7 tips voor een blij en gelukkig moederschap

Hoewel het moederschap niet is vrijgesteld van complicaties en zelfs verdriet, is het mogelijk om er ten volle van te genieten.
7 tips voor een blij en gelukkig moederschap
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 07 januari, 2019

Niets is te vergelijken met een gelukkig moederschap. Het is één van de meest ongelooflijke ervaringen in het leven van een moeder. Het houdt ook overweldigende veranderingen en prachtige ontdekkingen in.

De manier waarop we het moederschap ervaren, hangt grotendeels af van de houding die we hebben. Het moederschap is duidelijk een ervaring die vol emoties is. Het is belangrijk om je er op voor te bereiden om het vervolgens met enthousiasme te kunnen ervaren.

Hoewel het moederschap niet is vrijgesteld van complicaties en zelfs verdriet, is het mogelijk om er ten volle van te genieten.

Sleutels die de deur openen tot een gelukkig moederschap

Hoewel er geen handleiding voor een gelukkig moederschap bestaat, zijn er wel wat tips die je kunt gebruiken om een blije en gelukkige moeder te zijn. Deze tips kunnen ons helpen omgaan met deze magische maar ook overweldigende ervaring.

Hier zijn een paar tips voor een gelukkig moederschap.

Vertrouwen

Het is belangrijk om een houding van vertrouwen te ontwikkelen tijdens het moederschap. Moeders moeten zichzelf en hun instincten vertrouwen.

Reken op het beste en overtuig jezelf ervan dat alles goed komt. Geloof erin dat, als een moeilijke situatie zich voordoet, je heus wel een manier zult vinden om het op te lossen.

Sleutels die de deur openen tot een gelukkig moederschap

Het tegenovergestelde van vertrouwen is angst. Een angstig mens verwacht altijd dat er iets ergs zal gebeuren. Als de onzekerheid toeneemt, begint al het andere aan betekenis in te boeten.

Het is veel beter om te proberen een positieve houding te ontwikkelen. Dit zal je helpen om een gelukkige en blije moeder te zijn.

Leer om hulp te vragen

Voor sommige vrouwen is het niet genoeg om moeder te zijn. Zij willen ‘super-moeders’ zijn. Ze willen altijd alles in perfecte staat en onder controle hebben. Wanneer ze falen, voelen ze zich schuldig. Ze vinden dat een moeder nooit mag twijfelen.

Maar er is geen moeder die altijd voor alles kan zorgen. Integendeel, in veel gevallen zul je om hulp moeten vragen. Dit betekent niet dat je niet bekwaam bent. Het betekent gewoon dat je een mens bent en niet een machine die geen fouten maakt.

Neem pauzes

Deze tip is eigenlijk een aanvulling op de vorige. Als een moeder overwerkt en oververmoeid is, kan ze geen gelukkig moederschap hebben. Integendeel, beetje bij beetje zal ze zich steeds meer overweldigd gaan voelen. Dit put zowel haar fysieke als mentale gezondheid uit.

En daarom is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Neem een paar uur voor jezelf. Trek wat tijd uit voor je persoonlijk plezier. Ga ergens naar toe, naar een plek die je ontspant of rust gewoon van je gebruikelijke routine en slaap een paar extra uren.

Idealiseer het moederschap niet

Een moeder is niet iemand die alles weet. Noch is zij een persoon die haar kind tegen alles kan beschermen. Zij is iemand die zichzelf voor de volle honderd procent geeft voor haar kinderen.

Kinderen zien hun moeders als almachtig. Dit maakt deel uit van hun ontwikkeling. Hun idee is echter ver van de realiteit, omdat moeders uiteindelijk gewone mensen zijn en het moederschap bovendien een zware taak is.

Zelfs de beste moeders maken duizenden fouten. Maar… dit alles wil niet zeggen dat het moederschap geen magie heeft.

Zoek hulp

Er is veel steun nodig om van een moeder een blije en gelukkige moeder te maken. Een deel van deze ondersteuning moet worden verstrekt door je partner en het andere deel door de rest van de familie.

Er is echter nog een andere bron van ondersteuning die nog meer kan helpen: andere moeders. Andere moeders die dezelfde ervaringen doormaken, kunnen namelijk van onschatbare waarde zijn.

Het opbouwen van een klein ondersteuningsnetwerk met andere moeders is een geweldig idee. Het kan verhelderend zijn en ook nuttig voor het verdwijnen van twijfels en het versterken van banden.

Niemand begrijpt een moeder beter dan een andere moeder. Het hebben van goede vrienden  kan je ook helpen om een gelukkiger moederschap te ervaren.

Leren loslaten

Leren loslaten is van groot belang voor een gelukkig moederschap

De scheiding tussen moeder en kind begint vanaf het moment van de geboorte. Vanaf dat moment beginnen baby’s hun eigen avonturen in de wereld. Dat is waar ontwikkeling en groei uiteindelijk om draait.

Tegelijkertijd is dit één van de moeilijkste aspecten voor moeders.

Het is niet eenvoudig om te leren hoe je de juiste hoeveelheid afstand kunt creëren. Het vereist gezond verstand en vooral veel liefde en verlangen om te leren. Het is onmogelijk om een gelukkig moederschap te hebben zonder je bewust te zijn van de gehechtheid en… het loslaten dat daarbij hoort.

Vorm je eigen mening

Vanaf het moment dat een vrouw  zwanger is, wordt ze overspoeld door de adviezen van anderen. De één stelt eindeloos veel vragen, de ander bekritiseert haar. Soms is er vleierij en zijn er woorden van bewondering.

Maar je kunt geen gelukkig moederschap hebben als je afhankelijk bent van de mening van anderen. Het is belangrijk om je eigen criteria aan te scherpen.

Laat je leiden door je eigen instinct en ga er altijd van uit dat je het beste doet wat je kunt. En vergeet niet om negatieve en niet-constructieve kritiek te negeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.