Moeders hebben ook last van burnout-syndroom
We begrijpen hoe erg het is om te geloven dat jij de enige bent die ooit een weekend weg wilt, alleen, zonder verantwoordelijkheden of planningen. We begrijpen je schuldgevoel, je extreme uitputting en je tranen. Natuurlijk weten we dat burnout-syndroom ook moeders treft .
T ot voor kort werd burnout-syndroom beschouwd als een ziekte die alleen voorkwam in de werkende wereld. De belangrijkste symptomen zijn lichamelijke en geestelijke stress en vermoeidheid veroorzaakt door lange werkdagen.
Nu kan het ook worden toegepast op de gezinsomgeving. Het wordt specifiek toegepast op moeders, zowel nieuwe moeders als degenen die meer dan één kind hebben. Klinkt logisch, toch?
Het bekende burnout-syndroom komt vaker voor bij werknemers. Mensen die vele uren per dag worden blootgesteld aan vijandige omgevingen. We moeten dan ook de meest uitdagende baan die iemand kan aannemen niet vergeten: het opvoeden van, zorgen voor en verantwoordelijkheid nemen voor een kind.
Burnout-syndroom: vragen en meer vragen
Welke baan is moeilijker dan jezelf enkel en alleen aan de zorg voor je kinderen wijden? Is er iets stressvoller dan de realiteit van altijd maar doorgaan en het gevoel hebben dat je nooit kunt stoppen?
Wie zou niet gestrest worden als je weet dat je 24 uur hebt om een lange lijst met taken te voltooien? Is het niet verschrikkelijk om te weten hoe uitgeput je bent maar je toch geen pauze kan nemen? Doet het niet pijn om je schuldig te voelen omdat je soms alles wilt opgeven?
Deze vragen worden dagelijks gesteld door miljoenen moeders over de hele wereld. Het succesvol opvoeden van kinderen, het huishouden doen, een getrouwde vrouw zijn en een carrière hebben is allemaal zo overweldigend. Dat treft ons allemaal. Je moet je dus niet schuldig voelen elke keer als je huilt. Wanneer je naar bed wilt en je baby weigert te slapen.
We eisen teveel van ons lichaam
Als moeders hebben we de neiging meer van onszelf te eisen dan we kunnen opbrengen. Onze dag begint vroeg met onze kinderen. Tegen de middag voelen we dat we moe beginnen te worden, maar we blijven doorgaan.
Tegen de avond zijn we al uitgeput en als we er uiteindelijk in slagen om de baby in slaap te krijgen, krijgen we de neiging om ervandoor te gaan en voelen we ons daar schuldig over.
Als we niet erkennen dat we hulp nodig hebben, of dat het burnout-syndroom latent aanwezig kan zijn en dat we aan de slag moeten om dit probleem te verhelpen, zullen we alleen maar toestaan dat de stoornis erger wordt. De postpartumdepressie die tijdens de eerste maanden van het leven van onze baby plaats kan vinden kan lange tijd bij ons blijven.
Vraag om hulp wanneer je het nodig hebt en belangrijker nog: neem de tijd om voor jezelf te zorgen.
Hoe weet je of je burnout-syndroom hebt
Volgens specialisten zijn de symptomen van het burnout-syndroom als volgt:
- Extreme vermoeidheid. Vanaf het moment dat je ‘s ochtends opstaat wil je in bed blijven zonder iets te hoeven doen. Voornamelijk vanwege de weinige uren die je slaapt en door opgehoopte uitputting.
- Verlies van eetlust. Door alle dingen die je moet doen negeer je de tijden waarop je moet eten of kies je alleen voor een snack. Je weet dat het een vergissing is om niet goed te eten, maar de vermoeidheid wint de strijd.
- Ontmoediging en desinteresse. De herhaling van bepaalde taken, zoals het voeden van de baby, opruimen en luiers verschonen, zet je op de automatische piloot. Je behandelt deze taken als verplichtingen. Dit is van invloed zijn op de interesse die je toont in dingen die je vroeger leuk vond. Dingen als naar muziek luisteren, een lekker dessert maken, een wandeling maken of een boek lezen. Het voelt alsof tijd besteden aan deze dingen onverantwoordelijk is.
- Een slecht humeur hebben. Door niet te doen wat je wilt en alleen te doen wat je moet doen zal je goede humeur verdwijnen. Dit zal je huwelijk rechtstreeks beïnvloeden. Je wilt afstand nemen van je partner, maar dit verslechtert je emotionele toestand.
- Elke keer als je wilt huilen voel je je schuldig omdat je het niet meer aankunt. Wanneer iets niet naar verwachting gaat of wanneer je ziet dat je huis weer rommelig is. Als je niet uit bed wilt komen wanneer je je baby hoort huilen om middernacht en wanneer je ongeïnteresseerd naar je partner toe doet. Het lijkt erop dat schuld je beste vriend is in deze moeilijke tijd.
Je bent niet alleen
Wees niet bang om toe te geven dat je niet zoveel verantwoordelijkheden aankunt. Je bent niet de enige moeder die last heeft van burnout-syndroom. Vraag om hulp wanneer je het nodig hebt en belangrijker nog, besteed tijd aan het zorgen voor jezelf. Als je zelf goed verzorgd wordt, zal je familie dat ook zijn.
Praat met je partner en je naaste familieleden om ze te vertellen hoe je je voelt. Leg aan ze uit welke ondersteuning je van hen verwacht. Je zult zien dat door met hen samen te werken, je je beter zult voelen. Je zal de wonderlijke en chaotische wereld van het moederschap weer zien met een positieve blik.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Pérez-Díaz, P. A., & Cádiz, D. O. (2020). Burnout parental en Chile y género: un modelo para comprender el burnout en madres chilenas. Revista de Psicología, 29(1). https://auroradechile.uchile.cl/index.php/RDP/article/view/57987
- Sierra, E. I. C. (2018, October). Construcción y Validación del Instrumento de Burnout en Madres Mexicanas. In XII CONGRESO DE POSGRADO EN PSICOLOGÍA| UNAM| 2018. http://cuved.unam.mx/divulgacion/index.php/CPMDP/XIICPPUNAM2018/paper/view/499