Een nieuw broertje of zusje is het beste cadeau
Terwijl je zwanger bent, kun je je oudste kind voorbereiden op de komst van een nieuw broertje of zusje.
De manier waarop je de geboorte van de nieuwe baby en zijn integratie in het gezin benadert, zal ongetwijfeld helpen om angsten en jaloezie op te lossen.
De komst van een nieuw broertje of zusje is een gebeurtenis die de eerstgeborene vreugde zou moeten brengen. Het is echter normaal dat kinderen jaloezie of wrok voelen jegens het nieuwe gezinslid.
Dit komt omdat de komst van het nieuwe broertje of zusje veel belangrijke veranderingen veroorzaakt. Kinderen kunnen het moeilijk vinden om zich goed aan te passen aan al deze veranderingen.
Hoe kun je je oudste kind op een gezonde manier laten aanpassen?
Als je wilt dat je eerstgeborene zich gelukkig voelt bij de komst van zijn of haar nieuwe broertje of zusje, dan moet je hem of haar helpen.
De volgende richtlijnen zullen zeer nuttig zijn.
Ontmoet de baby in het ziekenhuis
Dit is een goede optie, omdat het kind dan weer bij zijn moeder kan zijn en zijn kleine broertje of zusje voor de eerste keer kan ontmoeten.
Hierdoor kan het kind ook de pasgeborene observeren. Deze stap zetten kan hem helpen hun broederlijke band te versterken.
Een andere goede optie is om een cadeau van de pasgeborene aan de oudere broer of zus te geven.
Je moet het oudere kind het gevoel geven dat de liefde die de familie voor hem voelt niet is veranderd. Hij is nog steeds een belangrijk lid van de familie.
Behoud de dagelijkse routines
De komst van een nieuwe baby zorgt thuis voor veel veranderingen. Je moet echter proberen de routine van je oudste kind (voor zover mogelijk) te handhaven om verwarring te voorkomen.
Aangezien je niet alle wijzigingen kunt vermijden, leg je je oudste kind daarom uit waarom de wijzigingen zich voordoen. Respecteer zijn/haar ruimte en bewaar zijn/haar bezittingen op de plek waar ze altijd zijn geweest.
Besteed tijd
Hoewel het misschien moeilijk is om tijd te vinden, moet je proberen een moment te vinden waarop je alleen met je oudere kind kunt zijn.
Beide ouders moeten tijd aan allebei hun kinderen besteden en ervan genieten.
Neem je kind op in activiteiten die verband houden met een nieuw broertje of zusje
Laat hem bijvoorbeeld deelnemen aan de verzorging van de nieuwe baby.
Hij kan bijvoorbeeld de luiers of de babyfles vasthouden, als hij dit kan doen (afhankelijk van zijn leeftijd).
Dit zal hem zich behulpzaam en belangrijk laten voelen en het zal ook de acceptatie van het nieuwe lid van het gezin helpen vergemakkelijken.
Een ander alternatief is om plezier te hebben met het oudere kind terwijl de pasgeborene aanwezig is. Op deze manier weet het kind dat mama nog steeds de tijd heeft om te zingen, te spelen en verhalen voor ze te lezen.
Het belangrijkste doel van dit alles is dat je oudere kind een nieuw broertje of zusje ziet als een geschenk voor het gezin.
“Ik, die geen broers of zussen heeft, kijk met een zekere afgunst naar diegenen die kunnen zeggen dat ze de geboorte van hun vriend hebben meegemaakt”
— James Boswell —
Praat met je kind
Je moet duidelijk communiceren met je kind, op basis van hun leeftijd en volwassenheid, terwijl je uitlegt wat er gebeurt.
Naarmate ze de leeftijd van 2 jaar bereiken, zijn ze namelijk in staat veel dingen te begrijpen.
Luister aandachtig naar zijn/haar zorgen en reageer op een manier die hem/haar zal helpen het te begrijpen.
Je kunt ook met ze praten over wanneer ze zelf baby’s waren en hoe je voor ze zorgde.
Laat ze wat foto’s en hun babykleding zien. Hierdoor zullen ze zich identificeren met de pasgeborene.
Het is belangrijk om te allen tijde genegenheid te tonen, zodat het kind de onwankelbare liefde van hun ouders zal voelen.
Behoud de rollen van andere familieleden
Familieleden zoals grootouders, ooms en tantes kunnen ook tijd aan het kind besteden. Ze kunnen activiteiten uitvoeren zoals in het park spelen, snacken of naar de bioscoop gaan.
Dit zal voorkomen dat het kind de drastische verandering opmerkt en het feit dat mama niet langer al haar tijd met hem kan doorbrengen.
4 situaties die ouders zouden moeten voorkomen
Je kunt ongemakkelijke situaties en misverstanden vermijden door deze aanbevelingen te volgen:
- Laat het oudere kind het niet overdrijven door te proberen je aandacht vast te houden.
- Als ouders moet je je niet rot voelen om tijd met de pasgeborene door te brengen.
- Sta het kind niet toe de situatie te domineren met driftbuien en oncontroleerbaar huilen.
- Wees vastberaden maar ook liefhebbend en geduldig als het nodig is om ze te corrigeren.
Waarom worden oudere broers en zussen jaloers wanneer een baby wordt geboren?
Jaloezie is normaal en positief binnen redelijke parameters. Het laat zien dat het kind een sterke affectieve band met zijn ouders heeft ontwikkeld. Het is belangrijk voor hem om lief te hebben en bemind te worden.
De nieuwe baby krijgt meestal iedereens aandacht, vooral die van de ouders. Daarom voelt het oudste kind dat zijn relatie met zijn ouders wordt bedreigd.
Oudere broers en zussen tonen hun angst door ongewoon gedrag.
Ouders moeten in evenwicht zijn om alle kinderen in huis in hun behoeften te kunnen voorzien en hen de liefde en genegenheid te tonen die ze verdienen.
Als dit allemaal is gebeurd, dan zal de komst van een nieuw broertje of zusje worden gezien als het beste cadeau ooit.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- SHUGULI MANGUIA, C. Y. (2013). ESTABILIDAD EMOCIONAL. GUÍA DE ORIENTACIÓN SOBRE LA PREPARACIÓN DEL NIÑO/A PARA LA LLEGADA DE UN NUEVO HERMANO DIRIGIDA A PADRES DE FAMILIA (Bachelor’s thesis). http://www.dspace.cordillera.edu.ec:8080/xmlui/handle/123456789/1304
- BAÑOS CHORLANGO, J. L. (2014). ¿ COMO APRENDER A SOBRELLEVAR LOS CAMBIOS CONDUCTUALES DE NIÑOS Y NIÑAS DE 3 AÑOS DE EDAD POR LA LLEGADA DE UN NUEVO HERMANO O HERMANA AL HOGAR? ESCUELA PARA PADRES DIRIGIDA A CREAR UN AMBIENTE ESTABLE ENTRE LOS MIEMBROS DE LA FAMILIA Y EL NUEVO BEBE DIRIGIDA A PADRES DE FAMILIA DEL CENTRO DE DESARROLLO INFANTIL” RINCÓN DE LUZ” DEL DMQ DURANTE EL AÑO LECTIVO 2014-2015 (Bachelor’s thesis). https://dspace.cordillera.edu.ec/handle/123456789/1748
- Paredes Rojas, N. A. (2017). Nano-llega un nuevo hermano(Bachelor’s thesis, Uniandes). https://repositorio.uniandes.edu.co/bitstream/handle/1992/18902/u729228.pdf?sequence=1