Wat moet ik doen als mijn kind zich verbrand heeft met kokend water?

Hoewel we natuurlijk altijd heel voorzichtig zijn om onze kinderen te beschermen en te verzorgen, kunnen ongelukken toch nog gebeuren. Brandwonden in de keuken behoren tot de meest voorkomende huishoudelijke ongelukken met kinderen.
Wat moet ik doen als mijn kind zich verbrand heeft met kokend water?

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 27 december, 2022

Mijn kind heeft zich verbrand met kokend water! De meeste ouders raken ongetwijfeld in paniek als ze zo’n vervelend ongeluk met hun kinderen moeten meemaken.

Met dit in gedachten is het uiterst belangrijk om correct te reageren op deze noodsituaties. Lees verder om te ontdekken wat te doen met de verschillende graden van brandwonden die je kind zou kunnen oplopen.

We moeten alle redelijke voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen treffen om potentiële ongevallen te voorkomen. Tegelijkertijd moeten we algemene eerste hulp kennen om een ​​noodsituatie aan te pakken, bijvoorbeeld als een kind zich met kokend water heeft verbrand.

Wat te doen als mijn kind zich heeft verbrand met kokend water?

Als je kind zich verbrandt aan kokend water, moet je ten eerste kalm blijven. Je moet dan zorgvuldig de instructies opvolgen die we je gaan geven. Op deze manier kun je je kind de hulp bieden die hij nodig heeft in een dergelijke noodsituatie.

Het eerste dat je moet doen, is het kind snel uit de keuken verwijderen. Breng hem vervolgens naar een lichte, luchtige kamer. Hier kun je evalueren of je kind een brandwond van de eerste, tweede of derde graad heeft.

Je kunt beslissen welke behandeling je hem moet geven – of de brandwond thuis kan worden behandeld of dat je rechtstreeks naar het ziekenhuis moet gaan.

Kind bij een pan kokend water

Als je kind zich matig heeft verbrand aan kokend water, kun je de kleding verwijderen die in contact is met de huid die door het kokende water wordt aangetast. Breng vervolgens ongeveer 3 tot 5 minuten koud water aan op het getroffen gebied. Dit zal helpen om de pijn te verlichten.

Het is noodzakelijk dat je speciale aandacht besteedt aan de staat waarin de kleren van je kind zich bevinden. Als je kunt zien dat ze aan zijn huid vast zitten, raak ze dan helemaal niet aan. Ga in plaats daarvan rechtstreeks naar het ziekenhuis.

Wat te doen met eerstegraads brandwonden?

Eerstegraads brandwonden veroorzaken alleen maar oppervlakkige schade aan de huid. Dat betekent echter niet dat ze niet veel pijn zullen veroorzaken en erg rood en ontstoken kunnen worden. Eerstegraads brandwonden geven de huid een roodachtige kleur alsof het een zonnebrand is, en er zullen geen blaren zijn.

Enkele eenvoudige behandelingen voor zeer kleine brandwonden zijn:

  • Het getroffen gebied gedurende minstens 5 minuten te koelen met koud water. Het is belangrijk om op te merken dat je nooit ijs op de wond moet aanbrengen, omdat dit de irritatie zal verergeren.
  • Je kind ibuprofen-gebaseerde medicijnen geven.
  • Het aanbrengen van een hypoallergene vochtinbrengende crème, zoals aloëvera of andere verzachtende remedies.

Als je merkt dat de kleding van het kind aan zijn huid is gehecht, probeer het dan niet te verwijderen en ga onmiddellijk naar het ziekenhuis.

Eerstegraads brandwonden kunnen binnen 5 dagen genezen zonder enig litteken achter te laten. Als de getroffen gebieden echter het gezicht, geslachtsorganen, handen of voeten zijn, ga dan altijd naar de dokter. Zelfs als je denkt dat de brandwond erg mild is, is de huid op deze plekken erg kwetsbaar en vereist speciale aandacht.

Tweedegraads verbranding bij een baby

Wat te doen met brandwonden van de tweede en derde graad?

Brandwonden van de tweede en derde graad kunnen littekens en sporen achterlaten op de huid als ze niet goed worden behandeld. Als je brandwonden niet correct behandelt, kan de huid vervormd raken of littekens krijgen.

Als je het als een vrij ernstige brandwond beschouwt, moet je onmiddellijk een ambulance bellen of zelf naar het ziekenhuis gaan als je denkt dat dat sneller zou zijn.

Bij brandwonden van de tweede of derde graad wordt de huid rood en zwelt het op. Blaren verschijnen onmiddellijk en in de meest ernstige gevallen kan de huid er witachtig of zwart uitzien. Het verbrande gebied kan verdoofd voelen, maar tegelijkertijd met veel pijn.

Natuurlijk is het belangrijk dat je weet dat de beste behandeling preventie is. Brandwonden veroorzaakt door heet water zijn uiterst pijnlijk. In het slechtste geval, in slechts drie seconden contact met het kokende water, kan de huid al brandwonden van de derde graad ondergaan.

Neem contact op met je dokter of ga naar het ziekenhuis in geval van twijfel over wat je moet doen met een verbranding op de huid van je kind. Je moet als je kind zich verbrandt aan kokend water niet wachten met het te behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gandhi, M., Thomson, C., Lord, D., & Enoch, S. (2010). Management of Pain in Children with Burns. International Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1155/2010/825657
  • Mayo Clinic. Quemaduras: primeros auxilios. Febrero 2022.
  • Mayo Clinic. Prevención de quemaduras: protege a tu hijo de las quemaduras. Febrero 2021.
  • Jeschke, M. G., & Herndon, D. N. (2014). Burns in children: Standard and new treatments. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)61093-4
  • Sheridan, R. L. (2017). Burns in children. In Journal of Burn Care and Research. https://doi.org/10.1097/BCR.0000000000000536.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.