Help, mijn kind heeft een strontje in het oog! Hoe behandel ik dat?

Help, mijn kind heeft een strontje in het oog! Hoe behandel ik dat?

Laatste update: 05 juni, 2018

Het prikt en het doet pijn. Het is één van de meest gehate kwaaltjes bij zowel volwassenen als kinderen. Hier bespreken we enkele tips voor de behandeling en preventie van stijg, oftewel een strontje, bij kinderen.

Stijg is niets meer dan een ontsteking van de huid. Maar stijg heeft zeker al vele hoofdbrekens veroorzaakt bij de kinderen die er last van hebben en bij hun moeders.

Het maakt niet uit hoe vaak je zegt “niet krabben”, kinderen doen het toch, waardoor de situatie erger wordt. Maar ja, iedereen die weleens stijg heeft gehad, begrijpt die dwang perfect.

Wat is een stijg precies? Het is een kleine ontsteking gevuld met pus, die zich oppervlakkig op de wortel van de wimpers bevindt.

De talgklieren (die talg of olie produceren) of de zweetklieren raken ontstoken. Deze klieren zijn verantwoordelijk voor de productie van een vloeistof die de ogen smeert.

Een strontje kan op het bovenste of onderste ooglid verschijnen. Het moet niet worden verward met een chalazion, of hagelkorreltje, dat in hetzelfde gebied voorkomt, maar niet zo pijnlijk is en vaak groter is dan een strontje. De ontstoken klier bij chazalion is de klier van Meibom.

Strontjes kunnen uitwendig of inwendig zijn. De laatste zitten, zoals de naam al doet vermoeden, onder de huid en zijn niet zichtbaar, maar ze zijn wel net zo pijnlijk. De genezing is ook langzamer omdat het strontje minder drainagecapaciteit heeft.

De symptomen van een strontje zijn:

  • roodheid en zwelling van het ooglid
  • jeuk
  • pijnlijk aanvoelend
  • tranende ogen
  • eruit zien als een zweer gevuld met etter.

De overgrote meerderheid van strontjes verdwijnen spontaan.

Oorzaken van strontjes bij kinderen

De oorzaak van deze aandoening is een bacteriële infectie, meestal door bacteriën van de streptokokken en stafylokokken familie. De oorzaak van het verschijnen van een strontje heeft niets te maken met een probleem van het afweersysteem van het kind.

Het gaat hier om bacteriën die op ons lichaam leven en die af en toe een verstopping van talg, dode huidcellen of oude huidbacteriën kunnen veroorzaken.

Oorzaken van strontjes bij kinderen

Hoe behandel je een strontje bij kinderen?

Om te beginnen is het zo dat de overgrote meerderheid van strontjes spontaan verdwijnt. Maar hier zijn enkele aanbevelingen om het genezingsproces te versnellen:

  • Breng vochtige kompressen aan op het ontstoken gebied gedurende 10 of 15 minuten, 3 tot 4 keer per dag.
  • Je kunt aan de vorige tip een infusie van kamille toevoegen om de pijn te kalmeren en de ontsteking te helpen verminderen.
  • Als je naar een (kinder)arts gaat, zal deze misschien een zalf of oogdruppels voorschrijven die in het oog van het kind aangebracht moeten worden.
  • Als het kind contactlenzen draagt, moeten deze tijdelijk worden vervangen door een gewone bril totdat de infectie verdwijnt. Wanneer de  lenzen opnieuw worden gebruikt, moeten ze eerst goed gereinigd worden met een geschikte vloeistof.

Normaal gesproken duurt het 3 tot 7 dagen voordat een strontje weg is. Als het niet verdwijnt, raadpleeg dan een arts, want het kan een cyste zijn geworden.

In dat geval moet een kleine sneetje worden gemaakt om het te draineren. Dit is een pijnloze oplossing die wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en die geen hechting vereist.

De oorzaak van het verschijnen van een strontje heeft niets te maken met een probleem van het afweersysteem van het kind.

Wat je NIET moet doen wanneer je een strontje behandelt

Misschien is nog belangrijker dan wat moet worden gedaan om een strontje te behandelen, is wat niet moet worden gedaan. Dit zijn de 3 DOE-NIETs:

  1. Knijp een strontje niet uit. Als je dat wel doet, kun je een grotere infectie veroorzaken.
  2. Wrijf er niet overheen. Zorg ervoor dat je kind het ontstoken gebied niet krabt. Het zal de infectie alleen maar verergeren.
  3. Doe er geen crèmes of producten op zonder medisch advies. De nabijheid van het oog maakt het een kwetsbaar gebied en het gebruik van willekeurige producten kan grote schade veroorzaken.
Wat je NIET moet doen wanneer je een strontje behandelt

Hoe kun je strontjes bij kinderen voorkomen?

De meest effectieve manier om strontjes bij kinderen te voorkomen, is een goede dagelijkse hygiëne.

Het kind moet zijn handen goed wassen. Als hij al eerder een strontje in zijn oog heeft gehad, is het een goed idee om af en toe de ogen goed schoon te maken en de talg die zich ophoopt op de oogleden te verwijderen.

Evenzo is het van groot belang om de handen te ontsmetten voordat je contactlenzen aanraakt. Je handen komen immers rechtstreeks in contact met de ogen bij het indoen van lenzen.

Voor volwassenen is het ook raadzaam om alle make-up volledig te verwijderen voordat je gaat slapen. Kijk zo af en toe ook even hoe het erbij staat met de kwaliteit van je oogschaduw, mascara en eyeliner, vooral als ze gedurende lange tijd niet zijn gebruikt.

Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat degenen met een strontje geen persoonlijke voorwerpen, zoals handdoeken, kussens of zonnebrillen, mogen delen met andere mensen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • AskMayoExpert. Hordeolum (stye). Rochester, Minn: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2014.
  • Lindsley K, Nichols JJ, Dickersin K. Non-surgical interventions for acute internal hordeolum. Cochrane Database of Syst Rev. 2017;1:CD007742

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.