Kunnen kinderen een taal leren door naar ondertitelde films te kijken?

Als je je kinderen een taal wilt leren met ondertitelde films, leggen we uit hoe je deze bron optimaal kunt benutten.
Kunnen kinderen een taal leren door naar ondertitelde films te kijken?

Laatste update: 06 november, 2021

Je kijkt misschien graag naar ondertitelde films en series op Netflix en andere platforms om te genieten van de originele dialoog en ook om het leren van een andere taal te versterken. Zeker, hetzelfde gebeurt met je kinderen en het is voor hen leuker om de taal op deze manier te leren.

Bovendien is films kijken een goede manier om een middag met het gezin door te brengen, de band te versterken en allerlei ervaringen te delen.

Hieronder vertellen we je hoe je deze bron optimaal kunt gebruiken om de taalinhoud op school te versterken. Blijf lezen!

Leer een taal op jonge leeftijd

De kindertijd is de beste tijd om dit leren, omdat de assimilatie van de inhoud in dit stadium groter is. Ook zijn kleintjes in staat nieuwe klanken met groot gemak te onthouden en te produceren.

In het geval van Engels (Spaanse link) is aangetoond dat vroegtijdig onderwijs de communicatieve vaardigheid door deze taal verbetert. En wat in de kleutertijd geleerd wordt geeft kinderen een prachtige basis voor de toekomst.

Tot slot verbetert taalonderwijs via een gezamenlijke activiteit de aanvaarding van dit leren door de kinderen. Door betrokken (Spaanse link) te zijn bij dit deel van de opvoeding van kinderen kunnen minderjarigen zich meer begrepen en gewaardeerd voelen door hun ouders. En dat zal zich zeker vertalen in de verwerving van meer en betere taalvaardigheden.

Kunnen kinderen een taal leren door naar ondertitelde films te kijken

Hoe taalverwerving te bereiken met ondertitelde films

Of je nu ondertitelde films of tekenfilms kijkt, het formaat doet er niet toe. Wel de inhoud en de context.

Om te beginnen kun je experimenteren met de meest opvallende liedjes van de film in hun oorspronkelijke taal, om zo de internalisatie van klanken en woorden te vergemakkelijken. Later kun je je kinderen helpen de betekenis van de songteksten te begrijpen.

Laat ze dan korte afleveringen van hun favoriete tekenfilms zien. Kies die tekenfilms uit die een gemakkelijk te begrijpen woordenschat hebben. Zo krijgen kinderen zelfvertrouwen en worden ze gemotiveerd om verder te gaan met meer ingewikkelde.

Als ze al een min of meer gevestigde woordenschat hebben, kun je overgaan op de ondertitelde films, die meestal langer zijn en langere dialogen hebben, met wat ingewikkelder zinnen.

Praktische tips om een taal te leren met ondertitelde films

Als je je kinderen een taal wilt leren met ondertitelde films, zijn hier een paar tips om in gedachten te houden:

  • Eenvoudig en duidelijk taalgebruik: Het is essentieel dat de woorden en uitdrukkingen in de dialogen gemakkelijk te begrijpen zijn. Voordat je de aflevering of film met je kinderen bekijkt, is het belangrijk dat kinderen een basiswoordenschat hebben, zodat ze de termen beter kunnen herkennen.
  • Met ondertitels: De eerste paar keer kun je de ondertitels aanzetten. Als ze de taal min of meer onder de knie hebben, moet je ze eraf halen. Visuele ondersteuning kan in het begin nodig zijn. Maar het is het beste om mondeling begrip zo snel mogelijk aan te moedigen.
  • Series en films die hen interesseren: Gebruik als hulpmiddel die films of series die je kinderen leuk vinden, want motivatie is essentieel om te leren.
  • Formeel taalgebruik: Verwacht niet van je kinderen dat ze informele taal leren zonder eerst formele taal te leren. Zoek in die zin naar series en films die voor elke fase van het onderwijs een passende taal hebben.
Films kijken en een taal leren

Emoties en een taal leren

Bedenk dat emoties de gidsen zijn voor goed leren. Daarom moet je je kinderen motiveren, enthousiast maken en ze laten zien dat ze de taal kunnen leren als het leermiddel interessant voor ze is.

Audiovisueel materiaal, zoals ondertitelde films of series, is een heel effectief hulpmiddel bij het onderwijs aan jongeren. Het helpt hen visueel en auditief te leren. Dit helpt hen ook bij het onthouden van woordenschat en het gebruik van bepaalde idiomatische uitdrukkingen.

Hoe dan ook, het kan nooit kwaad om met je kinderen een film of een serie te bekijken om een leuke tijd met je gezin te hebben. Wellicht ook interessant voor jou

Apps om een tweede taal te leren: 8 geweldige opties
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Apps om een tweede taal te leren: 8 geweldige opties

Apps om een tweede taal te leren zijn ongelooflijke hulpmiddelen om het onderwijsproces interactiever te maken. Wij geven hier 8 goede apps op je t...