Hoe help je kinderen emotioneel sterk te worden

Wanneer kinderen emotioneel sterk zijn, maakt dit hen veerkrachtig. Het geeft hen de moed en het vertrouwen om het beste uit zichzelf te halen. In dit artikel geven we je 10 suggesties die deze emotionele kracht bij kinderen kunnen ontwikkelen. 
Hoe help je kinderen emotioneel sterk te worden
Marián Carrero Puerto

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Marián Carrero Puerto.

Laatste update: 01 januari, 2019

Door je kinderen de handvaten te geven die ze in verschillende situaties in het leven kunnen gebruiken, versterk je hun emotionele kracht. Als moeder moet je onthouden dat wanneer kinderen emotioneel sterk zijn, ze allerlei soorten uitdagingen aan kunnen.

Ze beschikken zo namelijk over de kwaliteiten om problemen aan te pakken. Ze kunnen mislukkingen overwinnen en met allerlei moeilijkheden omgaan.

Tegelijkertijd vraagt het helpen van kinderen om hun emotionele kracht te ontwikkelen en emotioneel sterk te worden om een driedelige focus.

  1. Allereerst moeten ouders kinderen leren om negatieve gedachten te vervangen door meer realistische gedachten.
  2. Tegelijkertijd zouden ouders kinderen moeten helpen bij het onder controle houden van hun emoties.
  3. Als laatste is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze positieve maatregelen moeten nemen.

10 suggesties die kunnen helpen om kinderen emotioneel sterk te maken

Er bestaan vele strategieën, leervaardigheden en technieken om discipline aan te leren. Deze kunnen helpen om kinderen emotioneel sterk te maken.

Hieronder geven we daarom 10 suggesties die je kind zal helpen zijn emotionele kracht te ontwikkelen.

1. Leer hen specifieke capaciteiten

De eerste suggestie om de emotionele kracht van je kinderen te vergroten is om hen te leren om de volgende keer dingen beter te doen. 

Met andere woorden, focus je niet op hun fouten. Moedig hen echter aan en laat hen zien hoe ze de volgende keer dingen beter kunnen doen. Hierdoor kunnen ze betere resultaten behalen.

Pas vaardigheden doe die specifieke capaciteiten ontwikkelen. Denk hierbij aan:

Deze reeks vaardigheden zal hen leren om zich op een productieve manier te gedragen, zelfs wanneer ze in de verleiding komen of geconfronteerd worden met moeizame situaties.

2. Laat je kind fouten maken

Leer je kind dat fouten maken bij het leerproces hoort. Op die manier schaamt je kind zich namelijk niet wanneer hij een fout maakt.

Tegelijkertijd laat je hen op een veilige manier de consequenties dragen die het gevolg zijn van hun gedrag.

Praat bijvoorbeeld met je kind over het belang van zorg dragen voor hun eigendommen. Ren daarom ook niet meteen naar de winkel voor een vervangend exemplaar wanneer speelgoed stuk is. Je kind moet weten wat de gevolgen van zijn acties zijn.

Wanneer je kind oud genoeg is om het idee van geld te begrijpen, kan hij of zij sparen om een nieuw stuk speelgoed te kopen, indien dit gewenst is. Natuurlijk is er geen sprake van een veilige consequentie wanneer je hem bijvoorbeeld zomaar het verkeer in laat rennen.

Praat in ieder geval met je kind, zodat de fout in de toekomst vermeden kan worden.

10 suggesties die kunnen helpen om kinderen emotioneel sterk te maken

3. Help je kind bij de ontwikkeling van een gezonde innerlijke stem

Het is soms moeilijk voor kinderen om hun emotionele kracht te voelen. Bijvoorbeeld  wanneer ze vernederd worden of te maken hebben met constante kritiek.

Daarom is het belangrijk om hen te leren om deze negatieve gedachten te heroverwegen, zodat ze realistischer kunnen denken.

Het ontwikkelingen van een waarneming die tegelijkertijd objectief en optimistisch is, zal je kinderen helpen optimaal te presteren en ongunstige situaties te overwinnen. Ze zullen hier emotioneel sterk van worden.

4. Moedig je kinderen aan om hun angsten onder ogen te komen

Wanneer je kinderen dingen uit de weg gaan die hen bang maken, zullen ze nooit het vertrouwen krijgen die hen toestaat zich ongemakkelijk te voelen. Daarom is het goed om je kinderen te helpen hun angsten onder ogen te komen.

Moedig hen aan, waardeer hun inspanningen en beloon hun moed. Dit zal je kinderen motiveren om uit hun comfort zone te stappen. Hierdoor krijgen ze het zelfvertrouwen om hun doelen te bereiken.

“Je moet kinderen leren hoe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken”
–Margaret Mead–

5. Sta je kinderen toe zich ongemakkelijk te voelen

Dit is het vijfde advies waardoor je je kinderen kan helpen emotioneel sterk te worden. Het is verleidelijk om je kind altijd te hulp te schieten, maar het is niet altijd het beste om te doen.

Je kind steeds maar weer helpen, versterkt namelijk enkel het idee dat hij hulpeloos is. Door je kinderen toe te staan te verliezen, leer je hen om verantwoordelijkheid voor hun daden te nemen. Hierdoor zullen ze in de toekomst betere resultaten hebben.

Onthoud dat, met ondersteuning en begeleiding, je kind alleen maar emotioneel sterker uit deze situaties komt.

6. Ondersteun het opbouwen van karakter

Kinderen hebben een sterk moreel voorbeeld nodig. Zo kunnen ze gezonde keuzes maken. Als moeder moet je daarom hard werken om goede waarden aan je kinderen mee te geven.

Je kan bijvoorbeeld goede waarden meegeven wanneer je kind deelneemt aan een wedstrijd. Benadruk het belang van eerlijkheid en mededogen in plaats van het promoten van winnen tegen elke prijs.

7. Maak dankbaarheid een prioriteit

Dankbaarheid is een wonderlijk middel tegen zelfmedelijden en andere slechte gewoonten die de mentale kracht van je kind belemmeren. Het kan ook de gemoedstoestand van je kind verbeteren. Hierdoor gaan ze een proactieve oplossing voor hun probleem zoeken. Ze zullen hier emotioneel sterk van worden.

Je kan je kinderen leren wat de waarde is van de goede dingen die gebeuren. Op die manier zullen ze zelfs op slechte dagen de dingen waarderen waar ze dankbaar voor zijn.

8. Blijf de eigen verantwoordelijkheid van je kind bevestigen

Kinderen emotioneel sterk maken betekent ook dat ze hun eigen persoonlijke verantwoordelijkheid moeten accepteren. Sta je kinderen daarom toe om hun fouten of slecht gedrag te verklaren. Trap echter niet in smoesjes.

Het is ook goed om je kinderen te corrigeren wanneer ze anderen afkeuren om hoe zij denken, hoe zij zich voelen of zich gedragen.

Leer je kinderen vaardigheden die hen helpen hun emoties onder controle te houden en waardoor ze emotioneel sterk zullen worden

9. Leer je kinderen vaardigheden die hen helpen hun emoties onder controle te houden

Maak je kinderen niet kalm wanneer ze boos zijn. Probeer hen echter ook niet op te vrolijken wanneer ze verdrietig zijn.

Leer hen echter eerder hoe ze moeten omgaan met ongemakkelijke gevoelens. Op deze manier zijn ze namelijk niet afhankelijk van jou om met hun eigen emoties om te gaan.

Kinderen die hun eigen emoties begrijpen en weten hoe ze hiermee kunnen omgaan, zijn beter voorbereid op verschillende uitdagingen.

10. Promoot mentale kracht

Praat met je kinderen over hun persoonlijke doelen. Help hen bij het nemen van stappen om sterker te worden. Help zelf-verbetering en mentale kracht tot een prioriteit in hun leven te maken. 

Kortom, de ontdekking van de emotionele kracht van een kind gebeurt door middel van een proces van leren en reflectie.

Dus, door het bovenstaande advies op te volgen, help je je kinderen emotioneel sterk te worden en positieve en creatieve gedachten te ontwikkelen.

Dit zal hen helpen om verstandig te handelen tijdens verschillende situaties in het leven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.