De schildpadtechniek: een manier van zelfbeheersing

De schildpadtechniek: een manier van zelfbeheersing
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 15 mei, 2018

De schildpadtechniek is een hulpmiddel om kinderen te helpen om hun emoties te beheersen. Als onderdeel van de sociale ontwikkeling van kinderen kaart het ook bepaalde opvoedfouten aan die kunnen leiden tot onbeheersbaar gedrag bij kinderen.

Veel ouders van vandaag zijn verward over de beste manier om kinderen op te voeden. Ze zijn bang om te veel regels op te leggen.

Tegelijkertijd weten ze dat het nodig is om grenzen te stellen. Deze dubbelzinnigheid veroorzaakt een gebrek aan zelfbeheersing bij kinderen.

Een gebrek aan zelfbeheersing kan bij kleintjes normaal gezien worden in de vorm van driftbuien. Tijdens een woedeaanval schreeuwen en trappen kinderen onbeheersbaar.

Soms zijn ze in staat om hun ouders op deze manier uit te putten en precies te krijgen wat ze willen. De schildpadtechniek helpt om dit te vermijden.

De schildpadtechniek

Veel ouders beschrijven hun kinderen als hyperactief. Vaak zijn ze slechts bezorgd en onrustig.

Onvoldoende opvoeding verwart ze en maakt hen gespannen. Ze uiten deze gespannenheid door grillig gedrag, ongehoorzaamheid en stemmingswisselingen.

Als dit het geval is, is de schildpadtechniek een goede manier om zelfbeheersing te stimuleren. Het bestaat uit slechts vier stappen.

Leer je kind om in zijn schild te kruipen

Je kunt de schildpadtechniek uitleggen aan je kinderen met een verhaaltje over een klein schildpadje die problemen heeft op school. Ze spreekt haar leerkrachten tegen en haalt uit naar haar vrienden als ze haar plagen.

Haar leerkracht laat zien dat als ze heel boos is, ze in haar schild kan kruipen en tot tien kan tellen. Het schildpadje volgt dit advies en al haar problemen verdwijnen op magische wijze.  

Je kunt je kind leren om in de schildpadhouding te zitten, net zoals in het verhaaltje. Hij moet vooroverbuigen en zijn hoofd in zijn armen leggen, alsof hij een schild heeft om in te kruipen. In de yoga heet dit Ardha Kurmasana.

Deze schildpadtechniek is een fysieke en tastbare manier om kinderen zelfreflectie te leren.

Schildpadpositie

Aan spierspanning werken

Als het kind in zijn schild is, moet hij heel diep ademhalen. Laat hem concentreren op het langzaam in- en uitademen.

Dit zal helpen de spieren te ontspannen en de spierspanning, die met kwaadheid toeneemt, te verminderen.

Zoek oplossingen

Het kind moet bedenken wat hij of zij gaat doen als ze uit hun schulp kruipen. Dit betekent een goede oplossing bedenken voor het probleem.

Op dit moment kun je suggesties doen. Maar je kind moet de uiteindelijke beslissing maken.

Uit de schildpadhouding komen

Als je kind eenmaal weet hoe hij de situatie aan gaat pakken, is het tijd voor hem om weer uit zijn schild te kruipen. Het kind moet uit de schildpadhouding komen en het probleem oplossen zoals hij besloten heeft.

Oefen deze techniek totdat je kind het goed begrepen en aangenomen heeft. Je kind zal uiteindelijk begrijpen dat het veel effectiever is dan een driftbui.

De voordelen van de schildpadtechniek

De schildpadtechniek is vooral effectief bij zeer jonge kinderen. Het is over het algemeen geschikt voor kinderen tussen 3 en 7 jaar.

Een vergelijkbare methode kan echter gebruikt worden met oudere kinderen. Pas de stappen aan aan hun interesses en voorkeuren.

Meisje met schildpad

Het grote voordeel van de schildpadtechniek is om kinderen te leren om zichzelf te beheersen. Deze methode heeft echter vele andere voordelen. Onder andere:

  • Autonomie ontwikkelen. Als je kind voelt dat hij zijn emoties onder controle kan houden, dan zal hij zijn gedrag ook meer kunnen beheersen. Dit geeft hem meer autonomie en zelfverzekerdheid.
  • Leren om op logica te vertrouwen. Je kleintje zal uiteindelijk begrijpen dat het altijd beter is om eerst na te denken voordat hij reageert. Hij zal merken dat zijn acties effectiever zijn als hij dit doet. Dit is een belangrijke les voor zijn volwassen leven.
  • Angst verminderen. Als je kind voelt dat hij meer controle heeft, zal hij zich ook veiliger voelen. Door meer assertief gedrag te ontwikkelen, zal hij ook minder conflicten hebben in zijn relaties.
  • Meer eigenwaarde. De schildpadtechniek laat kleine kinderen beter over zichzelf denken. Hierdoor zullen ze meer zelfvertrouwen krijgen.
  • Meer verantwoordelijkheid. Het is je kind die de situatie bekijkt en besluit welke oplossing te gebruiken. Dit helpt kinderen begrijpen dat ze verantwoordelijk zijn voor hun acties.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.