De ontwikkeling van de baby in je buik

De ontwikkeling van de baby in je buik van maand tot maand
De ontwikkeling van de baby in je buik

Laatste update: 08 december, 2018

De ontwikkeling van de baby in je baarmoeder is echt wonderbaarlijk. Hoewel de meeste veranderingen plaatsvinden zonder dat je het merkt,  dragen ze er allemaal toe bij dat elk vitaal proces zijn werk doet, zodat de baby in je buik kan doorgroeien.    

Elke maand krijgt je baby nieuwe fysiologische kenmerken.  Zelfs van de ene op de andere week kunnen er belangrijke veranderingen zijn.

Om te bepalen hoelang je zwanger bent, moet je rekenen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De eerste paar weken van je menstruatie tellen dus, ook al ben je op dat moment nog niet echt zwanger.

In verwachting: het grootste wonder van leven

 Een normale zwangerschap duurt tussen de 37 en 41 weken, oftewel ongeveer 9,5 maand. Als je zwanger bent of binnenkort van plan bent om in verwachting te raken, ontdek dan de ontwikkeling van de baby van maand tot maand.

De ontwikkeling van de baby van maand tot maand

De eerste maand

Gedurende de eerste twee weken van het begin van je menstruatie tot de ovulatie ontwikkelt je baby zich nog niet maar het proces van de zwangerschap is al wel volop aan de gang.

In de eerste maand vindt de bevruchting plaats en wordt de bevruchte eicel door de eileider naar de baarmoeder geleid.

De bevruchte eicel heeft nu al alle informatie om uit te groeien tot een volledig gevormde baby. De eicel moet zich nu eerst ontwikkelen door celdeling tot een zogenaamd blastocyst en dan tot een embryo.

In de tussentijd bereidt het lichaam van de moeder  zich voor om de foetus te beschermen tijdens zijn ontwikkeling van de baby in de baarmoeder.

De tweede maand

De tweede maand begint in de vijfde week van de zwangerschap. Dit is het begin van de embryonale periode waarin de belangrijkste kenmerken zich ontwikkelen, die later alle vitale functies zullen ondersteunen.

In deze maand hebben de meeste celdelingen al plaatsgevonden. Dit houdt in dat cellen zich nu kunnen toeleggen op specifieke functies. Zenuwcellen en de meeste bloedcellen bij voorbeeld  ontwikkelen zich nu in dit stadium.

De volgende structuren worden nu ook gevormd:

  • De hersenen
  • Het ruggenmerg
  • Het hart
  • Het maag-darm kanaal
  • De kenmerken van het uiterlijk

De derde maand

De embryo

De derde maand loopt vanaf de zesde tot de negende week van de zwangerschap. Veranderingen worden nu steeds duidelijker. De armpjes en beentjes beginnen zich te vormen, tesamen met het weefsel dat uiteindelijk de botten zullen worden.

Tegen het einde van deze maand hebben de beentjes en armpjes zich vaak al ontwikkeld en worden ook de vingertjes zichtbaar.

Andere veranderingen zijn:

  • De hartslag wordt regelmatiger
  • Bloed begint door de belangrijkste bloedvaten te stromen
  • De ogen en oren beginnen geleidelijk vorm te krijgen
  • De longen zijn begonnen om zich te vormen
  • Sommige zenuwen kunnen worden gezien in wat de schedel van de baby zal worden

De vierde maand

In dit stadium hebben de meeste organen zich al gevormd en groeien ze snel.  Daarom kunnen we in dit stadium beginnen te praten over een foetus, in plaats van een embryo .  Ook worden vanaf dit moment de gelaatstrekken van de baby duidelijker gedefinieerd.

De ontwikkeling van de baby in de baarmoeder gaat door met:

  • Ellebogen
  • Tepels
  • Teentjes
  • Haarzakjes
  • Oogleden
  • Oortjes

De vijfde maand

Hoewel de foetus al goed is ontwikkeld, is het hoofd nog steeds groter dan de rest van zijn lichaam en de huid is bijna doorzichtig. Ook de oogleden van de baby zijn nu al gevormd maar de oogjes blijven gesloten tot ongeveer de 28e week van de zwangerschap.

Andere kenmerken die zich ontwikkelen zijn:

  • De botstructuur van de kaak voor het gebit wordt zichtbaar
  • Gedefinieerde gelaatstrekken
  • De vorming van geslachtsorganen
  • De nagels beginnen te groeien
  • De lever begint rode bloedcellen te maken

De zesde maand

De baby in je buik op de foto: een echografie

Hoewel je baby in dit stadium volledig is gevormd, zal zijn huid nog steeds doorschijnend zijn. Het hoofdje is bedekt met heel fijn haar dat ook wel lugano of nesthaar wordt genoemd. De spieren en botten worden steeds sterker.

In deze fase beweegt je baby zich al: hij strekt zich uit en begint zuigbewegingen te oefenen. Je baby wordt nu steeds actiever omdat hij kan  horen en reageren op prikkels. Door een stethoscoop kun je nu ook het hartje horen kloppen.

De zevende maand

Rond de zevende maand zijn de oogjes van de baby goed gevormd. De baby heeft nu ook voor het eerst wat afvalstoffen in het darmkanaal. Hoewel zich in de longen  luchtbellen kunnen vormen zijn de longen nog niet voldoende ontwikkeld om buiten de baarmoeder te kunnen ademen .

De achtste maand

In de achtste maand ontwikkelen de longen van de foetus zich nog steeds door. Dit is een tamelijk ingewikkeld proces maar op dit punt is de ademhaling al regelmatig. De foetus groeit en wordt wat dikker. De botten worden nu volledig gevormd maar zijn nog wel erg zacht.

In dit stadium bereidt de foetus zich voor op het absorberen en opslaan van veel voedingsstoffen, voornamelijk fosfor, ijzer en calcium.

De negende maand

We zitten nu al in de 34e tot de 40e week van de zwangerschap.  Op dit moment kan de foetus al zo’n tweeënhalve kilo wegen. Hij kan nog ietsje meer groeien.  Door het vet dat ze onder hun huid hebben opgebouwd zijn ze niet meer zo gerimpeld.

Alle organen, spieren en botten zijn nu volledig ontwikkeld.  Het nesthaar dat eerst het grootste deel van het lijfje bedekte, zie je nu alleen nog tussen de schouderbladen en op de armpjes.

De baby heeft vanaf de bevruchting zo’n 38 weken gebivakkeerd  in de baarmoeder en  kan nu op elk moment worden geboren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cabanyes Truffino, J. (2014). El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano. Pediatría Atención Primaria16(63), e101-e110.
  • Carlson, B. M. (2019). Embriología humana y biología del desarrollo. Elsevier.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.