Redenen waarom je niet steeds “gedraag je” tegen je kind moet zeggen

“Gedraag je” tegen je kind zeggen is een onduidelijke manier om hem te vragen zich voor de gelegenheid gepast te gedragen. Hier is waarom je ermee moet ophouden.
Redenen waarom je niet steeds “gedraag je” tegen je kind moet zeggen

Laatste update: 12 juni, 2022

“Gedraag je” is een van de zinnen die ouders van jonge kinderen het vaakst herhalen. Velen zeggen het namelijk tegen hun kinderen in verschillende omstandigheden. Altijd met de bedoeling ze zover te krijgen dat ze zich voor de gelegenheid gepast gedragen.

Zowel moeders als vaders willen het beste voor hun kinderen. Ook verwachten we dat ze zich op hun best gedragen, waar ze zich ook bevinden. Maar houden we wel echt rekening met hun leeftijd als we deze verwachtingen scheppen met betrekking tot  hun gedrag (Engelse link)?

Bovendien moeten we er rekening mee houden dat voor kinderen het begrijpen van deze uitdrukking een beetje ingewikkeld kan zijn. Het  is namelijk op zoveel contexten van toepassing dat het advies dat in deze twee woorden samengevat wordt niet duidelijk genoeg is. Als je wilt weten hoe je beter met je kind kunt communiceren en kunt uitdrukken wat je van hem of haar verwacht qua gedrag, nodigen we je uit dit artikel te lezen.

Redenen waarom je niet steeds “gedraag je” tegen je kind moet zeggen

“Gedraag je”, een onduidelijke instructie

In veel gevallen spreken we onze kinderen aan met het klassieke “wees braaf” of “gedraag je”. We zijn zelfs geneigd er enkele voorwaarden aan toe te voegen die  een soort straf of beloning kunnen impliceren. Denk bijvoorbeeld aan “als je je niet gedraagt, mag je geen TV kijken”, of “als je je gedraagt, krijg je van mij een snoepje”.

Hoe dan ook, het kan moeilijk zijn voor een kind om de  grenzen of aanwijzingen die we proberen te trekken te onderscheiden. Het onderscheid tussen goed en kwaad weten wordt vaag wanneer elke situatie een specifiek gedrag  rechtvaardigt. Dat wil zeggen, naar een kinderfeestje gaan is niet hetzelfde als naar een doktersafspraak gaan. Evenmin is het gedrag van een kind thuis hetzelfde als op school.

Alvorens “gedraag je” te zeggen, moeten we dus in gedachten houden dat elke gebeurtenis een bepaalde houding vereist. Maar er is nog een andere factor: je moet je bewust zijn van de levensfase waarin het kind zich bevindt . Wat voor ons namelijk slecht gedrag is, is voor hen vaak de enige vorm van uiting geven aan wat ze voelen .

Een klein meisje kijkt schuldig naar haar moeder

In plaats van je kind te vragen zich te gedragen, wat kun je dan doen?

Allereerst zou je het beste kunnen ophouden je kind te vragen zich te gedragen en dat typische zinnetje vervangen door een specifieke uitleg . Dit, in overeenstemming met wat voor elke gelegenheid gerechtvaardigd is.

Met andere woorden, je moet duidelijker zijn en meer uitleg geven over het scenario waarin je kind zich gaat bevinden, de reden waarom ze daar zullen zijn en wat ze in die context moeten doen of laten.

Ten tweede kun je je kind een reeks suggesties geven over wat je in bepaalde situaties beter wel of niet zou moeten doen . Dit zal de communicatie versnellen, jullie band versterken en de relatie met je kind transparanter en positiever maken.

Vergeet tot slot niet met een kalme en duidelijke toon te praten. Wees rustig en duidelijk bij het uiten van dit alles. Op die manier zal je kind zich zekerder voelen en meer vertrouwen hebben in wat je zegt. De uitdrukking “gedraag je” heeft vaak een dreigende connotatie, wat in geen geval gunstig is.

Hoe je tegen je kind kunt praten

Hier zijn een paar voorbeelden van wat je tegen je kind kunt zeggen als je wilt dat het zich op een bepaalde manier gedraagt:

  • “We gaan op bezoek bij je tante. Ik wil dat je voorzichtig bent met welke dingen je probeert aan te raken. Bedenk dat dit heel belangrijk voor haar is en dat het het beste is als je niets breekt. Dus we nemen wat notitieboekjes en wat kleurpotloden mee zodat je kunt tekenen als je je verveelt.”
  • “Nu ga ik je naar school brengen. Denk eraan goed op te letten wat de lerares zegt. Om haar niet te onderbreken, kun je het beste wachten tot speeltijd om met je vrienden te praten.”

Zoals je ziet zijn dit het soort gesprekken dat je met je kind kunt voeren om hem of haar je verwachtingen te laten zien. Zo kun je je kind begeleiden in zijn of haar sociale ontwikkeling. Vermijd het om alleen maar te zeggen “gedraag je” en geef je kind beknopte en eenvoudige hulpmiddelen .


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nelsen, J,. (2007) Cómo educar con firmeza y cariño. Editorial: Medici
  • Farkas, C. (2014). Gestos que hablan: Aprendiendo a comunicarse con nuestros niños. Ediciones UC.
  • Vila Mendiburu, I. (2000). Enseñar a convivir, enseñar a comunicarse. Textos de Didáctica de la Lengua y la Literatura.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.