De kikkerhouding: waarom is het belangrijk voor baby's?

De kikkerhouding is de ideale houding om de gezondheid van je baby te beschermen en de lichamelijke ontwikkeling op de meest geschikte manier te verzekeren.
De kikkerhouding: waarom is het belangrijk voor baby's?

Laatste update: 04 februari, 2022

Als een baby in je leven komt, moet je het belang van de kikkerhouding voor zijn of haar gezondheid kennen . In het algemeen zijn er veel details die we moeten weten om onze kleintjes welzijn te bieden. Deze kwestie is er echter een waar velen van ons misschien niet van op de hoogte zijn. Het kan aanvankelijk moeilijk zijn om te begrijpen hoe het uitvoeren van eenvoudige bewegingen bij het dragen van onze pasgeborenen eigenlijk gevaarlijk kan zijn.

De kikkerhouding is een essentiële houding voor pasgeborenen. Deze positie garandeert namelijk de juiste verzorging en bescherming van het kind. Het garandeert een goede verzorging en het voorkomen van orthopedische problemen . Laten we niet vergeten dat baby’s vele maanden in de foetushouding in de baarmoeder van de moeder hebben gelegen, met hun knieën en heupen volledig gebogen.

Daarom moeten baby’s ook de tijd nemen om hun lichaam te strekken. Het is aan ons om aandacht te besteden aan de manier waarop we ze dragen om te voorkomen dat ze botletsels of kreupelheid oplopen. Leer hoe je het beste voor je kind kunt zorgen tijdens de eerste levensmaanden.

De kikkerhouding

De kikkerhouding voor baby’s

Als we onze baby’s in onze armen dragen, zijn we geneigd ze horizontaal vast te houden om ze te voeden. We hebben echter ook de neiging ze op onze borst te laten rusten met hun hoofdje omhoog. Die houding, waarbij we hun benen met gebogen knieën uit elkaar spreiden en hun heupen op onze vaste arm steunen, is de kikkerhouding. Dit is de juiste manier om ze vast te houden om hun lichaam te verzorgen.

Sommige pediatrische en orthopedische specialisten bevelen een reeks oefeningen voor baby’s aan om elke ledemaat op de juiste manier te strekken en te buigen. Het uitvoeren van deze activiteiten vergt wel veel fijngevoeligheid en aandacht.

Voetjes van een baby

Waar moet je rekening mee houden bij de oefeningen van je baby?

  • De rek- en buigoefeningen van de benen van je kind vergen veel bereidwilligheid en toewijding van jouw kant. Doe het niet als je haast hebt of als je andere dringende zaken te doen hebt.
  • Bovendien is het belangrijk te bedenken dat de door de dokter aanbevolen oefeningen met weinig herhalingen moeten worden uitgevoerd. Zo help je letsel te voorkomen.
  • Houd in gedachten dat je als je de benen van je kind abrupt strekt, je het risico loopt dat de heup slipt. En dit kan eindigen in ontwrichting (Engelse link).
  • Het gevaar van het onvoorzichtig uitvoeren van de voorgestelde activiteiten is dat baby’s zo soepel zijn. Daardoor voelen ze misschien geen pijn  ondanks dat ze een verwonding hebben opgelopen.

Kortom, je moet voorzichtig te werk gaan bij het uitvoeren van de door de kinderarts van je baby voorgestelde activiteiten. Een van de meest voorkomende problemen met heupontwrichting ontstaat als je het kind in een verkeerde houding vasthoudt.

Een moeder houdt haar baby vast

De slechtste houdingen voor een baby

Iets eenvoudigs als een kind in de verkeerde soort draagzak dragen kan al schade aan een gewricht veroorzaken. Ook heeft het International Hip Dysplasia Institute  (Engelse link) aangegeven dat het belasten van de benen, knieën en enkels van een baby ook zijn gezondheid in gevaar kan brengen.

“Heupdysplasie is een algemene term voor instabiliteit, ontwrichting, of ondiepte van de heupkom van een zuigeling.”
-International Hip Dysplasia Institute-.

Om een van deze problemen op te sporen moeten we op de benen van het kind letten, vooral als er sprake is van asymmetrie. Ook kunnen we een probleem opmerken als de heup naar één kant gekanteld lijkt. Als je tot slot merkt dat de baby problemen heeft met kruipen, moet je naar een dokter gaan en het probleem vroegtijdig behandelen.

In elk van deze situaties is het belangrijk te weten dat er behandelingen zijn om ze te verhelpen. Essentieel is dat je ervoor zorgt dat je baby de kikkerhouding zo lang volhoudt als nodig is, dat je hem voorzichtig behandelt en dat je bij twijfel naar de dokter gaat .


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Acuña, E. L., & Ruiz, M. S. (2014). El porteo ergonómico. Pediatría Integral, 18(10), 774-780.
  • Instituto Internacional de Displasia de Cadera (2018). Entendiendo la displasia de cadera. Lactantes y niños: prevención de la displasia de cadera. Recuperado el 4 de enero de 2022, de: https://hipdysplasia.org/infant-child/preventing-hip-dysplasia/
  • Mera, M. K. R., Castillo, M. M. C., Lema, D. F. G., Mendoza, J. G. A., Briones, M. A. S., & Quijije, L. E. P. (2020). Cuidados del bebe recién nacido sano. RECIMUNDO, 4(1), 390-402.
  • Loor, G. E. C., Mendoza, A. I. Z., Lopera, C. J. R., Freire, M. L. C., Loor, G. M. M., & Cevallos, A. S. C. (2020). Riesgos y consecuencias de una displasia de cadera en infantes. RECIMUNDO, 4(4), 317-329. Recuperado el 5 de enero de 2022 de: https://www.recimundo.com/index.php/es/article/view/957

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.