Wat is groeipijn bij kinderen en pubers?

Als je merkt dat je kind voortdurend klaagt over pijn, dan kan het groeipijn zijn. We zullen je alles vertellen wat je moet weten over deze aandoening en hoe je hiermee om kunt gaan.
Wat is groeipijn bij kinderen en pubers?

Laatste update: 17 februari, 2019

Groeipijn komt tijdens hun ontwikkeling heel vaak voor bij kinderen en tieners. Ze kunnen dan ongemak voelen in hun armen, benen en ledematen. Ze klagen vaak dat ze een branderig gevoel hebben.

Normaal gesproken verschijnt dit soort pijn ‘s nachts. Soms worden kinderen zelfs wakker door het ongemak.

Je moet echter weten dat het ook overdag voor kan komen. Het veroorzaakt meestal niet genoeg problemen om de dagelijkse activiteiten te beïnvloeden.

We weten niet precies wat de belangrijkste oorzaken zijn. Er zijn echter diverse theorieën. Veel kinderen met groeipijn zijn bijvoorbeeld erg flexibel of hebben platvoeten.

In de meeste gevallen lijkt de pijn of het ongemak te verschijnen en dan weer te verdwijnen. Het is moeilijk in te schatten wanneer groeipijn op zal treden.

Als ze last hebben van dit ongemak, dan willen kinderen meestal dat je het pijnlijke gebied masseert. Dit zal je ook helpen om het verschil te zien tussen groeipijn en ernstige aandoeningen die gerelateerd zijn aan hun botten of spieren.

Kinderen die zwaardere pijn ervaren, laten meestal niemand dat gebied aanraken. Als je je zorgen maakt dat je kind een ernstig probleem heeft, raadpleeg dan onmiddellijk je arts.

De gevolgen van groeipijn

Jongen huilt door de groeipijn

Hoofdzakelijk ontstaat er groeipijn in onder andere de:

  • Benen
  • Schenen
  • Kuiten
  • Achter de knieën
  • Dijen

Het kan beide kanten van het lichaam beïnvloeden.

Je moet echter kalm blijven. Hoewel je kind veel pijn kan hebben, is er dus geen schade aan zijn botten en spieren. Er zijn eenvoudige manieren om groeipijn te behandelen.

Houd er ook rekening mee dat de pijn overdag of ‘s nachts kan verschijnen. De duur van het ongemak is meestal 10 tot 30 minuten. Het kan echter variëren van minuten tot uren.

Wat de mate van de pijn betreft, deze kan erg mild of ernstig zijn. Groeipijn komt met tussenpozen. Kinderen kunnen dus dagen of maanden geen groeipijn hebben. Aan de andere kant kunnen sommige kinderen het elke dag ervaren.

Als je de hoeveelheid pijn die je kind voelt wilt verminderen, verzeker hem dan dat de pijn zal verdwijnen. Het is niet blijvend. Masseer hem tegelijkertijd met speciale oliën. Dit kan helpen om wat pijn te verlichten en dat hij zich beter gaat voelen.

Groeipijn komt met tussenpozen. Kinderen kunnen dagen of maanden geen groeipijn hebben. Aan de andere kant kunnen sommige kinderen het elke dag ervaren.

Symptomen van groeipijn bij kinderen en pubers

Meisje verteld waar de pijn zit

Hier zijn de symptomen van groeipijn bij kinderen en pubers. Als je iets hiervan herkent bij je kind, dan moet je er rekening mee houden dat dit mogelijk te wijten is aan groeipijn.

  • Spierpijn in beide benen, meestal in de kuiten, achter de knieën en de voorkant van de dijen.
  • Het bewegen van de benen verbetert of verergert de pijn niet. Dit toont aan dat er geen probleem is met de gewrichten.
  • De pijn verschijnt en verdwijnt. Het wordt ‘s nachts erger en kan’ s ochtends verdwenen zijn.
  • Het ongemak is intens genoeg om ze wakker te maken.
  • Ze voelen ook pijn in de armspieren.
  • Ze kunnen ook klagen over hoofdpijn.
  • De pijn veroorzaakt geen kreupelheid. Het heeft ook geen invloed op de mogelijkheid om dagelijkse routines uit te voeren.

Onthoud tenslotte dat de oorzaak van groeipijn niet helemaal duidelijk is. Sterker nog, er wordt vaak ten onrechte gedacht dat het veroorzaakt wordt door groeiende botten.

Botten groeien echter langzaam, zelfs tijdens perioden van een versnelde ontwikkeling. Deze geleidelijke groei veroorzaakt dus geen pijn.

Sommige kinderen kunnen jarenlang met tussenpozen groeipijn hebben. Het goede nieuws is dat het over het algemeen halverwege de puberteit verdwijnt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.