Kun je surimi eten terwijl je zwanger bent?

Het is veilig om surimi te eten als je zwanger bent, want het is een zeer voedzaam voedingsmiddel zonder microbiologisch risico. Lees verder om meer te weten te komen.
Kun je surimi eten terwijl je zwanger bent?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 11 oktober, 2022

Surimi is een voedingsmiddel op basis van viseiwitten. Onder de industrieel bewerkte voedingsmiddelen kan het beschouwd worden als een voedingsmiddel van goede kwaliteit, vooral als het geen additieven onder de ingrediënten bevat. Veel vrouwen vragen zich echter af of ze surimi kunnen eten tijdens de zwangerschap. We beantwoorden je vragen in dit artikel.

Voor we beginnen, is het belangrijk erop te wijzen dat het tijdens de zwangerschap raadzaam is bepaalde voedingsaanpassingen te doen om veranderingen in de ontwikkeling van de foetus te voorkomen. Dit zal ook de gezondheid van de moeder beschermen. Als algemene regel geldt dat je alle dierlijke producten die geen voorafgaande bereidingswijze hebben ondergaan, niet mag opnemen in je dieet.

Voordelen van surimi

Kun je surimi eten terwijl je zwanger bent

Zoals we al vermeld hebben, is surimi een bron van viseiwitten. Deze voedingsstoffen hebben een hoge biologische waarde en bevatten alle essentiële aminozuren. Bovendien hebben ze een goede verteerbaarheidsscore. Ze helpen de dagelijkse behoefte te dekken, die men bij sedentaire mensen op minstens 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht schat. Dit blijkt uit een studie (Engelse link) die gepubliceerd werd in de Annals of Nutrition & Metabolism.

Surimi bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid omega-3 vetzuren. Deze elementen helpen ontstekingen in de inwendige omgeving te moduleren en verminderen de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten. De inname ervan is vooral positief tijdens de zwangerschap, volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in The Cochrane Database of Systematic Reviews.

Verhoging van de aanwezigheid van omega-3 vetzuren in de voeding van zwangere vrouwen vermindert de incidentie van vroeggeboorte en gezondheidsproblemen met de hersenen bij de toekomstige baby. Ze ondervinden ook een vermindering van het risico op het ontstaan van auto-immuunziekten.

Alsof dit alles nog niet genoeg is, is surimi in de meeste gevallen vrij van kunstmatige kleurstoffen. De oranje tint wordt meestal verkregen uit een natuurlijk extract van paprika. Het is echter beter dat je dit bevestigt door de ingrediëntenlijst van het product zorgvuldig te lezen.

Dus… kun je deze voeding eten als je zwanger bent?

De waarheid is ja. Er is geen reden om surimi uit het dieet van een zwangere vrouw te schrappen. Het is een goede bron van eiwit, en het wordt niet van rauwe vis gemaakt. Het is een eetbaar voedingsmiddel dat geen microbiologisch risico inhoudt, dus het kan de foetus niet schaden.

Bovendien moet je bedenken dat de aanwezigheid van vis in het dieet van zwangere vrouwen als essentieel wordt beschouwd. Dit voedsel bevat een aanzienlijke hoeveelheid essentiële voedingsstoffen die nodig zijn om een goede gezondheidstoestand te behouden. In feite geven veel deskundigen het voorrang boven vlees van dieren.

Je moet echter altijd goed op het etiket van de surimi kijken voor je het in je boodschappenmandje legt. Ze zijn namelijk niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Het is het beste als vis een van de hoofdbestanddelen van het voedsel is. Bovendien mag het geen andere toevoegingen bevatten dan paprika-extract dat erin zit. Bètacaroteen kan ook aanvaardbaar zijn als pigment.

Er zij op gewezen dat surimi geen gluten bevat. Daarom is het mogelijk het op te nemen in het dieet van zwangere vrouwen die coeliakie ontwikkeld hebben. Het is een voedingsmiddel dat over het algemeen gemakkelijk te verteren is, net als vis. Het geeft meestal geen darmproblemen.

Zwangere vrouw maakt een gezonde lunch

Het is mogelijk om surimi te eten terwijl je zwanger bent

Zoals je gezien hebt, kun je surimi eten terwijl je zwanger bent zonder de gezondheid van de moeder of de foetus in gevaar te brengen. Het is een zeer voedzaam voedingsmiddel, ondanks dat het een bewerkt voedingsmiddel van industriële oorsprong is. Het wordt ook als veilig beschouwd, zonder microbiologisch risico. Rauwe vis wordt als zodanig niet gebruikt voor de bereiding ervan, want er is een kookproces dat de dood van mogelijke ziekteverwekkers, aanwezig in het eetbare van mariene oorsprong, verzekert.

Onthoud tot slot dat als je twijfels hebt over de voedingsmiddelen die tijdens de zwangerschap in het dieet kunnen worden opgenomen, je het beste een specialist kunt raadplegen. Die zal je dieet kunnen optimaliseren om de ontwikkeling van de foetus optimaal te laten verlopen, en zo gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Administración de Alimentos y Medicamentos de Estados Unidos. CGP. Cec. 540.700 Processed and / or blended seafood products. Noviembre 2008.
  • Canal Salut. La seguridad alimentaria durante el embarazo. Agencia Catalana de Salud Pública. Marzo 2021.
  • Food Data Central. Imitation Crab Meat. U. S. Department of Agriculture. Julio 2021.
  • Mayo Clinic. El embarazo y el pescado: ¿qué es seguro comer? Diciembre 2021.
  • Middleton P, Gomersall JC, Gould JF, Shepherd E, Olsen SF, Makrides M. Adición de ácidos grasos omega-3 durante el embarazo. Base de datos Cochrane Syst Rev. 2018 Nov 15;11(11):CD003402. doi: 10.1002/14651858.CD003402.pub3. PMID: 30480773; PMCID: PMC6516961. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30480773/.
  • Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Recomendaciones de consumo de pescado por presencia de mercurio.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; en nombre de la Sociedad Alemana de Nutrición (DGE). Valores de referencia revisados para la ingesta de proteínas. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30904906/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.