Signalen waarbij je onmiddellijk de kinderarts moet bellen

Signalen waarbij je onmiddellijk de kinderarts moet bellen
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Diego Pereira.

Geschreven door María José Roldán

Laatste update: 27 december, 2022

Als je voor de eerste keer moeder bent geworden dan kan elk klein dingetje alarmerend zijn. Bezoeken aan de kinderarts kunnen dan een regelmatige activiteit zijn. Natuurlijk, als iets je zorgen baart, moet je als eerste de kinderarts bellen. Zodat je zeker weet dat je baby in orde is.

Vandaag willen we het echter met je hebben over enkele signalen waarmee je bekend moet zijn. Als ze met je baby gebeuren, dan moet je onmiddellijk naar je kinderarts gaan.

4 signalen waarbij je direct de kinderarts moet bellen

Ze hebben zeer koude handen en voeten

Als de voeten en handen van je baby koud aanvoelen, moet je je handen op hun romp leggen en hun temperatuur daar voelen. Als hun romp warm en roze is dan is er niets mis.

De bloedsomloop van je baby is nog in ontwikkeling. Hun bloed wordt vaker omgeleid naar vitale organen en systemen, want daar is het bloed het hardst nodig. Dat is de reden waarom hun handen en voeten de laatste delen van het lichaam zijn die een goede bloedtoevoer ontwikkelen.

Het kan tot drie maanden duren voordat de circulatie van baby’s zich volledig aanpast heeft aan het leven buiten de baarmoeder. In de tussentijd is het normaal dat kleintjes koudere handen en voeten hebben dan normaal.

Naarmate je baby meer begint te bewegen, zal hun bloedsomloop beginnen te verbeteren. Maar ga direct naar je kinderarts als hun lippen paars zijn en je ze niet opgewarmd krijgt.

Blote babyvoetjes

Er zit bloed in hun luier

Dezelfde hormonen van de moeder die ontstekingen in de testikels en lippen kunnen veroorzaken, kunnen er ook voor zorgen dat de vaginale afscheiding van een kind gepaard gaat met bloed. Maak je geen zorgen als je tijdens de eerste paar weken van het leven van je baby een beetje bloed ziet in hun luier.

Voor babymeisjes duurt deze mini-periode maar een paar dagen. Soms kan het bloed in de urine worden gevonden en er donkerder uitzien. Maar als het bloed felrood is of als er veel bloed is moet je zo snel mogelijk de kinderarts bellen.

Ze hebben blaren op hun lippen

Veel pasgeborenen ontwikkelen een blaas of blaar op hun lippen door het zuigen op een fles of de borst.

In sommige gevallen kan de blaar ook afkomstig zijn van het zuigen op hun duim in de baarmoeder en ook bij de geboorte.

Er zal zich een blaas of blaar op de lip vormen die in korte tijd moet verdwijnen. Als dit niet het geval is, ga dan naar je arts om de best mogelijke oplossing te vinden.

Moeder troost haar kindje

Diarree

Wanneer baby’s jonger dan drie maanden oud diarree hebben lopen ze mogelijk het risico op uitdroging. Dit kan levensbedreigend zijn. Het is dus erg belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de dokter gaat als je baby diarree heeft. Maar je moet wel kunnen bepalen of het echt diarree is of niet.

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben vaak een vloeibare, mosterdgele ontlasting. Baby’s die worden gevoed met flesvoeding kunnen meer darmbewegingen hebben. De kleur van de ontlasting kan iets donkerder zijn, maar ze hebben nog steeds een vloeistof-tot-zachte consistentie.

Er zijn pasgeboren baby’s die wel een dozijn keer per dag poepen, terwijl anderen het slechts een paar keer per week doen. Het gaat erom dat je baby aankomt en geen buikpijn en geen opgezwollen buik heeft.

Soms kan het moeilijk zijn om de normale stoelgang te onderscheiden van die veroorzaakt door diarree. Vooral als je je baby borstvoeding geeft.

Gewoonlijk ontlasten baby’s die borstvoeding krijgen na elke maaltijd. Het is het beste om je baby te leren kennen. Te weten wat normaal is voor hen (frequentie, volume, consistentie …) en als er iets verandert, moet je de kinderarts bellen.

Als je deze symptomen niet bij je baby ziet, maar je merkt wel op dat iets niet normaal is en je denkt dat je naar een dokter moet, aarzel dan niet om te bellen. De kinderarts en de assistente kunnen je zorgen wegnemen en je er meer over vertellen.

Het is belangrijk om met een kinderarts te bellen en te stoppen met stressen. Bijvoorbeeld als je denkt dat je baby te veel huilt, zijn huid schilferig is of een vreemde kleur heeft. Of als ze veel niezen en ze op een vreemde manier ademen…  Bel de kinderarts meteen als je je zorgen maakt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.