Slapeloze nachten van een toegewijde moeder

Een staande ovatie voor alle mama’s! De toewijding die een moeder heeft, de zorgen, de slapeloze nachten, dit mag best wel eens beloond worden.
Slapeloze nachten van een toegewijde moeder
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

De slapeloze nachten van een moeder lijken onophoudelijk. Een toegewijde moeder heeft doorgaans niet veel tijd om te rusten; slaap is een luxe. Van het moment dat je leven begint te voelen in je baarmoeder tot aan het moment dat je kinderen volwassenen zijn, spenderen moeders hun nachten namelijk in een waaktoestand.

Elk kind heeft zonder twijfel zijn eigen beschermengel. In dit geval spreken we echter niet over iets bovennatuurlijks, maar eerder over iemand meer tastbaar. Iemand die vlak naast hem staat, om precies te zijn.

In dit artikel willen we daarom een moment nemen om de inspanningen van elke moeder te erkennen en waarderen. Moeders investeren dagen, maanden en jaren van slapeloze nachten door de toewijding aan haar kinderen.

De slapeloze nachten van een zwangere moeder

De slapeloze nachten van een moeder beginnen tijdens de zwangerschap en zijn aanwezig in elk stadium van de ontwikkeling van haar kind. Dit is vooral het geval wanneer de baby het laatste stadium van de zwangerschap bereikt, waarin de foetus lange nachten zal hebben, zonder de moeder een moment van rust te geven.

Waarom zijn moeders zo gevoelig voor slapeloze nachten tijdens de zwangerschap? Tijdens de nacht worden de bewegingen van hun nachtelijk actieve baby steeds frequenter. En uiteraard spelen de kwaaltjes en pijntjes van de gevorderde zwangerschap ook een belangrijke rol.

De slapeloosheid die volgt na de komst van een pasgeboren baby

De baby is er! Maar hoewel vreugde en opwinding in overvloed aanwezig zal zijn in je huis, de nachttijd is niet veranderd. Uitspraken als “Hij wil me niet laten slapen” of “Ik heb geen tijd om te slapen” worden keer op keer herhaald door nieuwe moeders over de hele wereld.

Dit zal niet als een verassing komen, want de eerste paar maanden van het leven van je kleine zijn lastig voor elke moeder. Ze impliceren een reeks van veranderingen en een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe dingen om te leren. Pasgeboren baby’s worden menigmaal wakker en huilen ontroostbaar.

De slapeloze nachten na de komst van een pasgeboren baby

Is hij hongerig? Is hij te warm? Heeft hij een nieuwe luier nodig? Je probeert alles en niets behalve je twee eigen armen lijkt je baby te kunnen kalmeren. In ieder geval is er een nieuwe periode begonnen waarin een moeder haarzelf onderwerpt puur en alleen aan het belang van het welzijn van haar baby.

Terwijl je kind aan het opgroeien is…

Je kleintje is aan het opgroeien. Op veel gebieden zal het zonder twijfel vloeiender zijn gaan lopen, hoewel andere factoren opspelen om je wakker te houden tijdens te nacht. Voor je het weet komt je kind zijn eerste tandje door, begint hij met het eten van vast voedsel, te kruipen en zelfs zijn eerste stapjes te zetten.

Tijdens deze periode zul je een glorieus feit opmerken en waarderen: je baby zal vredig slapen gedurende een langere periode! Sterker nog, als je een moeder met uitzonderlijk geluk bent, dan zal je kind zelfs de nacht doorslapen. Dit is een gedenkwaardig moment voor zowel de baby als de mama!

En dan komt er een nieuw hoofdstuk van slapeloze nachten voor mama: “Hij wil niet gaan slapen!” Uren en uren gaan voorbij en je bent een gevangene van je eigen onbevredigde uitputting. Je kind weigert om toe te geven aan zijn slaperigheid, zelfs na een lange dag vol plezier en spelletjes.

Je nachtritme van een warm bad, gevolgd door een verhaaltje voor het slapengaan, een slaapliedje, knuffels, kusjes en kroelen is niet meer voldoende. Wat je ook doet om je kind uit te putten zodat hij in slaap zal vallen, alles wat je krijgt is het tegenovergestelde. Je kleine heeft meer energie dan ooit. Hij wil spelen, ontsnappen uit zijn kamer… hij wil zelfs op het bed springen!

Slapeloze nachten als je kind wat ouder is en bijvoorbeeld met zijn vrienden uitgaat

Andere dingen die slapeloosheid bij moeders veroorzaken

Je denkt vast en zeker dat we de keren dat je kind ziek is zijn vergeten te noemen. Die eindeloze nachten die je spendeert met het meten van de temperatuur van je kind, of zijn hoest of uitslag observeert, etc. Wanneer onze kinderen zich niet lekker voelen, dan hebben ze onze tijd en aandacht meer nodig dan ooit, continu.

Elke keer als haar kind ziek is, zal de slapeloosheid van de moeder opspelen, ongeacht hoe oud haar geliefde kleintje is. “Ik kan niet slapen” wordt ons motto tijdens deze tijden van hyperwaakzaamheid die ons wakker en scherp houdt voor elk symptoom dat ons kind misschien vertoont.

En ja, tijdens het ouder worden van je kind zul je een hele nieuwe reeks van zorgen onder ogen krijgen. Je tiener begint uit te gaan met vrienden.

Het maakt niet uit of hij naar zijn eerste feest gaat of zijn tiende, je zult lange nachtelijke uren meemaken met je ogen wijd open. Sterker nog, je zult niet eens naar bed gaan. Je weet dat zelfs proberen om te slapen een verloren zaak is.

“Dag mam, ik ga uit met vrienden. Wacht niet op mij.” Dus wat is je plan vanavond? Liters koffie, een film kijken en, natuurlijk, een klok in de buurt zodat je kunt zien wat de tijd is. Slapen? Een onmogelijke missie.

Hoe dan ook, ondanks zoveel slapeloze nachten, geven mama’s hun alles om hun kinderen op te voeden. Uit pure en onvoorwaardelijke liefde, waken deze ‘beschermengelen’ dag en nacht over hun kleine, en zorgen voor ze in elke periode van hun ontwikkeling. Een staande ovatie voor jullie allemaal, mama’s!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.