Hoe je lichaam verandert tijdens de zwangerschap

De zwangerschap is een tijd van verandering, zowel mentaal als fysiek. Ontdek hier wat er zoal aan je lichaam gaat veranderen.
Hoe je lichaam verandert tijdens de zwangerschap

Laatste update: 14 december, 2018

Je doet een zwangerschapstest en hij is positief. Wat een schitterend nieuws!  Je draagt ​​een prachtig nieuw leven in je baarmoeder. Maar met dit gelukkige resultaat komen er een miljoen verschillende vragen. Wat zal er met mijn lichaam gebeuren tijdens de zwangerschap?

Er is geen twijfel over mogelijk: het lichaam van een vrouw ondergaat drastische veranderingen tijdens de zwangerschap.

Dit is een van de meest voorkomende zorgen voor vrouwen als ze erachter komen dat ze zwanger zijn. Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap en zelfs nog nadat je baby is geboren.

Voor veel vrouwen is zwangerschap iets moois. Tijdens deze fase past het vrouwelijk lichaam zich aan om een ​​nieuw leven te behouden en te onderhouden.

Het is echt indrukwekkend als je erover nadenkt hoe nieuw leven kan ontstaan ​​uit onze eigen voortplantingscellen. Nog ongelooflijker is het proces waardoor deze cluster van cellen een volledig gevormd mens wordt.

Laten we echter realistisch zijn. Niet alles is rooskleurig en je lichaam zal tijdens de zwangerschap veel lichamelijke veranderingen ondergaan. Sommigen zullen duidelijk zijn voor iedereen om je heen, terwijl er anderen zullen zijn die alleen jij zult opmerken.

De beslissing nemen om een ​​baby te krijgen is levensveranderend. Het betekent dat je besluit dat vanaf dat moment je hart buiten je lichaam zal lopen.

Hier zijn enkele van de fysiologische en mentale veranderingen die je tijdens de zwangerschap kunt verwachten:

  • Je borsten: vanaf het begin van je zwangerschap zullen je borsten langzaam groeien en opzwellen, langzaam maar zeker. Een cup maat of twee groter worden is voor sommigen een droom en een nachtmerrie voor anderen. Maar het is een realiteit voor bijna alle vrouwen.
  • Je gewicht: je kan elke week ongeveer 400 gram aankomen. Tegen het einde van je zwangerschap betekent dit dat je gewicht met ongeveer 12 kilo is toegenomen. Je moet daarom goed eten om ervoor te zorgen dat je baby gezond is. Het enige wat je hoeft te doen is een uitgebalanceerd dieet te volgen, het advies van je medische team op te volgen en te bewegen als je arts het aanbeveelt.
  • Je baarmoeder: dit orgaan weegt normaal 50 g, is 6,5 cm lang en heeft een inhoud van 2-3 milliliter. Tegen het einde van je zwangerschap weegt het rond de 1,5 kg  en meet het ongeveer 33 cm in lengte, met een capaciteit van 4 of 5 liter.
  • Misselijkheid en braken zijn ook veel voorkomende lichamelijke klachten tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.
  • Hormonale veranderingen zullen ook optreden. Daardoor kunnen er spataderen verschijnen en zwellingen en krampen in de benen bij zwangere vrouwen optreden.
Misselijkheid is een van de fysiologische en mentale veranderingen die je tijdens de zwangerschap kunt verwachten

Veranderingen tijdens de zwangerschap die je wellicht niet opmerkt:

Je lichaam zal tijdens de zwangerschap een bijna eindeloze lijst van fysiologische veranderingen ondergaan. Dit zijn enkele van de meest opvallende:

  • Je bloed: tijdens de zwangerschap neemt het totale bloedvolume in je lichaam toe met 1,5 liter.
  • Je hartslag: aangezien er meer bloed in je lichaam zit, zal je hartslag ook met 10 tot 15 slagen per minuut toenemen. Hierdoor kan je hart het extra bloed laten circuleren.
  • Je ademhaling: je kan soms moeite hebben met ademhalen. Hoe groter de foetus, hoe meer ruimte er namelijk wordt ingenomen in jou.
  • Je mond: naast het produceren van verhoogde speekselniveaus, zal je tandvlees gevoeliger zijn en vatbaar voor bloedingen. Wees daarom voorzichtig en zorg dat je geen gaatjes krijgt.
  • Je aderen: ze zullen verwijden en je zult zwelling in je benen en mogelijk lelijke spataderen opmerken.
  • Je bloeddruk: deze zal afnemen, omdat je bloedvaten verwijd zullen worden. Normaal gesproken kom je tijdens het derde trimester weer op het normale niveau terug.
  • Constipatie: dit kan een van de ergste symptomen van zwangerschap zijn. Het wordt veroorzaakt door een tragere doorvoer in het maagdarmstelsel. Daarom wordt een vezelrijk dieet aanbevolen.
  • De blaas: deze zal in toenemende mate worden gecomprimeerd. Dit betekent dat je daardoor vaker naar het toilet moet.
  • Je hormonen: hoe kunnen we ze vergeten? Ze zorgen er namelijk voor dat je zwangerschap goed verloopt en ze zijn verantwoordelijk voor al deze interne veranderingen tijdens de zwangerschap.
Veranderingen tijdens de zwangerschap die je wellicht niet opmerkt

Mijn lichaam is ongelooflijk: op een gegeven moment had het twee hoofden, vier armen, vier benen en twee harten kloppen. Wat ben ik? Een moeder!

De laatste maanden van de zwangerschap

Experts raden aan om voldoende rust te nemen tijdens de laatste maanden van de zwangerschap. Wanneer de baby geboren wordt, zal je waarschijnlijk veel slapeloze nachten hebben om voor hem te zorgen. Dit zal slaapproblemen veroorzaken en is emotioneel uitputtend.

Dit alles terzijde, probeer te genieten van je zwangerschap. Het is een tijdelijke fase en één die veel belangrijke veranderingen in je leven zal brengen.

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.