Stap voor stap je kind zindelijk maken

Stap voor stap je kind zindelijk maken

Laatste update: 22 december, 2022

Je kind zindelijk maken is een intimiderende opdracht voor elke ouder. Lees dit artikel om er achter te komen wanneer en hoe je je kind succesvol zindelijk maakt.

Je hebt in een jaar al meer dan tweeduizend luiers verschoont en je kunt waarschijnlijk niet wachten om je kind zindelijk te maken.

Het zindelijk maken is een moment waar je lang naar uit kijkt. Toch is het een ontwikkeling waarbij veel vragen naar boven komen bij ouders: wanneer beginnen we met het zindelijk maken?

Hoe weet ik dat mijn kind er klaar voor is? Zal het ons lukken om deze persoonlijke hygiënische vaardigheid succesvol aan te leren?

Weinig ouders zijn voorbereid op dit langdurige proces. Sommige kinderen leren het in een paar dagen, terwijl het bij anderen maanden duurt.

Verrassend genoeg, hoe vroeger je begint met het leren, hoe langer het duurt voordat je kind het onder de knie heeft.

Houd daarom rekening met deze tips voor wanneer je begint met het zindelijk maken, om de basisstappen succesvol te doorlopen.

Leer meer in dit artikel!

Wanneer beginnen we?

Er is geen specifieke leeftijd om te beginnen met het zindelijk maken. De meeste kinderen ontwikkelen de nodige fysieke en cognitieve vaardigheden tussen de 18 en 24 maanden. Toch wachten de meeste ouders het liefst tot het kind twee en een half tot drie jaar is voordat ze beginnen met het zindelijk maken.

Het uitstellen van het zindelijk maken kan een goede beslissing zijn. Als je begint voordat het kind er klaar voor is, duurt het proces vaak langer.

Onthoud dat kinderen geen controle hebben over hun sluitspieren voordat ze een jaar oud zijn. Zelfs de kinderen waarvan je denkt dat ze er klaar voor zijn, zijn er niet altijd klaar voor.

Ouders kiezen vaak voor de zomer om te beginnen met het zindelijk maken. Dit is praktischer en comfortabeler voor de baby. Baby’s kunnen met warm weer zonder luier lopen, waardoor je lekkende luiers vermijd.

Kinderen in luiers

Tekens dat je kind klaar is voor het zindelijk maken

Fysieke tekens

Je kind:

  • Heeft genoeg balans en coördinatie om te lopen en is zelfs stabiel tijdens het rennen.
  • Urineert niet meer een klein beetje per keer. In plaats daarvan plast ze grotere hoeveelheden en in een keer.
  • Heeft zachte en goed gevormde ontlasting.
  • Kan minimaal drie tot vier uur droog blijven.

Gedragstekens

Je kind:

  • Kan zitten en in die positie blijven gedurende twee tot vijf minuten.
  • Vindt vieze luiers vervelend.
  • Is nieuwsgierig en probeert volwassenen na te doen als ze naar het toilet gaan.
  • Laat fysiek gedrag zien als hij zijn behoeftes doen (zoals geluid maken of voorover buigen).

Cognitieve tekens

Je kind:

  • Kan luisteren naar simpele instructies.
  • Kent woorden om stoelgang en urine te beschrijven.
  • Herkent het gevoel wanneer hij naar de badkamer moeten gaan. Het is mogelijk voor hem om het op te houden.
  • Slaagt voor de bekertest. Geef je kind twee glazen, waarvan een gevuld met water. Als je kind het water rustig van het ene glas naar het andere glas kan overschenken, betekent dat dat hun sluitspieren er klaar voor zijn om zindelijk te worden.
Zindelijk maken met moeder en kind

Stap voor stap zindelijk maken

Koop de benodigde spullen

De eerste stap is om een goed potje te kopen of een verstelbare bril voor je toilet.

Welke keuze je ook maakt, zorg ervoor dat het veilig en comfortabel is en dat het kind met zijn voeten bij de grond kan.

Als je een verstelbare bril koopt voor een normaal toilet moet je ook een opstapje kopen, zodat het kind met zijn voeten bij de grond kan.

Dit helpt niet alleen om te zorgen dat het kind gemakkelijk op het toilet kan zitten, maar geeft hem ook stabiliteit en maakt het makkelijker om druk te zetten tijdens de ontlasting.

Dit stadium zal veel tijd, geduld en enthousiasme vragen van de kleine. Laat ze daarom hun potje versieren met stickers of ermee spelen wanneer ze dat willen.

En vergeet niet om onderbroeken voor ze te kopen met hun favoriete karakters er op.

Ouders kiezen vaak tussen onderbroeken, stoffen luiers of wegwerpluiers die aan en uit gaan alsof het een normale onderbroek is. Wegwerpluiers maken het makkelijker voor het kind om ze zelf aan en uit te trekken.

Geef uitleg, laat zien hoe het moet en neem afscheid van luiers

En nu is het tijd om te beginnen!

Plaats als eerste het potje op een toegankelijke en comfortabele plek, het liefst een plek waar het kind vaak is.

Zorg ervoor dat het altijd bereikbaar is wanneer het kind het wil gebruiken.

Leg uit dat volwassenen geen luiers gebruiken, maar naar het toilet moeten om hun behoefte te doen. Leg nadruk op het feit dat ze naar voren buigen op het toilet.

Ook wanneer hun luier al vies is kan je ze naar het potje brengen, ze er op zetten en eraan herinneren om hier hun behoefte te doen.

Maak je geen zorgen en wordt niet boos als ze er niet op willen zitten. Dwing ze nooit om te blijven zitten en zet ze nooit onder druk als het te lang duurt. Als het kind zich onder druk gezet voelt, kan het proces langer duren.

Kind bij een groen potje

Leg in dit stadium uit dat je je kind leert om hun behoefte te doen net als papa en mama. Onthoud dat kinderen leren door volwassenen na te doen, dus het is het meest effectief om voor te doen wat ze moeten doen.

Als je het kind laat zien hoe je het toilet gebruikt, is het een goed idee om uit te leggen wat je doet en laat zien dat je afveegt, doortrekt en je handen wast.

Als ze zien dat je het zo doet, zal dat hun helpen om het te begrijpen.

Onthoud deze details, afhankelijk van het geslacht van je kind: als je een jongen hebt, wordt het aangeraden dat ze eerst leren om zittend te plassen en daarna pas staand.

Als je een meisje hebt, zorg er dan voor dat ze van voren naar achteren afveegt om de kans op een urineweginfectie te verkleinen.

Moedig ze aan

Zorg dat je kind weet dat ze je om hulp kan vragen elke keer als ze jouw hulp nodig hebben. Om het potje te gebruiken of om hun broek naar beneden te doen.

Herinner ze er ook aan dat ze het potje kunnen gebruiken wanneer ze maar willen.

Vergeet niet dat hoe langer je kind zonder luier loopt, hoe sneller hij of zij het zal leren. Ja, dat betekent dat je soms wel schoon moet maken na een ongelukje.

Blijf rustig en moedig ze aan om tenminste een minuut te blijven zitten, houd ze gezelschap en geef ze boekjes om te lezen.

Aarzel natuurlijk niet om te prijzen elke keer dat ze het potje goed gebruiken. Hierdoor zullen ze begrijpen dat ze het goed doen.

Wees echter niet te overdreven met het enthousiasme, het kind kan hierdoor nerveus of verlegen worden.

Wees luchtig over “ongelukjes”

Niet elk kind leert om zelf naar het toilet te gaan zonder af en toe een “ongelukje”.

Word niet boos als er iets mis gaat en geef ze geen straf. Het kan zijn dat de spieren die ze nodig hebben controle te hebben over urine en stoelgang nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Je kan de kans op een ongelukje kleiner maken door je kind te kleden in kleding die ze zelf makkelijk en snel uit kunnen doen. Blijf positief en lief in de gevallen dat een ongelukje niet te vermijden was. Herinner ze er aan om het toilet te gebruiken terwijl je schoonmaakt.

Kortom, op een dag zal je kind zindelijk zijn en zelf naar het toilet kunnen. Deze overweldigende fase zal dan alleen nog maar een herinnering zijn aan een overwinning als toegewijde en succesvolle moeder.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.