Het konijn dat in slaap wil vallen

Ontdek hoe dit kinderverhaal de kracht van suggestie gebruikt om kleintjes ervan te overtuigen om te gaan slapen.
Het konijn dat in slaap wil vallen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 10 juni, 2018

Heb je gehoord van het boek Het konijn dat in slaap wil vallen? Het is een geïllustreerd kinderboek dat het waard is om te lezen als het tijd is om je kind naar bed te brengen.

Voor veel gezinnen kan bedtijd een flinke strijd zijn. Ouders voelen zich vaak overweldigd door hoe lang het duurt voordat hun kind eindelijk toegeeft aan haar vermoeidheid.

Het is geen gemakkelijke taak om een kind vroeg in slaap te laten vallen. Het is belangrijk om effectieve methoden te vinden, zodat je kleintje de rust krijgt die ze nodig heeft.

Natuurlijk is er geen algemene oplossing om je kind slaperig te maken, want elk kind is uniek. Er zijn echter veel verschillende trucs die je kunt uit proberen, afhankelijk van elk afzonderlijk geval.

Lezen is een gebruikelijke aanbeveling. Daarom willen we je vandaag uitnodigen om de voordelen te ontdekken achter het boek Het konijn dat in slaap wil vallen.

De Zweedse psycholoog Carl-Johan Forssén Ehrlin schreef het boek met een specifieke bedoeling. Hij wilde een eenvoudige methode aan bieden om kinderen te helpen in slaap te vallen.

Het konijn dat in slaap wil vallen, leert kinderen waarden en helpt hen obstakels te leren overwinnen.

Moeder leest haar kinderen voor

De kenmerken van Het konijn dat in slaap wil vallen

Sinds deze titel op de markt verscheen, is het een van de meest verkochte kinderverhalen geworden.

Het boek is populair online, in winkels en in bibliotheken en is tot op heden beschikbaar in 7 verschillende talen.

Hieronder zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van het boek:

  • De meest voorkomende woorden in het boek zijn: slaap, moe, in slaap en droom.
  • Het boek heeft 26 pagina’s, vol met kleurrijke illustraties. Een konijn, een slaperige slak en Oom Gaap zijn de hoofdpersonen van het verhaal.
  • De auteur gebruikt technieken van suggestie en ontspanning om kleintjes in slaap te laten vallen.
  • Het boek komt samen met een gebruikershandleiding. Het vertelt de voorlezer wanneer hij de nadruk moet leggen, wanneer hij met een lagere stem moet spreken of wanneer hij effecten moet gebruiken, zoals gapen.
  • Sommige instructies zijn vetgedrukt.
  • De auteur gebruikt het hele boek eenvoudige taal.

Leestechnieken voor Het konijn dat in slaap wil vallen

In Het konijn dat in slaap wil vallen, gebruikt de schrijver verschillende taalkundige en psychologische technieken om zijn doel te bereiken.

Daarom moet de voorlezer, dezelfde technieken toepassen, om de beste resultaten te verkrijgen.

De voorlezer moet bijvoorbeeld tijdens bepaalde zinnen gapen, wat een realistisch beeld van het verhaal geeft. Bij andere zinsdelen moet de voorlezer zijn stem zachter laten klinken om het kind slaperiger te maken.

De auteur beweert dat de toepassing van deze technieken een staat van rust en ontspanning voor de luisteraars produceert.

Daardoor beginnen de kinderen in te dommelen. Als eindresultaat vallen de kinderen in slaap.

Goede resultaten zijn niet afhankelijk van het verhaal zelf. Om kleintjes te helpen om in slaap te laten vallen, is het belangrijk om Het konijn dat in slaap wil vallen met de kracht van je stem te lezen.

Baby en konijn liggen op een kleed

Verdere aanbevelingen voor het lezen van Het konijn dat in slaap wil vallen

Het idee van het boek is om een ​​onbewuste boodschap aan je kind over te brengen door voor te lezen.

Als je jezelf op dit gebied als niet kundig beschouwt, dan zijn hier enkele aanbevelingen:

  • Karakters. Het hoofdpersonage van het verhaal is een konijn. De auteur stelt echter voor de naam van het konijn te vervangen door de naam van je kind. Op deze manier identificeert je kind zichzelf als de hoofdpersoon.
  • Lezen. De structuur van het verhaal vereist bij de uitspraak van sommige zinnen een andere toon of een ander ritme.
  • Gebaren. Terwijl je door het boek reist, doe je de uitdrukkingen na die op elk personage van toepassing zijn. Gebruik tegelijkertijd de woord-herhalingen in het boek om onbewust slaperigheid te veroorzaken.
  • Andere nuttige factoren. Naast het lezen van het verhaal, kan je ook andere details opnemen in je bedtijdroutine om je slaagkansen te vergroten. Een lichte maaltijd, een warm bad en een rustgevende massage zijn allemaal effectieve methoden om een kind te laten ontspannen voordat ze naar bed gaat.

Helpt het verhaal kinderen echt in slaap te vallen?

Duizenden ouders zweren bij de effectiviteit van dit boek. Er zijn echter ook mensen die tegen de methode zijn.

Sommige critici beweren dat, hoewel ze het succes van het boek in de verkoop niet kunnen ontkennen, de techniek geen magie is.

Veel ouders bevestigen dat het boek een uitstekend onderdeel is van de bedtijd routine van hun kind. Ze zeggen echter dat het boek op zich niet genoeg is.

Tegelijkertijd geven een aantal moeders en vaders aan dat de effectiviteit van het verhaal ligt in het nauwkeurig opvolgen van de handleiding.

Daarom kan elke aandachtige voorlezer die ervaring heeft met het uitoefenen van langzaam en zacht spreken, succesvol zijn om een kind in slaap te laten vallen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het boek bedoeld is voor een publiek van 2 tot 4-jarige kinderen. Het verhaal heeft geen goed argument dat oudere kinderen leuk zouden vinden.

Het is echter aan elke ouder om te ontdekken hoe effectief Het konijn dat in slaap wil vallen, voor zijn gezin is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.