Trucs om van de hik bij kinderen af te komen

Als je kleintje de hik heeft die maar niet weg wil gaan, mis dan de beste trucs om van de hik bij kinderen af te komen niet. Blijf lezen!
Trucs om van de hik bij kinderen af te komen
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

De hik bij pasgeborenen en kinderen jonger dan een jaar komt vrij vaak voor. Als het af en toe voorkomt en van kort duur is (tot een half uur), behoeft de hik volgens specialisten geen medische aandacht. Hier geven we je een paar trucjes om van de hik bij kinderen af te komen. Je kunt ze thuis toepassen en er is wat onderzoek dat ze ondersteunt. Kijk welke van deze trucs je helpt om deze onwillekeurige spasmen op te lossen!

Leer de beste trucs om van de hik bij kinderen af te komen

Zoals bevestigd door onderzoek dat gepubliceerd werd in de Spaanse Annals of Pediatrics (Spaanse link), zijn er talloze behandelingen en natuurlijke methoden die al eeuwenlang gebruikt worden om van de hik af te komen. Daarom nodigen we je uit kennis te nemen van de beste opties.

1. Drinken van de andere kant van het glas

Heb je ooit van deze techniek gehoord? Drinken van de andere kant van het glas is, volgens het volksgeloof, een oude methode om van de hik af te komen.

Hoewel dit wetenschappelijke ondersteuning mist, is de theoretische verklaring dat door het ondersteboven innemen van een vloeistof de ademhaling enkele seconden pauzeert en dit de ademhalingscyclus verandert. Dit heeft echter niets te maken met het drinken van de andere kant van het glas, maar eerder met het inhouden van je adem.

2. Ademen in een papieren zak

In dezelfde lijn als de vorige optie moet deze oude methode een tijdje herhaaldelijk uitgevoerd worden, zodat de ademhalingsoefening zelf invloed heeft op het middenrif.

Wel is het de moeite waard te vermelden dat het een volwassene moet zijn die het element hanteert en dat ze hun kind nooit alleen mogen laten, zelfs niet voor een seconde.

Trucs om van de hik bij kinderen af te komen
Een goede schrik bevordert het kortstondig inhouden van de adem en dit zorgt ervoor dat het ritme van het middenrif weer normaal wordt.

3. Laat je kind goed ‘schrikken’, een van de beste trucs om van de hik bij kinderen af te komen

Je hebt vast wel eens gehoord dat goed schrikken alles is wat je nodig hebt om van de hik af te komen. Wel, ook dit heeft een wetenschappelijke verklaring.

Zolang de schrik zonder waarschuwing komt, kan hij het middenrif in zijn juiste positie terugbrengen, zodat het ophoudt impulsief te stijgen en te dalen. Omdat er iets is dat je alert houdt, ontspant het middenrif zich.

4. Drink een poosje koud water zonder adem te halen

Tijdens het drinken van water moet je je adem inhouden om de hik te laten verdwijnen. Dit is een oude methode die, volgens de volksgeloven, werkt om dit vervelende symptoom te kalmeren.

5. Suiker onder de tong doen, een van de meest traditionele trucs om van de hik bij kinderen af te komen

Misschien heb je het recept gehoord dat ook aanbeveelt er een citroen aan toe te voegen en erop te zuigen. Sommige mensen doen zelfs een beetje zout bij hun plakje citroen en spoelen daarna hun mond.

Deze methode wordt al jaren onderschreven en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Om hem uit te voeren doe je gewoon het volgende:

  • Leg een snufje kristalsuiker onder je tong.
  • Laat het 5 tot 10 seconden zitten.

6. Houd je adem in om van de hik af te komen

Zoals je misschien al gemerkt hebt, waren de vorige methoden gebaseerd op het herstellen van de normale beweging van het middenrif, om zo weer in het gewone ritme van de ademhaling te komen. Een ding dat veel mensen daarom van nature doen is hun adem een paar seconden inhouden.

Probeer hiervoor normaal in te ademen en je adem een tijdje in te houden en adem dan langzaam uit. Dit moet een paar keer herhaald worden tot het werkt.

7. Neem een lepel citroen in

Zoals blijkt uit de volgende studie die gepubliceerd werd door de Tijdschrift voor Pijn- en Symptoombestrijding (Spaanse link), is het innemen van een lepel citroen met suiker een van de huismiddeltjes die helpen om van de sporadische hik af te komen.

Het lijkt erop dat de citroen of de azijn direct op de irritatie van het middenrif kunnen inwerken.

8. Ga op de grond liggen met je knieën tegen je borst

Zoals ook uit het vorige onderzoek blijkt, is de oefening om direct in te werken op het middenrif ook een goede methode om de hik te verlichten. Voer daarvoor dus de volgende stappen uit:

  • Ga op de grond liggen.
  • Breng dan je knieën naar je borst.
  • Houd deze houding een paar minuten aan en herhaal een paar keer.

9. Leid je kind af

Probeer de aandacht van je kind op iets anders af te leiden. Dit kan ook helpen om de spier te kalmeren en zich ontspannen te voelen, ondanks de hik.

Probeer hiervoor vragen te stellen aan de persoon met de hik, zodat hij vermijdt eraan te denken. Een goed idee is ook om zinnen te herhalen en om de situatie te lachen.

10. Drinken met dichtgestopte oren

Volgens de volksgeloven zou het voortdurend drinken van water uit een glas met dichtgestopte oren ook tegen de hik kunnen werken. Ongetwijfeld is het een van de origineelste en leukste huismiddeltjes om dit probleem te overwinnen.

Probeer deze handeling uit te voeren met de hulp van een andere persoon. Let er ook op dat je niet snel drinkt, maar beetje bij beetje. Zo neemt de druk in de thorax toe.

Water drinken om van de hik af te komen
Het drinken van water in slokjes helpt om de ademhaling weer te ordenen en het middenrif weer te synchroniseren.

11. Gorgelen met ijskoud water

Volgens specialisten van de Mayo Clinic (Engelse link) is gorgelen met ijskoud water ook een van de meest gebruikte huismiddeltjes om hik-symptomen te verlichten. Deze techniek zoekt namelijk stimulatie van neus en keelholte om de normaliteit te herstellen.

Herstel de gemoedsrust dankzij deze trucs om van de hik bij kinderen af te komen

Het is belangrijk te benadrukken dat bij alledaagse episodes deze huismiddeltjes effectief kunnen zijn. Maar volgens een studie gepubliceerd door het Journal of the National Medical Association (Engelse link) zijn ze niet nuttig bij acute of chronische hik.

Als je deze situatie vermoedt, raadpleeg dan eerst een specialist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arribas, JMM, Álvarez Martín, M., Ansó Oliván, S., Sánchez Martínez, J., de la Rosa, JBG, & Carpintero Martín, I. (1998). Hipo crónico en la infancia: utilidad del baclofeno. Anales españoles de pediatría , 49 (4), 399-400. Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4412403
  • Bobélé, M. (1989). Tratamiento interaccional del hipo intratable. Proceso de Familia , 28 (2), 191-206. doi:10.1111/j.1545-5300.1989.00191.x
  • Cymet, TC (2002). Análisis retrospectivo del hipo en pacientes de un hospital comunitario entre 1995 y 2000. Revista de la Asociación Médica Nacional , 94 (6), 480-483.
  • Hipo. (s.f.). Recuperado 18 de abril de 2022, sitio web de Mayoclinic.org: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hiccups/diagnosis-treatment/drc-20352618
  • Walker, P., Watanabe, S. y Bruera, E. (1998). Baclofen, un tratamiento para el hipo crónico. Revista de manejo del dolor y los síntomas , 16 (2), 125-132. doi:10.1016/s0885-3924(98)00039-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.