Jouw emoties hebben invloed op de baby

Ben jij op de hoogte van het feit dat je emoties doorgeeft aan je baby tijdens de zwangerschap?
Jouw emoties hebben invloed op de baby

Laatste update: 15 juli, 2018

Hier zullen we uitleggen hoe de emoties die je tijdens de zwangerschap hebt van invloed kunnen zijn op je baby.

Iedereen weet dat als een moeder drugs gebruikt of alcohol drinkt tijdens de zwangerschap dit niet goed is voor haar baby. Maar haar emoties hebben ook invloed. Als ze gelukkig en blij is, is dat goed voor de baby. Als ze echter verdrietig, gestrest of depressief is, kunnen de emoties van een moeder een nadelige invloed hebben op haar baby.

Emoties

Emoties zijn reacties die tonen wat we voelen bij bepaalde personen, objecten, plaatsen of gebeurtenissen. En emoties hebben invloed op ons lichaam. Ze veranderen bijvoorbeeld ons concentratievermogen, beïnvloeden bepaalde gedragingen en activeren ons geheugen.

Dat is de reden waarom ons lichaam vaak instinctief reageert op bepaalde dingen. Onze gezichtsuitdrukkingen veranderen, onze spieren trekken samen, onze stem verandert en onze hormonen reageren.

Verschillende emotionele toestanden worden veroorzaakt door het vrij komen van neurotransmitters en hormonen, Deze stoffen zetten onze emotionele reactie om in gevoelens en uiteindelijk in taal.

Emoties dienen om onze houding met betrekking tot onze omgeving te bepalen. Zo voelen we ons aangetrokken tot bepaalde mensen, objecten, acties of ideeën of juist niet.

Onze emoties zijn een soort opslagplaats van wat is aangeboren en wat we hebben geleerd. Ze hebben bepaalde vaste kenmerken en andere die kunnen verschillen tussen individuen, groepen en culturen.

Emoties

Schadelijke emoties tijdens de zwangerschap

Stress

Een studie heeft aangetoond dat wanneer een vrouw in verwachting is, de stress van ruzies met haar partner, andere mensen die zij ziet ruziën en fysieke of verbale agressie negatieve effecten kan hebben op de mentale ontwikkeling van het ongeboren kind. Die negatieve effecten kunnen leiden tot stress bij de baby.

Zo is ontdekt dat als een vrouw een partner heeft die haar tijdens de zwangerschap emotioneel mishandelt, de ontwikkeling van het kind ernstig wordt beïnvloed.

“De kwaliteit van de relatie tussen de ouders speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van het brein van het kind.”

Vivette Glover (Academic, Imperial College London)

Spanning

De emoties die je tijdens de zwangerschap doorgeeft aan je baby zijn ook van invloed op hen. Uitgeputte moeders hebben bijvoorbeeld uitgeputte kinderen. Zo kan ook de ontwikkeling van de foetus negatief worden beïnvloed als de moeder erg gespannen is.

“”De omstandigheden in de baarmoeder bepalen mede de ontwikkeling van de baby. Als er overmatige druk op de moeder wordt uitgeoefend, kan de baby daardoor meer vatbaar zijn voor medische aandoeningen.” 

Pathik Wadhwa (Faculteit Geneeskunde van de  Universiteit van Kentucky)

Uit studies blijkt dat te zwaar belaste moeders voortijdig bevallen. Ze benadrukken ook dat ontspanningsoefeningen kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk bij zwangere vrouwen die gespannen zijn, wat leidt tot een gezondere toestand in de baarmoeder.

Angst en bezorgdheid

Een bezorgde moeder kan het IQ van haar kind beïnvloeden. Dit kan leiden tot psychiatrische stoornissen, hyperactiviteit en ADHD.

Negatieve emoties tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat het lichaam van de moeder een hormoon produceert dat CRH wordt genoemd. De hypofyse scheidt een ander hormoon af, bekend als ACTH, dat de bijnieren vertelt om cortisol af te geven, waardoor haar lichaam op scherp wordt gesteld.

Cortisol is giftig voor de foetus en wanneer het niveau erg hoog is, kan het door de beschermende barrière van de placenta naar de baby gaan. Cortisol geeft het signaal aan de baby dat hij in gevaar is en moet reageren.

Dit is de reden waarom sommige baby’s meer huilen, meer vatbaar zijn voor stress en in hoge mate angstig zijn. Angst en bezorgdheid bij de moeder verandert ook haar bloedstroom: er gaat minder bloed naar de baby en brengt zijn intellectuele ontwikkeling in gevaar.

Geluk en harmonie

Positieve emoties

Positieve emoties tijdens de zwangerschap geven je baby een blijvende bescherming. Hoe meer geluk en harmonie er in jouw huis is, hoe gelukkiger en meer welkom je baby zich zal voelen.

De mensen om je heen kunnen hoop, vertrouwen, vertrouwen en veiligheid uitstralen en zo gevoelens stimuleren die goed zijn voor de emotionele en mentale gezondheid van je baby.

Met dit in gedachten is glimlachen heel belangrijk. Ja,echt. Een glimlach is enorm belangrijk. Het heeft een positieve uitwerking, zowel op wie zelf glimlacht als op degene naar wie wordt geglimlacht.

Een vriendelijke glimlach kan zelfs angst en bezorgdheid verminderen en de druk van de ketel halen.  Wanneer we gespannen of gefrustreerd zijn, helpt glimlachen ons om deze spanning te verminderen en onze frustratie te overwinnen.

Het is duidelijk: emoties die je doorgeeft aan je baby kunnen schadelijk voor hem zijn, maar ze kunnen ze hem ook op een positieve manier beïnvloeden. En dat is iets waar alle familieleden hun steentje toe kunnen bijdragen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.