Wat te doen als je kind zijn hoofd heeft gestoten?
Het is een algemene overtuiging dat je een kind niet moeten slapen nadat ze haar hoofd heeft gestoten. Deskundigen in de gezondheidszorg hebben onlangs echter verklaard dat de reacties en symptomen na het ongeval van groot belang zijn.
Wat te doen als je kind zijn hoofd heeft gestoten?
Wanneer dit het geval is, is het eerste dat we geneigd zijn om te doen, ons kleintje meteen naar de dokter te brengen en dat is niet fout.
Maar gezondheidsmedewerkers zijn het erover eens dat, na een flinke stoot tegen het hoofd te hebben gehad, het beste wat een kind kan doen, is rusten en het rustig aan doen.
Er is echter altijd iemand in de buurt die erop staat dat je je kind niet moet laten slapen. Zelfs dat hij in coma kan raken. Dit soort advies kan angstaanjagend zijn voor ouders.
In werkelijkheid hangt alles af van de intensiteit van de impact of de klap op het hoofd van het kind.
Als je kind zijn hoofd heeft gestoten, is er iets wat je als eerste moet doen. Zorg ervoor dat ze bij bewustzijn zijn. Stel hiervoor korte en eenvoudige vragen zoals:
- “Hoe heet je?”
- “Waar ben je?”
- etcetera.
Als je kind te klein is om deze vragen te beantwoorden, kan je de reacties van je kleintje op bepaalde stimuli controleren. Hiermee kan je evalueren of je kind bij bewustzijn is of niet.
Je kunt observeren of je kind een voorwerp met zijn ogen volgt terwijl je het voorwerp voor hem beweegt. Je kunt hetzelfde doen met een lichtje.
Symptomen waar je op moet letten
De symptomen die je kind kan vertonen na stoten van zijn hoofd kunnen variëren. Sommige symptomen vragen om medische behandeling en observatie.
Wanneer een kind een stoot tegen zijn hoofd krijgt, zijn de hersenen misschien door elkaar geschud. Dit kan resulteren in bepaalde symptomen of reacties terwijl de hersenen zichzelf weer op orde krijgen. Hier kan enige tijd overheen gaan.
Tot de meest voorkomende symptomen behoren:
- desoriëntatie
- verlies van evenwicht
- wazig zicht
- hoofdpijn
- tintelingen in de armen en benen
- overgeven
Een medisch professional moet de duur en intensiteit van deze symptomen beoordelen. Op basis hiervan kan hij beslissen of ziekenhuisopname of medische behandeling noodzakelijk is.
Wat te doen als er geen duidelijke symptomen zijn?
Als het kind geen symptomen vertoont en blijft spelen zoals normaal nadat het zijn hoofd heeft gestoten, is er waarschijnlijk geen reden tot bezorgdheid.
Onthoud dat, op deze leeftijd, de botten in het lichaam van je kleine en zelfs zijn schedel een zekere flexibiliteit hebben die kussens vormt en een deel van de impact absorbeert.
Houd er rekening mee dat je je kind nog steeds in de gaten moet houden. De eerste symptomen die op schade duiden kunnen namelijk enkele uren op zich laten wachten. De eerste 8 uur na de gebeurtenis zijn van fundamenteel belang. De behandeling die nodig is voor de bult hangt af van de ernst van het letsel.
Als je kind lichte hoofdpijn heeft, kan je een pijnstiller aanbieden, maar altijd op advies en/of recept van een vertrouwde kinderarts. Je kunt ook koude kompressen op zijn voorhoofd plaatsen en ervoor zorgen dat hij het de rest van de dag rustig aan doet.
Als je kind wil slapen, laat hem dan. Zijn lichaam en zijn hersenen eisen veel rust en ontspanning. Je moet hem echter vaak controleren en hem minstens elke 2 uur wakker maken om te zien hoe hij reageert.
Natuurlijk, als je kind heel hard zijn hoofd heeft gestoten en je de wond niet zelf kunt verzorgen dan moet je onmiddellijk medische hulp inroepen.
Verder advies voor ouders
Allereerst blijf rustig. Als je kind huilt, probeer hem dan zo snel mogelijk te kalmeren. Vaak zijn bulten op het hoofd minder ernstig dan je denkt, zelfs als er hevige bloedingen zijn. Vergeet niet dat het hoofd een oneindige hoeveelheid bloedvaten heeft.
Houd er bovendien rekening mee dat bulten op het hoofd een van de meest voorkomende verwondingen zijn die kinderen hebben.
Terwijl je kleintje speelt, rent, leert lopen, probeert iets te bereiken, van het bed valt, op zijn fiets rijdt, zullen veel van de bulten en kneuzingen die hij krijgt op zijn hoofd zijn.
Meestal zijn deze verwondingen zeer klein. Soms kan een verwonding echter ernstig zijn, vooral als het gaat om auto-ongelukken, schaatsongevallen of een val van de trap af.
Het is als ouder altijd het beste om voorzichtig te zijn en te werken om, binnen redelijke grenzen, het risico te voorkomen dat je kind enig soort letsel oploopt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cortez, C. G. M., & Guillén-Pinto, D. (2021). Traumatismo encéfalo-craneano por caída libre en neonatos. Acta médica peruana, 38(3). https://doi.org/10.35663/amp.2021.383.2078
- Guillén-Pinto, D., Zea-Vera, A., Guillén-Mendoza, D., Situ-Kcomt, M., Reynoso-Osnayo, C., Milla-Vera, L. M., Bravo-Padilla, E., Espinoza, I. O., & Del Pilar Medina-Alva, M. (2014). Traumatismo encefalocraneano en niños atendidos en un hospital nacional de Lima, Perú 2004-2011. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 30(4). https://doi.org/10.17843/rpmesp.2013.304.244
- Neira, A. G. B., Macera, S. P. H., Ordoñez, W. E. Z., & Conforme, W. A. D. (2019). Traumatismo Craneoencefálico: Importancia de su Prevención y Tratamiento. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento. https://doi.org/10.26820/recimundo/3.(2).abril.2019.467-483
- Polacov, M., Malamud, B., Galetto, M., Blegini, M. (s.f.). Los pediatras decimos NO a los andadores infantiles. Sociedad Argentina de Pediatría Córdoba. www.sapcordoba.com.ar/novedades_ver.asp?id_noticia=1354
- Manrique, I., Alcalá, P., (2008). Manejo del traumatismo craneal pediátrico. Protocolos Diagnóstico Terapéuticos de la AEP: Urgencias Pediátricas. 2008 264-289. https://serviciopediatria.com/wp-content/uploads/2019/12/2008_Manejo-traumatismo-craneal-pedi%C3%A1trico.pdf
- Cantu, R., & Hyman, M., (2012). Concussions and Our Kids. Editorial Houghton Mifflin Harcourt. https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=OlSeiu6ia-cC&oi=fnd&pg=PP2&dq=fall+asleep+before+concussion+could+make+them+slip+into+a+coma&ots=8UR3XCZ5gK&sig=F-gwcjp_nUprDwjLSc_rqV1yw50&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false