Wat is herpangina bij baby's?

Wat is herpangina bij baby's?

Laatste update: 28 juni, 2018

Herpangina bij baby’s is een goedaardige aandoening veroorzaakt door contact met of inademen van een virus. Iedereen kan het krijgen, maar meestal gaat het om kinderen onder de leeftijd van 5 jaar die naar school  een kinderdagopvang of op kamp gaan.

De waarheid is dat het een veelvoorkomende soort angina is, veroorzaakt door het groep A coxsackievirus. Het is besmettelijk en kan zich snel verspreiden.

Ondanks alles hoef je je er geen zorgen over te maken. De meeste gevallen lossen zich binnen een week vanzelf op.

“Ik kan niet denken aan een behoefte in de kindertijd zo sterk als de behoefte aan bescherming van een vader.”

– Sigmund Freud –

Symptomen

Zodra het virus opgelopen is, begint het ziekteproces onmiddellijk, op een koortsige manier met buikpijn. De symptomen die het kind kan hebben lijken erg op die van klassieke angina (keelontsteking).

Je merkt misschien de volgende symptomen van herpangina bij baby’s:

  • Buik-, keel-, hoofd- en nekpijn
  • Ontstoken lymfeklieren
  • Moeilijk slikken
  • Weinig eetlust
  • Overgeven
  • Kwijlen
Baby met herpangina

Ongeveer 2 dagen na de eerste besmetting beginnen kleine zweertjes zich te vormen achter in de mond en keel. Ze zijn meestal lichtgrijs en hebben vaak een rode rand. De zweertjes genezen meestal in een periode van 7 dagen.

Hoe voorkom je herpangina bij baby’s?

Zoals veel andere virussen, is het besmettelijk en kan het zich makkelijk van de ene persoon naar de ander spreiden. Als je baby de ziekte heeft, is het belangrijk dat je maatregelen neemt om verdere verspreiding te voorkomen.

De ziekte komt het meest voor tussen de maanden juni en september.

Onthoud dat het risico van besmetting hoog is bij jonge kinderen, vooral in de zomer. De infectie wordt via de lucht overgedragen, maar verspreidt zich ook door lichamelijk contact en via voorwerpen.

Het is heel moeilijk om herpangina bij baby’s te voorkomen, omdat het soms bijna onmogelijk is om de baby te beschermen tegen elementen zoals vervuiling. En daarbij dragen de meeste mensen het virus bij zich zonder ziek te zijn.

Als je kindje herpangina heeft wordt geadviseerd om niet naar school of het kinderdagverblijf te gaan totdat hij geheel hersteld is. Daarom moet hij thuis blijven.

Zorg er ook voor dat je je handen regelmatig wast als je kindje ziek is. En vergeet ook niet de oppervlakten die je baby aangeraakt heeft schoon te maken.

Wat zijn de oorzaken van herpangina?

Net zoals bij een keelontsteking is een virus de oorzaak van 60 tot 75% van alle gevallen van herpangina. Het wordt normaal veroorzaakt door het coxsackievirus, groep A. Het kan echter ook door het coxsackievirus groep B, het enterovirus 71 en het echovirus veroorzaakt worden.

Het is een erg besmettelijk virus dat zich gemakkelijk van persoon naar persoon kan verspreiden, vooral op school en in kinderdagverblijven.

Ze worden meestal overgedragen door contact met ontlasting. De infectie kan ook overgedragen worden door druppeltjes. Deze worden geproduceerd door een besmette persoon als hij niest of hoest.

Het virus kan voor een aantal dagen in leven blijven op oppervlakten en voorwerpen, zoals een aanrecht of speelgoed.

Speelgoeddokter

Hoe wordt het behandeld?

Om herpangina bij baby’s op de juiste manier te bestrijden, is het nodig om naar de dokter te gaan. Hij zal het kind beoordelen en de beste behandeling bepalen om de symptomen de beheersen en het kind verlichting te geven.

Met een goede behandeling en extra maatregelen (goed eten en rusten, enz.) zullen de symptomen binnen 7 dagen verdwijnen.

De specifieke behandeling hangt echter af van een aantal factoren, zoals de leeftijd van de patiënt, de symptomen en of bepaalde medicijnen verdragen worden.

Het is een virale infectie en daarom zullen antibiotica niet effectief zijn als behandeling. In plaats daarvan kan de dokter je de volgende drie dingen aanraden:

  • Ibuprofen oftwel acetaminophen. Deze medicijnen kunnen ongemak verlichten en de koorts van de baby verlagen.
  • Verdovende crèmes. Bepaalde verdovende middelen, zoals lidocaïne, kunnen een zere keel verlichten. Dat geldt ook voor andere aandoeningen in de mond die veroorzaakt worden door herpangina.
  • Meer drinken. Het is belangrijk dat het kind voldoende vocht binnen krijgt tijdens het herstel, vooral water en koude melk. Je moet ook zorgen dat het kind geen citrusdranken en warme dranken drinkt, omdat deze de symptomen kunnen verergeren. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.