Vitiligo bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling
Vitiligo is een huidziekte die ook kinderen kan treffen, omdat een familiegeschiedenis van auto-immuunziekten hen kan predisponeren voor het ontstaan ervan. Kinderen met deze huidziekte hebben speciale zorg en psychologische steun nodig, zodat ze zo goed mogelijk met hun aandoening kunnen omgaan. Daarom wordt elke 25 juni Wereld Vitiligo Dag gevierd om mensen bewust te maken van de gevolgen van vitiligo en om de sociale integratie te bevorderen van hen die de ziekte hebben. Hier is alles wat je moet weten over vitiligo bij kinderen.
Wat is vitiligo?
Vitiligo is een chronische pigmentatiestoornis van de huid die veroorzaakt wordt door het geleidelijke verlies van melanocyten (of pigmentcellen) en een verandering in hun functie. Dit verschijnsel leidt tot de vorming van lichtere gebieden van het huidweefsel, die na verloop van tijd hun kleur volledig verliezen.
Sommige studies concluderen dat de helft van de mensen met vitiligo de ziekte vóór hun 20ste manifesteert en dat 25% van hen dat vóór hun 8ste doet. Studies hebben echter geen hogere incidentie van vitiligo naar geslacht, ras of leeftijd aangetoond.
Vitiligo bij kinderen verschilt van vitiligo bij volwassenen door het patroon van de laesies, dat meestal segmentvormig is.Symptomen van vitiligo bij kinderen
Zoals hierboven vermeld, wordt vitiligo gekenmerkt door de aanwezigheid van witte vlekken van variabele grootte en vorm, die geen symptomen veroorzaken. In de meeste gevallen bevinden ze zich in de plooien van het lichaam, in de peri-orische gebieden, en op de plaatsen die het meest aan de zon blootgesteld zijn.
Maar ook andere delen van het lichaam kunnen aangetast zijn, hetzij op het huidoppervlak, hetzij op het slijmvlies. Zo kunnen sommige mensen gehypopigmenteerde gebieden hebben in de oren, ogen, hersenen, longen en hart.
Heel zelden kunnen kinderen ook een verandering van de melanocyten in de haarfollikels hebben. Dit uit zich vervolgens in kleurloos of gedepigmenteerd haar.
Ook kunnen nieuwe laesies ontstaan na trauma aan de huid en dit staat bekend als het fenomeen van Köebner.
We moeten opmerken dat vitiligo bij kinderen een belangrijk psychologisch trauma kan betekenen, zowel voor hen als voor hun ouders, wat zich vertaalt in een slechte kwaliteit van leven voor de hele familiegroep.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?
Er zijn verschillende hypothesen om te proberen de oorzaak van vitiligo te verklaren, maar de meest relevante suggereert een combinatie van immunologische en genetische factoren die de vernietiging van de melanocyten zelf veroorzaken. Om deze reden beschouwt men de ziekte als auto-immuun.
Behalve genetische factoren zijn er ook verschillende omgevingsfactoren die de ziekte kunnen uitlokken:
- Lichamelijke stress: Ongelukken, operaties, ernstige ziekten.
- Ondervoeding.
- Endocriene factoren, zoals zwangerschap.
- Chemische factoren: Fenolen, thiolen, mercaptoamines, chinonen, of afgeleiden.
- Zonnebrand.
- Intercurrente infecties en herhaalde inname van antibiotica.
Behandelingen voor vitiligo bij kinderen
Het doel van elke therapeutische optie is het normale uiterlijk, de morfologie en de functie van de huid te herstellen.
Behandelingen voor vitiligo bij kinderen worden gewoonlijk verdeeld in medische en chirurgische opties. Op hun beurt zijn er twee gevallen van ingrijpen:
- Het beginstadium, om de progressie van de ziekte te stoppen.
- Het stadium van stimulering van de pigmentatie van de macules.
Topische therapieën voor vitiligo bij kinderen
Binnen het scala van mogelijkheden om vitiligo plaatselijk te behandelen zijn de volgende geneesmiddelen beschikbaar:
- Corticosteroïden: Topische steroïden met lage, gemiddelde of hoge potentie zijn meestal de eerste lijn van behandeling, omdat ze gemakkelijk te hanteren zijn. Studies melden een respons van 45-60% bij vitiligo manifestaties bij kinderen.
- Calcipotriol: Dit is een vitamine D3 analoog, dat eenmaal daags gedurende wisselende perioden op de laesies wordt aangebracht. Het heeft echter voorbijgaande bijwerkingen, zoals een licht branderig gevoel en huidirritatie. Het kan ook in combinatie met corticosteroïden gebruikt worden.
- Calcineurine remmers: Deze hebben minder bijwerkingen dan langdurige topische steroïden. De meest gebruikte zijn tacrolimus en pimecrolimus.
Systemische therapie
Als de ziekte onstabiel is, is het belangrijk zijn toevlucht te nemen tot systemische behandeling met orale corticosteroïden. Deze geneesmiddelen hebben namelijk het vermogen de progressie van vitiligo te stoppen en nieuwe huidpigmentatie te produceren.
Pulstherapie met dexamethason en betamethason is een effectieve behandelingsmodaliteit om de progressie van vitiligo te stoppen en ook spontane pigmentatie op te wekken.
Fototherapie (smalband UVB)
Het werkingsmechanisme van deze behandeling is door de immunomodulerende werking. Dit stopt de progressie van de ziekte en stimuleert vervolgens de overblijvende onbeschadigde melanocyten in de huid.
In het begin bestaan de behandelingen uit 3 doses per week, omdat het moeilijk is de minimumdosis voor erytheem bij het kind in te schatten. Betere reacties worden meestal gezien bij laesies op het gezicht en de romp.
Chirurgische behandelingen
Chirurgische therapie is niet de eerstelijns optie voor de behandeling van vitiligo bij kinderen. Melanocyten transplantatie omvat de volgende ingrepen:
- Minipunctuur transplantaten.
- Epidermale afzuigampul transplantaten.
- Transplantatie van epidermale celsuspensie.
- Dunne grafts (Thiersch operatie).
- Gekweekte melanocyt suspensie.
- Gekweekte epidermis.
Vitiligo bij kinderen
Naast de hierboven genoemde behandelingen is het ook een goed idee om enkele dieetveranderingen door te voeren , door enkele bronnen van vitamine A, vitamine C en vitamine D toe te voegen.
We moeten opmerken dat vitiligo een ziekte is die multidisciplinair behandeld moet worden, met medewerking van verschillende specialismen, zoals endocrinologie, reumatologie, psychologie en gastro-enterologie. Als je kind klinische verschijnselen vertoont die met deze ziekte te verenigen zijn, raadpleeg dan je huisarts. Er zijn manieren om het probleem aan te pakken en de kwaliteit van leven van je kind te verbeteren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Halder RM, Grimes PE, Cowan CA, Enterline JA, Chakrabarti SG, Kenney JA Jr. Childhood vitiligo. J Am Acad Dermatol. 1987 May;16(5 Pt 1):948-54. doi: 10.1016/s0190-9622(87)70119-4. PMID: 3584578.
- Koranne RV, Sachdeva KG. Vitiligo. Int J Dermatol. 1988 Dec;27(10):676-81. doi: 10.1111/j.1365-4362.1988.tb01260.x. PMID: 3069756.
- Hann SK, Park YK, Chun WH. Clinical features of vitiligo. Clin Dermatol. 1997 Nov-Dec;15(6):891-7. doi: 10.1016/s0738-081x(97)00130-2. PMID: 9404692.
- Gupta S, Kumar B. Epidermal grafting for vitiligo in adolescents. Pediatr Dermatol. 2002 Mar-Apr;19(2):159-62. doi: 10.1046/j.1525-1470.2002.00035.x. PMID: 11994184.
- Ezzedine K, Eleftheriadou V, Whitton M, van Geel N. Vitiligo. Lancet. 2015 Jul 4;386(9988):74-84. doi: 10.1016/S0140-6736(14)60763-7. Epub 2015 Jan 15. PMID: 25596811.