Kinderen helpen jaloezie te overwinnen voor een nieuwe baby
Kinderen helpen jaloezie te overwinnen is een manier om ervoor te zorgen dat het niet veranderd in iets ingewikkelder. Jaloersheid is normaal bij kinderen. Bijgevolg kunnen ouders erg bezorgd zijn en het moeilijk vinden hiermee om te gaan.
Er zijn vele redenen waarom een kind jaloers is, maar de komst van een nieuw broertje of zusje is één van de hoofdredenen.
Jaloersheid bij kinderen zou niet mogen gezien worden als iets negatiefs. In feite is het een reflectie van het feit dat het kind zich verbonden voelt met zijn familie. Het kind is bezorgd dat hij de liefde en genegenheid van zijn ouders zal verliezen. Toch is het belangrijk om deze gevoelens te bespreken.
Hoewel ouders zich vaak zorgen maken om hun kinderen die jaloers zijn op hun broertje of zusje, bereiden ze hun kind niet voor op de komst van de nieuwe baby. Het is net zo belangrijk om jaloezie te vermijden dan kinderen helpen jaloezie te overwinnen die de kop opsteekt.
Laten we ingaan op enkele manieren waarmee we kinderen helpen jaloezie te overwinnen en hun angst de baas te worden.
Hoe maak je het aanpassingsproces eenvoudiger
We weten dat niet alle kinderen op dezelfde manier reageren op een nieuw broertje of zusje. Sommige zijn jaloers en anderen verbergen dit. Sommige kinderen zijn allesbehalve jaloers.
Daarom is het belangrijk om met je kinderen te praten voor de komst van hun kleine broertje of zusje. Kortom, help hen om zich aan te passen aan deze verandering in hun leven.
Voordat je baby geboren wordt, zou je kind op de hoogte moeten zijn van de komende veranderingen. Ze hebben er misschien helemaal niet over nagedacht hoe hun leven zal veranderen. Vandaar dat het belangrijk is hen dit te vertellen.
De zorg en aandacht die een pasgeborene nodig heeft, zal veel van je tijd en energie opeisen. Laat dit je kind niet overrompelen.
We kunnen kinderen niet zeggen hoe ze zich moeten voelen over de nieuwe baby. Wees geduldig, begripvol en verdraagzaam wat hun emoties betreft. Je kind zal misschien snel over zijn jaloezie heen komen. Wees aandachtig maar maak je er niet te veel zorgen over.
Als je baby eenmaal thuis is, zal je kind beter begrijpen wat je hem hebt uitgelegd. Nu is het moment om hen te helpen zich aan te passen aan de nieuwe situatie.
Sommige gezinnen kiezen ervoor om het contact tussen hun kinderen te beperken of in het oog te houden. Dit totdat de emotionele toestand van het oudste kind gestabiliseerd is.
Kinderen helpen jaloezie te overwinnen
Kinderen veranderen niet snel van gedachte, met name wanneer ze niet de juiste begeleiding krijgen. Geduld en liefde zijn de sleutels om jaloezie te overwinnen.
Hieronder vindt je enkele bruikbare tips:
- Moedig het oudere kind aan om tijd door te brengen met de baby. Laat hen de baby vasthouden of aanraken – altijd onder toezicht uiteraard.
- Zorg ervoor dat bij bezoek van familie en vrienden ze ook aandacht besteden aan je ander kind. Laat ze niet alleen aandacht geven aan de pasgeborene.
- Vermijd dat de baby de ruimte overneemt van je kind. Laat ze niet hun persoonlijke ruimte opgeven voor de nieuwe baby.
- Geef je kind dagelijks individuele aandacht. Zorg ervoor dat hij zich niet buitengesloten voelt. Blijf dingen samen doen.
- Aanvaard dat ze terugvallen in het gedrag van een jong kind. Bijvoorbeeld het vragen om een flesje. Het beste is om – zonder al te veel interesse – gewoon te voldoen aan die vragen.
- Wees lief voor beide kinderen. Verwaarloos geen van beiden. Anderzijds moet je ook het oudere kind niet verwennen. Ze krijgen dan namelijk het gevoel dat het goed is wat ze doen.
- Probeer niet te schreeuwen tegen je oudere kind als hij wat ruw speelt met de baby. Wees vastberaden en duidelijk over wat kan en wat niet.
- Nodig het oudere kind uit om mee te helpen bij de verzorging van de baby. Dit helpt hen een band te smeden met hun broertje of zusje. Ze zullen ook beseffen dat de baby bepaalde behoeften heeft die meer aandacht vragen.
- Je ouder kind zal het op prijs stellen als je hem een voorrecht geeft speciaal voor oudere kinderen.
Afhankelijk van hoe je kind is, zou hij zich redelijk snel aanpassen aan de aanwezigheid van zijn nieuwe broertje of zusje. Niettemin dien je alert te blijven voor ongepast of overdreven gedrag.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ainsworth, M.D.S. (1989). Atachment beyond infancy. American Psychology, 44, 709-716.
- Arranz Freijo, E. (2000). Interacción entre hermanos y desarrollo psicológico: una propuesta educativa. https://minerva.usc.es/xmlui/bitstream/handle/10347/5181/pg_313-334_inneduc10.pdf?sequence=1
- Howe, N. y Recchia, H. (2014). Las relaciones entre hermanos y su impacto en el desarrollo de los niños. Concordia University, Canadá. Recuperado de: http://www.enciclopedia-infantes.com/sites/default/files/textes-experts/es/2592/las-relaciones-entre-hermanos-y-su-impacto-en-el-desarrollo-de-los-ninos.pdf
- Velasco, T. (2011). Conociendo un poco más el apego. Pedagogía Magna.