Bekentenissen van een uitgeputte maar gelukkige moeder

Altijd druk bezig met het geluk en de tevredenheid van anderen, vergeten we vaak onszelf
Bekentenissen van een  uitgeputte maar gelukkige moeder
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Het is volkomen normaal om een  uitgeputte maar gelukkige moeder te zijn. Het moederschap is het mooiste beroep ter wereld. Dat is gewoon een feit.

Maar terwijl we al onze tijd aan onze kinderen, ons werk en andere verplichtingen besteden, vergeten we vaak het belangrijkste: ons eigen welzijn.

De hele dag zijn we druk bezig met al het mogelijke en zelfs het onmogelijke om iedereen gelukkig en tevreden te houden. We spelen met de baby, praten met onze partner, koken hun favoriete gerechten, houden het huis schoon, werken om te helpen met de uitgaven en nog veel meer.

Moeders geven hun hele wezen zonder iets terug te verwachten. Maar, altijd druk bezig met het geluk en de tevredenheid van anderen, vergeten we vaak onszelf.

Aan het einde van de dag beseffen we dat we wel erg weinig tijd aan onszelf hebben besteed, behalve wat tijd voor onze persoonlijke hygiëne. De vrouw die  uren voor de spiegel  zat voordat ze naar buiten ging, bestaat niet meer. 

We vergeten we vaak onszelf

We vinden het niet erg om meerdere dagen achter elkaar dezelfde spijkerbroek te dragen of de eerste trui aan te trekken die we in de kast vinden. We vinden het ook niet erg om de tijd die we anders voor de spiegel zaten, nu te besteden aan andere dingen die in huis gedaan moeten worden.

Ja, het leven is veranderd op een radicale manier en misschien lijkt de realiteit niet op wat je je tijdens je zwangerschap had voorgesteld.

Het moederschap is een van de mooiste sprookjes die er in de wereld bestaat. Aan het begin van het verhaal besef je echter al snel dat je wel veel dingen moet opofferen om de positieve resultaten in de toekomst te zien.

Uitgeputte maar gelukkige moeder, het is tijd om ons leven anders in te delen

Telkens wanneer ons wordt gevraagd naar onze nieuwe rol in dit nieuwe leven, denken we direct aan alle moeilijke momenten. Maar toch zal het antwoord altijd zijn dat we gelukkiger zijn dan ooit. En dat is ook de absolute waarheid.

Wanneer we alleen zijn, vragen we ons af hoe we zouden kunnen leven zonder die kleintjes die ons hele leven veranderen. Die kleintjes die onze wereld een andere kleur hebben gegeven.

Een kind vertegenwoordigt iets dat onbeschrijflijk is. Ze komen in je leven om je te laten begrijpen dat er bepaalde dingen zijn die wezenlijk belangrijk zijn in het leven.

Zelfs als je soms het gevoel hebt dat je zo moe bent dat je niet meer kunt, onthoud dan dat jij de heldin van je baby bent.

Soms lijkt er geen einde aan de dag te komen en zijn de nachten veel te kort. Soms weten we niet eens wat voor dag het is.

We zijn uitgeput en willen misschien wel voor even gewoon de handdoek in de ring werpen (zelfs als we het best mogelijke gezelschap in onze armen houden). Maar dat is hoe het is: het is een mix van gevoelens die we ervaren en dat is volkomen normaal.

Het moederschap verandert ons

In het begin zijn we gefocust op het begrijpen van het mysterie van het opvoeden van een kind en hoe je voor een baby moet zorgen. Zelfs een luier verwisselen kan een ongelooflijk zware uitdaging lijken te zijn.

Dan gaan de dagen voorbij en beginnen we ons af te vragen: waar zijn we? Wie zijn we? Hoe gaat het eigenlijk met ons?

Zeker, je kunt nu niet meer op je gemak zitten te eten zoals voorheen. Je kunt niet alleen naar de badkamer gaan of uitgaan met je vrienden. En hoe vaak moet je een telefoongesprek onderbreken met: “Ik bel je terug. Mijn kind heeft me nu nodig.”

Dit is de realiteit van een uitgeputte maar gelukkige moeder. Een vrouw die alles geeft zonder iets terug te verwachten.

Een moeder die haar haar niet langer urenlang zit te kammen om er goed uit te zien. Haar kind trekt zij ondertussen altijd de meest comfortabele kleding aan. Dat ben jij, de heldin die alles zal doen om de vruchten van geluk te laten groeien.

Het moederschap vanuit een ander gezichtspunt

Wanneer we moeder worden, wordt het mooiste geschenk in onze handen gelegd. We wijden ons hele leven aan onze kinderen. Niemand kan ons onze manier van denken veranderen.

Langzaam aan, beetje bij beetje moet je wat ruimte voor jezelf zoeken. Een klein beetje tijd, helemaal alleen voor jou. Je hebt gedurende de zwangerschap alles van jezelf gegeven. Je hebt ontdekt wat het betekent om een gelukkige moeder te zijn.

Sta even stil en denk aan jezelf. Open de deur waardoor je jezelf kunt herontdekken.

Sta even stil en denk aan jezelf.

Even bijtanken

Zoek een plekje voor jezelf waar je kunt bijtanken met positieve energie. Dat heb je nodig om het beste van jezelf te kunnen geven aan je familie.

Doen wat we leuk vinden is niet verkeerd. Integendeel zelfs, het geeft ons wat afleiding om vervolgens sterker terug te komen.

Doe iets wat je leuk vindt, sport, naar muziek luisteren of  een wandeling met je vrienden maken. Dit is een goed recept om bij te tanken met positieve energie.

Het moederschap is geweldig. Als je je moe begint te voelen en je de drang hebt om de boel de boel te laten, vergeet dan niet: luister naar je hart.

Onthoud hoe het voelde, je kind in je buik. Bereid je voor om te genieten van al die unieke momenten die zich nooit meer herhalen.

En onthoud dat het normaal is om je soms een uitgeputte maar gelukkige moeder te voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.