3 Knutselwerkjes om kinderen te leren dankbaar te zijn

Dankbaarheid schept gelukkige, gezellige en veerkrachtige kinderen. We moedigen je aan deze knutselwerkjes uit te proberen om kinderen te leren dankbaar te zijn.
3 Knutselwerkjes om kinderen te leren dankbaar te zijn
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Als we onze kleintjes goede manieren bijbrengen, laten we ze zien hoe belangrijk het is om “alsjeblieft”, “excuseer me” of dank je wel” te zeggen. Dankbare kinderen wekken de bewondering van de mensen om hen heen en hebben meer bevredigende sociale interacties. Maar deze waarde helpt hen niet alleen om met anderen om te gaan, ze maakt hen ook gelukkiger en emotioneel gezonde mensen. Daarom willen we een paar leuke knutselwerkjes voorstellen om kinderen te leren dankbaar te zijn.

Allereerst willen we je eraan herinneren dat dankbaarheid niet alleen een praktijk is, maar ook een waarde. Dat wil zeggen, het gaat er niet om het woord uit te spreken als een mechanische gewoonte. Het gaat erom een positieve kijk op het leven te ontwikkelen, eraan te wennen het goede om ons heen te zien en te erkennen, en de aanwezigheid van de mensen om ons heen te waarderen. En om deze stijl van denken te ontwikkelen is er niets beter dan van jongs af aan te beginnen.

Wees dankbaar door te knutselen

Het lijdt geen twijfel dat elke moeder haar kinderen graag de voordelen van het beoefenen van dankbaarheid zou willen voorhouden. Maar misschien weet je niet zo goed hoe je deze opvoeding in waarden kunt toepassen. Het is duidelijk dat de meest effectieve manier is door onze eigen dankbaarheid als dagelijks voorbeeld te geven. Maar het doen van praktische activiteiten is veel speelser en leuker, en is een uitstekende manier om kinderen bij deze belangrijke aspecten te betrekken.

Terwijl ze plezier hebben, hun creativiteit verkennen, en hun handvaardigheid verbeteren, kunnen kinderen de boodschap van dankbaarheid internaliseren. Bovendien is dit een ideale gelegenheid om kwaliteitstijd met het gezin door te brengen en een band met je kinderen op te bouwen. Zin om het eens te proberen? Let dan op de volgende mogelijkheden.

Knutselwerkjes om kinderen te leren dankbaar te zijn
Haal met dit knutselwerk herinneringen op aan je kindertijd en geef een nieuwe bestemming aan het spel. Je zult zien dat de traditie in de loop van de tijd intact blijft.

1. Dankbaarheid waarzeggers

Herinner je je de waarzeggers die je als kind met origami maakte? Dit eenvoudige en leuke knutselwerkje kan je helpen het belang van dankbaarheid aan je kinderen over te brengen. Om het te maken heb je alleen een blanco vel papier nodig en verf of stiften. Je kunt de onderstaande stappen volgen:

  • Knip het vel uit tot een vierkant.
  • Vouw het dubbel in de vorm van een driehoek, en maak deze stap dan ongedaan.
  • Breng de vier hoeken naar het midden (je krijgt een kleiner vierkant).
  • Vouw dubbel, en vouw het weer terug.
  • Draai het papier om en breng de vier hoeken weer naar het midden.

Nu je klaar bent met het origami gedeelte, is het tijd om te versieren. Je zult zien dat er vier driehoeken zijn die in tweeën verdeeld zijn: beschilder elk van die acht vakjes met een andere kleur.

Til dan de flappen op en schrijf er zinnen in die je redenen voor dankbaarheid weergeven. Alles is klaar om te beginnen spelen!

2. Beschilderde dankbaarheid stenen om je kind te leren dankbaar te zijn

Kinderen houden ervan voorwerpen uit de natuur te verzamelen, zoals bladeren, zeeschelpen of stenen. In dit geval gaan we de laatste gebruiken om een van de leukste knutselwerkjes te maken om kinderen te leren dankbaar te zijn. Je hoeft alleen maar een paar mooie grote stenen uit te zoeken, ze schoon te maken en de volgende stappen te volgen:

  • Gebruik acrylverf of verf op waterbasis om de gladste onderkant van elk van de stenen in te kleuren, en laat het drogen.
  • Schrijf met behulp van een fijn penseel op deze achtergrond de redenen waarvoor je dankbaar bent.
  • Je kunt er ook versieringen op aanbrengen in alle kleuren en vormen die je maar wilt.

Nu de beschilderde stenen klaar zijn, kun je ze op een zichtbare plaats leggen om steeds de vele redenen in gedachten te houden die je hebt om dankbaar te zijn. Dit kleurrijke en opvallende knutselwerkje kan een mooie natuurlijke decoratie zijn voor de slaapkamer van je kinderen.

3. De boom van dankbaarheid

Om dit knutselwerkje te maken kun je verschillende takken nemen die je in een park vindt en ze verticaal rangschikken in een pot of bak alsof het een kleine boom is. Of je kunt ook een boom op een stuk karton tekenen, hem uitknippen en als poster aan de muur hangen.

Na het voltooien van deze vorige stap is het tijd om de bladeren te maken. Teken ze op een stuk karton, knip ze uit, en schrijf op elk blad waar je dankbaar voor bent. Bevestig dan elk blad met plakband aan de takken van de boom.

Je kunt de kleur van de bladeren kiezen afhankelijk van de tijd van het jaar. Of maak in plaats daarvan bloemen of vruchten. Je kunt ook steeds meer bladeren en zinnen toevoegen, of ze van tijd tot tijd vernieuwen. Dit is een uitstekende manier om dankbaarheid te kweken.

Schrijf op een briefje waar je dankbaar voor bent
Op de dankbaarheidboom kun je elke boodschap plaatsen die je maar wilt en dankbaar zijn voor wat je hebt en voor waar je je gelukkig over voelt.

Leer je kinderen elke avond dank je wel te zeggen

Knutselen is een leuke en leerzame oefening. Herhaling is echter de fundamentele basis voor het vestigen van een gewoonte. Dus als je je kinderen een gevoel van dankbaarheid wilt bijbrengen, kan het heel positief zijn om ze aan te moedigen elke avond dankbaar te zijn.

Neem, als je je kind naar bed brengt, een paar minuten de tijd om drie aspecten van de dag op te roepen waarvoor ze dankbaar zijn. Het kan zo eenvoudig zijn als de glimlach van een vriendje, mama’s kussen, of de heerlijke maaltijd die jullie voor het avondeten hadden. Dit helpt kinderen ook om met positieve gedachten en troostende emoties  (Spaanse link) te gaan slapen.

Kortom, een kind dat dankbaarheid beoefent is gelukkiger, empathischer en veerkrachtiger. Het is een kind dat steeds gemakkelijker kansen en goedheid om zich heen opmerkt, zich verdienstelijk en waardevol voelt, en betere sociale relaties heeft(Spaanse link).

We moedigen je aan deze knutselwerkjes in praktijk te brengen om kinderen te leren dankbaar te zijn, en het effect ervan op het leven van je kinderen en van jezelf waar te nemen. Wellicht ook interessant voor jou

Bedankbriefjes leren kinderen goede manieren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Bedankbriefjes leren kinderen goede manieren

Naast het helpen bij het aanleren van waarden, zijn bedankbriefjes een manier om contact te maken met jezelf en anderen. Maak jij er gebruik van?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Czar, A., Kapelmayer, M., Kelmanowicz, V., Esteves, S., & Lozada, M. (2019). Intervenciones basadas en gratitud y optimismo reducen las interacciones sociales negativas en niños.
  • Moyano, N. C. (2010). Gratitud en la psicología positiva. Psicodebate. Psicología, Cultura y Sociedad, (10), 103-118.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.