Hoe voorkom ik oorontstekingen bij baby's?
Oorontstekingen bij baby’s komen vaak voor. In dit artikel gaan we in op enkele basisvoorzorgen om oorontstekingen bij baby’s te voorkomen.
Oorpijn is waarschijnlijk een van de meest acute en pijnlijke gevoelens van het menselijk lichaam. Het is ook het hoofdsymptoom van otitis, beter bekend als een oorontsteking.
Wat is een oorontsteking ?
Ten eerste moeten we verduidelijken dat otitis verwijst naar een infectie veroorzaakt door microben in wat voor deel dan ook van het oor. Dit veroorzaakt een ontsteking wat leidt tot immense pijn.
Er zijn twee soorten otitis:
- Otitis media, of een middenoorontsteking: het tast de gehoorgang achter het trommelvlies aan. Dit soort oorontsteking kan ook de Buis van Eustachius en het slaapbeen treffen. Het komt veel voor in de vroege kindertijd en doorgaans veroorzaakt door besmettelijke ziekten. Daarom is er een risico om je baby naar de crèche te sturen. Maar ook temperatuurschommelingen en blootstelling aan tabaksrook kunnen schadelijk zijn.
- Otitis externa: dit soort oorontsteking wordt veroorzaakt door een infectie in de uitwendige gehoorgang. Dit komt doorgaans voor wanneer de gehoorgang nat wordt, vandaar de bijnaam: ‘zwemmersoor’. Otitis externa kan ook worden veroorzaakt door een lokaal letsel bijvoorbeeld een wattenstaafje dat te ver in het oor wordt geduwd.
Symptomen
Het meest duidelijke symptoom is oorpijn. Dit kan vergezeld gaan van verstopte oren, jeuk of een loopoor.
Andere symptomen die kunnen optreden zijn:
- algehele malaise
- koorts
- braken
- afscheiding van vloeistof uit het oor
- Regelmatige prikkelbaarheid en ontroostbaar huilen bij jonge kinderen. Dit kan ook leiden tot een gebrek aan eetlust.
Gevolgen van otitis
Over het algemeen is een oorontsteking niet ernstig en kan volledig genezen worden zonder blijvende gevolgen.
Gangbare behandeling is onder andere antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen. Deze mogen enkel worden aangekocht en gebruikt onder voorschrift van een arts.
Het meest duidelijke symptoom is oorpijn. Dit kan vergezeld gaan van verstopte oren, jeuk of een loopoor.
In extreme gevallen kunnen oorontstekingen blijvende gevolgen hebben. Het minst ernstige gevolg is bijvoorbeeld een chronische infectie of een ontsteking die steeds terugkeert.
Oorontstekingen bij baby’s kunnen kinderen vatbaarder maken voor gehoorverlies op latere leeftijd. Ten eerste hangt dit af van in welke mate de slijmvliezen en gehoorbeentjes beschadigd zijn. Ten tweede of het het trommelvlies geperforeerd is of niet.
Tips voor het voorkomen van oorontstekingen bij baby’s
Zoals hierboven vermeld, komen oorontstekingen bij baby’s erg vaak voor. Volgens de Spaanse Vereniging van Kinderartsen lijden 80 tot 90% van kinderen aan een oorontsteking tijdens de eerste twee levensjaren.
Onderstaande tips kunnen je misschien helpen bij het voorkomen van een pijnlijke en ongemakkelijke oorontsteking:
- Artsen raden aan om ten minste 6 maanden borstvoeding te geven. Moedermelk is de beste verdediging voor het immuunsysteem van je baby. Daarom beschermt borstvoeding je baby tegen allerlei infecties waaronder otitis.
- Verwijder slijmpjes. Deze tip is net zo belangrijk als de eerste. Leer je kind om zijn neus te snuiten. Op die manier ademt hij geen slijm in. Het ophopen van slijm in de neus en inwendige gehoorgang kan bijdragen tot een oorontsteking.
Tussen de 80 en 90% van de kinderen lijdt aan een oorontsteking tijdens de eerste twee levensjaren.
Preventieve maatregelen
Hoewel minder belangrijk dan voorgaand advies, kunnen volgende preventieve maatregelen ook helpen om oorontstekingen bij baby’s te voorkomen:
- Wees voorzichtig met wattenstaafjes als je je baby’s oortjes schoonmaakt. Hoe vreemd dit ook klinkt, oorsmeer beschermt het oor. Vele gezondheidsprofessionals raden zelfs aan om geen wattenstaafjes te gebruiken voor je baby’s oren. In ieder geval niet tijdens de eerste twee levensjaren.
- Til je baby’s hoofdje op terwijl je hem een badje geeft. Op die manier komt er namelijk geen water in zijn oren. Dit is een van de hoofdoorzaken van oorontstekingen zowel bij volwassenen als bij kinderen.
- Vermijd een warme, vochtige omgeving en hou je kind weg van rokerige ruimtes.
- Laat een onderzoek doen bij een oorspecialist zodra je merkt dat je baby pijn heeft.
Jammer genoeg is er geen waterdichte manier om je kind te beschermen tegen oorontstekingen. Schenk aandacht aan de symptomen van een oorontsteking zodat je zo snel mogelijk actie kunt ondernemen.
Een oorontsteking kan heel ongemakkelijk zijn voor een volwassene die over de pijn kan praten en er medicijnen voor neemt. Maar stel je eens voor hoe intens en pijnlijk het moet zijn voor een baby. Een baby kan immers niet aangeven hoe hij zich voelt.
Denk eraan om je baby nauwlettend in het oog te houden. Met alle voorgaande tips in gedachten kun je het risico op deze veelvoorkomende en onplezierige kinderziekte verminderen.