4 effectieve opvoedingsgewoonten voor je gezin

Het opvoeden van een kind hoeft niet synoniem te zijn aan woede en klagen. Integendeel, gezonde gewoonten en een goede instelling kunnen geweldige resultaten opleveren.
4 effectieve opvoedingsgewoonten voor je gezin
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is belangrijk om effectieve opvoedingsgewoonten voor je gezin te leren en toe te passen. Door bijvoorbeeld de prestaties van je kinderen te erkennen, zowel grote als kleine, voelen ze zich trots en capabel.

Je kunt elke dag een positieve invloed hebben op het zelfbeeld van je kind. De toon van je stem, je lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen werken samen om dit beeld te bouwen.

Al deze factoren, evenals je woorden, acties en gedrag, beïnvloeden de ontwikkeling van het zelfvertrouwen en de persoonlijkheid van je kind.

Laat je kinderen dingen voor zichzelf doen. Onafhankelijkheid is één van de beste geschenken die je een kind of een tiener kunt geven.

Vaak willen we dingen gemakkelijk maken voor onze kinderen door dingen voor hen te doen. En om eerlijk te zijn, soms is het ook makkelijker voor ons als ouders om dingen voor hen te doen.

Op de lange termijn helpt het onze kinderen, als ze dingen zelf doen, om hun karakter op te bouwen.

“Je hoeft niet de primaire verzorger van je kinderen te zijn om van primaire invloed te zijn in hun leven. Wat je achter de schermen op je eigen unieke manier voor ze doet, is wat het echte verschil op de lange termijn zal maken “

– Miya Yamanouchi –

Effectieve opvoedingsgewoonten voor je gezin: 4 pilaren

1. Ontwikkel hun vaardigheden en talenten

Elk kind heeft bepaalde gaven om te ontdekken. Deze vaardigheden komen zowel op school als in de dagelijkse activiteiten naar voren, dus het is belangrijk om op te letten.

Nodig je kinderen uit om verschillende activiteiten te verkennen die hen stimuleren en hen ook helpen om hun interesses te ontdekken.

2. Applaudiseer en erken hun inspanningen

Studies hebben aangetoond dat de prestaties en successen van een persoon hun gedrag beïnvloeden. Benadruk de momenten waarop je kind een grote inspanning doet om een ​​taak te voltooien.

Het gevoel van voldoening zal je kleintjes de moed geven om uitdagingen aan te gaan terwijl ze opgroeien.

Familie samen in bed

3. Probeer een routine in te voeren

Het is goed om een ​​gezinsroutine in te voeren voor familieleden om samen te ontbijten, lunchen en dineren. Naast dat het een fundamenteel onderdeel is van de ontwikkeling en voeding van je kinderen, stimuleren gedeelde maaltijden ook de interactie.

De gesprekken en discussies die aan tafel ontstaan, stellen je kinderen in staat de waarden van je gezin over te nemen. Als kinderen voelen dat hun familie hen hoort en ondersteunt, zullen ze dit gedrag in elke omgeving herhalen.

4. Bepaal grenzen en wees consistent met discipline

Discipline is in elk huishouden noodzakelijk. Kinderen leren daardoor gedrag te herkennen dat acceptabel is en te onderscheiden van gedrag dat niet geaccepteerd wordt.

Dit helpt hen niet alleen om zich aan te passen terwijl ze jong zijn, maar het helpt hen ook om in de toekomst verantwoordelijke volwassenen te worden.

Kleintjes hebben de neiging om herhaaldelijk de grenzen te testen die we voor hen hebben vastgesteld, dus het is belangrijk om consistent te zijn. Huishoudelijke regels helpen kinderen zelfcontrole te krijgen en een tolerantie voor frustratie te ontwikkelen.

Tips voor effectieve opvoedingsgewoonten voor je gezin

  • Geef je kleintjes de mogelijkheid om oplossingen te vinden voor hun conflicten. De gevoelens die ze ervaren als ze een probleem hebben – en het oplossen – zullen ze veerkrachtiger maken.
  • Besteed tijd aan het spelen met je kinderen. Reserveer specifieke tijden voor plezier met het gezin. Laat je kinderen de activiteiten kiezen en gewoon een leuke tijd hebben.
  • Maak unieke en blijvende herinneringen. Je kinderen zullen zich niet altijd de dingen herinneren die je tegen hen zegt. Ze zullen echter altijd positieve ervaringen en familietradities koesteren.
  • Leer je kinderen om voor het milieu te zorgen. Dit punt gaat verder dan het welzijn van alleen je familie. Het is belangrijk om je kinderen te leren om voor de planeet te zorgen. Leer ze om ervan te houden en het als thuis te behandelen.
  • Je moet altijd de waarheid vertellen. Als je eerlijke kinderen wilt opvoeden, dan is de beste manier om dat te doen, door jezelf als voorbeeld te stellen.
Gezin eet samen

Effectieve opvoedingsgewoonten voor je gezin: nog meer tips

  • Laat je kinderen tijd doorbrengen met al hun familieleden. Natuurlijk zijn ouders de kern van de familie. Maar een kind dat omgaat met tantes en ooms, grootouders en neven en nichten leert hoe je moet leven in de samenleving.
  • Leer je kleintjes om verantwoordelijke burgers te zijn. Laat ze zien hoe te functioneren in de maatschappij. Je kunt ze betrekken bij taken als het betalen van rekeningen en ze leren om de verkeersregels te gehoorzamen.
  • Benadruk goede waarden. Elke situatie die je tegenkomt is een gelegenheid om positieve waarden te benadrukken. Laat je kinderen zien hoe ze eerlijk, respectvol en gul kunnen zijn tegenover anderen en ook met zichzelf.
  • Wees genereus liefdevol. Knuffels, kusjes en complimenten zijn gratis en ze zullen je kinderen heel blij maken. Er is geen beter gevoel dan weten dat je geliefd bent.
  • Zorg voor de fysieke en mentale gezondheid van je gezin. Deze laatste aanbeveling heeft te maken met zelfzorg. Door onszelf in optimale conditie te houden, creëert een gevoel van welzijn om elke dag te beginnen.

“Je kinderen zullen zich niet altijd de dingen herinneren die je tegen hen zegt. Ze zullen echter altijd positieve ervaringen en familietradities koesteren.”

Niemand heeft gezegd dat ouder zijn makkelijk was en er is geen eenduidig ​​recept voor het opvoeden van een kind.

Door effectieve opvoedingsgewoonten voor je gezin te gebruiken en het aanmoedigen van goede waarden, zullen je kleintjes een gelukkige en harmonieuze ervaring voor iedereen worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
    • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
    • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
    • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
    • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.