer, rijk en positief is.
Jij en ik zijn ouders: moe, maar onze relatie, magie en genegenheid helpen ons
De periode van spontane invallen en plannen is voorbij. Geen zin hebben om te koken, uitgaan, een weekendje weg, lekker samen… Alles verandert, we weten het, maar de komst van een kind is nou één keer een grote verandering en… wat een fijne!
Het is logisch dat je soms moeilijke momenten hebt. Wanneer je voor het eerst thuiskomt uit het ziekenhuis of als je verantwoordelijkheden deelt. Als je zin hebt om te huilen, luiers moet verschonen, werkschema’s moet aanpassen en met wallen onder je ogen rondloopt. Maar je zult er uiteindelijk om moeten lachen…
Alles is nieuw en alles is intens. En de nieuwe ervaringen die je deelt met je partner zal je altijd intensief beleven. Het zijn uitdagingen die ons in staat stellen elkaar veel beter te leren kennen. Dit zijn momenten waarop we nog meer van elkaar gaan houden, waarin onze relatie zich verder verdiept.
Jij en ik zijn ouders en we zijn ons nestje aan het bouwen!
Na de geboorte van een baby zullen nieuwe ouders zeker een korte periode van privacy en samenzijn waarderen. Deze tijd heeft het gezin nodig om te wennen aan het nieuwe gezinslid. Er komt later wel weer een tijd voor vrienden die de kleine schat willen leren kennen. Er komt vanzelf wel weer een tijd dat we ons huis vol hebben met drukte, vrienden en plezier.
Maar vlak na de geboorte willen alle ouders hun nestje bouwen. Deze periode duurt meestal net zo lang als het verlof van de vader, wat doorgaans korter is dan dat van de moeder. Deze periode zal de ouders helpen om de baby niet alleen te leren kennen, maar ook om eraan te wennen om hem in de buurt te hebben. Het geeft ze de tijd om hun kleine kusjes te kunnen geven, te knuffelen en hem aandacht te geven.
Wanneer je elkaar nu in de ogen kijkt, zie je elkaar niet alleen als partners maar ook als de ouders van dit prachtige gezin. Het tijdperk van wij tweetjes ligt nu achter je.
Jij en ik zijn ouders: nog steeds een eenheid, maar ook twee mensen in een nieuw tijdperk
In dit nieuwe tijdperk kom je voor veel nieuwe uitdagingen te staan. Uitdagingen en verantwoordelijkheden waarin het belang van je kind altijd centraal zal staan. Maar vergeet één ding nooit: onze relatie als partners, onze band, onze magie moet blijven groeien. Jij en ik zijn ouders maar we zijn ook partners.
Soms is de routine van het opvoeden zo veeleisend dat we bepaalde dingen verwaarlozen. We vergeten elkaar in de ogen te kijken, spontaan in lachen uit te barsten zonder duidelijke aanleiding en vooral om mooie woordjes in elkaars oor te fluisteren en elkaar te waarderen zoals we voorheen deden,
De baby heeft ons voor alles nodig, dat weten we. Maar dat mag niet betekenen dat er geen tijd meer is voor intimiteit, een speciaal etentje samen, een korte pauze om even bij te praten en even samen te zijn. We zijn immers ouders, maar ook partners. De familie om ons heen kan ons helpen om deze momenten te creëren.
We moeten dan ook niet vergeten dat onze relatie is gebaseerd op het dagelijks leven met elkaar. Het is in ons huis en in ons dagelijks leven waar onze waardevolle liefde wordt gevoed. Het is hier waar we voor elkaar zorgen en onze mooiste momenten met elkaar delen met liefde en genegenheid, met een lach en met blikken die woorden overbodig maken…
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- NELDOR. (2015). El matrimonio hace a las personas más felices. Portafolio.
- Val, A. I. del. (2004). El futuro de la familia: la familia. Iglesia Viva: Revista de Pensamiento Cristiano.
- Melendo, T., & Granados, T. M. (2003). Matrimonio y felicidad(Vol. 736). Palabra.
- Ceballos, G. C. (2006). CONFIDENCIAS DE CASADOS, FAMOSOS Y FELICES: Claves para crecer como matrimonio. Editorial AMAT.
- Castillo, G. (2005). La camisa del casado feliz: el secreto de los matrimonios que funcionan. Amat Editorial.
- Alarcón, R. (2017). Funcionamiento familiar y sus relaciones con la felicidad. Revista peruana de Psicología y trabajo social, 3(1), 61-74.
- Núñez, B. (2007). Los secretos para un feliz matrimonio. Género y sexualidad en la segunda mitad del siglo XIX. Estudios de historia moderna y contemporánea de México, (33), 5-32. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0185-26202007000100005&script=sci_abstract&tlng=en
- Moreno Martín, F. (1999). La violencia en la pareja. Revista Panamericana de Salud Pública. https://scielosp.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1020-49891999000400008&lng=es&nrm=iso&tlng=es
- Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. http://www.escritosdepsicologia.es/descargas/revistas/vol4num1/vol4num1_5.pdf
- Morón Gaspar, R. (2006). Terapia integral de pareja. EduPsykhé. https://doi.org/10.1109/CVPR.2013.167