Kinderen leren skeeleren: eenvoudige stappen om te volgen

Skaten is een erg leuke activiteit voor kinderen, naast dat het een goede manier is om aan lichaamsbeweging te doen. In dit artikel geven we je enkele tips om je kinderen te leren skeeleren.
Kinderen leren skeeleren: eenvoudige stappen om te volgen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Net als leren fietsen, is leren skeeleren of inline skaten een goede oefening voor kinderen om een ​​betere balans en motorische vaardigheden te ontwikkelen. In dit artikel geven we je enkele tips om kinderen te leren skeeleren, zodat je hen kunt helpen een goede start te maken.

Inline skaten is een leuke manier om aan lichaamsbeweging te doen en ouders en kinderen kunnen er samen aan deelnemen. Je kunt deze activiteit ook integreren in een gezonde levensstijl.

Net als andere soorten cardiovasculaire activiteit helpt inline skaten veel calorieën te verbranden. Maar in tegenstelling tot andere sporten, is het gemakkelijker op de gewrichten. En alsof dat nog niet genoeg is, is het ook een geweldige oefening om het evenwicht te verbeteren.

Ongeacht de leeftijd zal het leren skeeleren voor sommige kinderen gemakkelijker zijn dan voor andere. Als moeder moet je de voortgang van je kinderen evalueren om te bepalen of ze in staat zijn om te leren skaten.

Als je merkt dat ze moeite hebben om balans en coördinatie te behouden, moet je wachten tot ze zich comfortabeler en veiliger voelen.

Stappen om kinderen te leren skeeleren

Hieronder zul je ontdekken hoe je je kinderen kunt leren skeeleren door een paar eenvoudige tips te volgen. Let dus op!

1. Koop de juiste skates

Zonder twijfel is het waarborgen van veiligheid de sleutel bij het uitproberen van een nieuwe sport. Om kinderen te leren skeeleren, moet je ze eerst de juiste schaatsen voor hun voeten kopen. Ze moeten niet te strak zijn, zodat ze zich prettiger voelen.

Kinderen die leren skeeleren zullen ontelbare keren vallen. Daarom moet je je kinderen voorzien van de nodige beschermingsmiddelen om onverwachte ritjes naar de eerste hulp te voorkomen.

Je kinderen moeten op zijn minst kniebeschermers, elleboogbeschermers, een helm en polsbeschermers dragen om ervoor te zorgen dat ze goed worden beschermd.

Voor een betere effectiviteit raden we aan om voor nieuwe beschermers te kiezen en deze aan hun maat aan te passen. De veiligste optie is een nieuwe vulling die nog niet te veel klappen of crashes heeft gekregen en dus geen doorgegeven of tweedehandse beschermers.

Meisje op skates

2. Kinderen leren skeeleren: de basis

Inline skaten is vergelijkbaar met lopen, behalve dat het op wielen gebeurt. Door je kinderen de basisconcepten van schaatsen te leren, geef je hen zelfvertrouwen.

Daarom moet je ze bij hun eerste pogingen in een veilige ruimte laten oefenen totdat ze hun evenwicht kunnen houden. Succes op elk gebied van het leven komt door het oefenen.

Bovendien moet je bedenken dat skeeleren een activiteit is die een aantal vaardigheden vereist. De sleutel tot goed skaten is om het evenwicht te bewaren. Als je kinderen hun knieën licht gebogen houden en ze iets naar voren leunen, helpt hun zwaartepunt hen om rechtop te blijven.

3. Neem de juiste houding aan

Ten derde raden we je aan kinderen te leren de juiste houding te nemen. Het leren van de basishouding van inline skaten en de bijbehorende bewegingen is essentieel.

Om de juiste houding aan te nemen, moet je met je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan ​​en de knieën licht buigen. Tijdens het skaten is balans namelijk het belangrijkste. Deze houding helpt voorkomen dat kinderen vallen.

4. Kinderen leren skeeleren: blijven oefenen

Als je kinderen zich eenmaal op hun gemak voelen bij de basisconcepten, is het tijd om ze uren te laten oefenen en oefenen.

Op dit punt moet je hen helpen om voorwaartse bewegingen te maken en te leren hun evenwicht te bewaren. Je moet ze zelfs trainen zodat ze weten hoe ze moeten vallen en onvoorzien letsel kunnen voorkomen.

Jongen met skeelers

Zoals je je kunt voorstellen, is skeeleren echt een leuke bezigheid. Maar het is ook een complete sport. Als je het gegeven advies zorgvuldig opvolgt, zullen je kinderen het zeker leren.

Als je ziet dat je kinderen echt geïnteresseerd zijn in deze activiteit, raden we je aan om ze aan te melden voor lessen bij een skateclub.

Wanneer kinderen voor het eerst proberen te skeeleren, kunnen ze zich nerveus of onzeker voelen. Als ze vallen of moeite hebben om het skaten onder de knie te krijgen, onthoud dan dat je hen moet aanmoedigen om te blijven proberen.

Ten slotte herinneren we je eraan dat inline skaten ongelooflijk leuk is en niet alleen gezond voor kinderen, het brengt hen ook vreugde. Om deze reden, als je je kind nog niet hebt geleerd om te skeeleren, is er misschien geen betere tijd dan nu. Waar wacht je nog op? Wellicht ook interessant voor jou

6 ideeën om te sporten met je kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
6 ideeën om te sporten met je kinderen

Een zittende levensstijl kan gewrichts- en posturale problemen veroorzaken bij kinderen. Daarom kan sporten met je kinderen veel voordelen bieden.  • Cámara, J. M., & Campazas, H. R. (2011). Propuesta para abordar el qué y cómo enseñar las habilidades motrices en secundaria: un ejemplo a través del patinaje. Ágora para la educación física y el deporte, 13(2), 197-228. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3696636
  • Vila, R., Guitart, N., Riera, J., & Díaz, J. (2007). Aprendizaje y enseñanza de las habilidades con patines. Apunts Educación Física y deportes, (90), 27-32. https://www.redalyc.org/pdf/5516/551656950004.pdf
  • Mayorga Marín, J. Y., & Mejía Lugo, Z. (2013). Propuesta pedagógica como medio para fortalecer la coordinación dinámica general a partir de la práctica del patinaje en los niños y niñas del grado transición del Jardín Infantil Andy Panda(Bachelor’s thesis, Universidad Libre). https://repository.unilibre.edu.co/handle/10901/7653

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.