Hoe reanimatie uit te voeren bij een baby

Weet jij wat je moet doen als je kleintje lijkt te stikken? Wees voorbereid, lees wat je moet doen.
Hoe reanimatie uit te voeren bij een baby

Laatste update: 22 december, 2022

Het moeten uitvoeren van reanimatie bij een baby die aan het stikken is, is een van de meest traumatische ervaringen die wij als moeder kunnen ervaren. Het is een gebeurtenis die we hopen nooit mee te maken. Net als veel andere dingen is het echter iets dat elk moment kan gebeuren.

We geloven graag dat we klaar zijn voor de uitdagingen van het moederschap: negen maanden zwangerschap, het lijden en de pijn door inspanning, borstvoeding, het opvoeden van een kind… Maar niets bereidt ons voor op dat vreselijke moment waarbij het leven van ons kind in gevaar komt.

Hoe dan ook, wij zijn vrouwen. En als vrouwen zijn we in staat om boven elke situatie uit te stijgen als het gaat om het redden van het leven van ons kleintje.

Het beste wat je kunt doen in het geval van een noodsituatie, is voorbereid zijn. Leer alles wat je moet weten over het uitvoeren van reanimatie of cardiopulmonaire resuscitatie (CPR) bij baby’s.

Als je jezelf ooit in een situatie terechtkomt waarin je het moet gebruiken op je kind, vecht dan tegen de tranen en vertrouw op je training om zijn leven te redden.

Neem voorzorgsmaatregelen om ongevallen te voorkomen

Baby’s zijn ongelofelijk ondeugende en nieuwsgierige kleine wezens. Ze zijn constant op zoek naar nieuwe avonturen. Hun universum is enorm en boordevol opwindende dingen.

Baby’s zijn echter niet in staat om gevaar te herkennen. Zelfs als er een wild en woest beest op hen af zou komen rennen, dan zouden ze simpelweg stilzitten en het snel vooruitgaande beest observeren.

Hoe reanimatie uit te voeren bij een baby

Een baby’s onschuld en verlangen om te ontdekken en experimenteren is aandoenlijk. Wanneer dit gecombineerd gaat met de gevaren die mogelijk bestaan in je huis, kunnen ze echter het recept vormen voor een ramp.

Dus, het eerste wat je te doen staat is je kind voorzien van een risicovrije omgeving. Creëer een veilige ruimte waarin je kind kan kruipen, rondbewegen en de wereld om zich heen kan verkennen.

De speelomgeving van je kind zal speelgoed moeten bevatten dat passend is bij zijn leeftijd. Er zullen geen miniatuur speelgoedsoldaatjes, knikkers, of kleine speelgoeddeeltjes, etc., moeten zijn, die hij in zijn mond kan steken.

Als een knuffel beschadigd is, dan zal je deze moeten weghalen. De vulling zou de aandacht van je kleine kunnen trekken; hij stopt het mogelijk in zijn mond om te zien hoe het smaakt en voelt.

Zorg er alsjeblieft voor dat deze voorzorgsmaatregelen zijn getroffen, alvorens hem vrij rond te laten bewegen en ontdekken. Zuigelingen zijn altijd op zoek naar iets om in hun mond te steken.

Leer wat leidt tot stikgevaar en wat de consequenties zijn

Je zou moeten weten dat verstikking optreedt wanneer de longen niet voldoende zuurstof binnenkrijgen om te kunnen ademhalen.

Onze respiratoire luchtwegen zorgen normaalgesproken voor de zuurstoftoevoer naar onze longen. Deze luchtwegen kunnen geblokkeerd raken door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een ongewoon object. Wanneer dit gebeurt, is verstikking het resultaat.

Elke keer dat de ademhaling wordt belemmerd kan dit resulteren in een hartstilstand. Wie er dan ook in de buurt is om het slachtoffer te helpen heeft slechts seconden de tijd om reanimatie toe te passen en de ademhaling te herstellen.

Als reanimatie niet op tijd wordt uitgevoerd, dan is de aangedane hersenschade onomkeerbaar. In het allerslechtste geval kan stikken echter resulteren in de dood.

Een cruciaal detail dat je nooit zou moeten vergeten voordat je reanimatie gaat toepassen is 112 bellen

Een cruciaal detail dat je nooit zou moeten vergeten

Het verbaast je wellicht om te lezen dat je eerste reactie van het zien dat je kind aan het stikken is, is om je niet direct naar je baby te haasten om hem te helpen.

Uiteraard kan een paar klopjes op de rug al genoeg zijn om het vreemde object dat je baby belemmert van ademhalen te verwijderen. Als dat het geval is, dan zal de gebeurtenis de boeken ingaan als niets minder dan een schrikmoment.

Maar het feit is dat je op het eerste gezicht de ernst van de situatie niet kunt bepalen. Als je ziet dat je kind aan het stikken is en je bent alleen met hem, bel dan meteen 112.

Zodra hulp onderweg is, kun je verdergaan met datgene wat nodig is om je kind te redden.

Verstikking veroorzaakt door verslikking

Ouders, als je je realiseert dat je baby het moeilijk heeft met ademhalen en je vermoedt dat hij mogelijk een object heeft vastzitten in zijn mond of neus, probeer dan niet om het object te verwijderen.

Je pogingen zullen het, vaker alleen maar erger maken, door het object nog dieper in je kind zijn luchtweg te duwen.

Als je kind aan het hoesten is, sta dan toe om hem dit nog even te laten doen, maar wacht niet te lang.

  • Plaats je kind met het gezicht omlaag op je onderarm en kniel op een zodanige manier dat het hoofd van je baby net iets lager is dan de rest van zijn lichaam.
  • Ondersteun het hoofd en de nek van je baby met dezelfde arm.
  • Raak met je andere hand de baby precies tussen de schouderbladen.
  • Geef een stellige stoot, maar niet te hard. Zorg ook voor een pauze tussen de ene stoot en de volgende.

Reanimatie toepassen bij een baby

Als de vorige techniek niet het gewenste effect bereikt, kan je kind mogelijk een hartstilstand krijgen. Wees dus voorbereid om te reanimeren.

In dit geval zal het nodig zijn om cardiopulmonaire resuscitatie te gebruiken, meer bekend als CPR. De techniek om reanimatie bij baby’s uit te voeren is overeenkomstig met reanimatie voor volwassenen, maar met enkele variaties.

Om te beginnen raden we je aan om je kind met het gezicht omhoog neer te leggen op een harde ondergrond.

Plaats vervolgens je middel- en ringvinger van de ene hand op het midden van de borst van je kind. Probeer om het borstbeen te voelen, net onder zijn tepels.

  • Met deze twee vingers zul je op de borst van je kind moeten drukken, op en neer. Ongeveer 30 keer achter elkaar. 
  • Elke keer dat je de borst iets indrukt, verminder dan de druk.
  • Sta toe dat de borst van je kleine terug omhoog in de reguliere positie komt. Behoud echter te allen tijde contact tussen je vingers en het borstbeen.
  • Druk vervolgens weer in en ga door met dit proces.

Wanneer je 30 herhalingen hebt gehad, start geassisteerd ademhalen.

Geassisteerd ademhalen, hoe doe je dit?

  • Ten eerste, plaats je mond over het gezicht van het kind. Zorg ervoor dat je zowel zijn mond als neus bedekt met je eigen mond.
  • Blaas vervolgens geleidelijk lucht in de longen van je baby. Je zult merken dat de borst en buik van je kind omhoog zullen komen terwijl je inblaast.
  • Wacht een aantal seconden, zodat de lucht eruit komt en herhaal dan nog eenmaal de ademhalingstechniek.

Op dit punt ga je terug naar het uitvoeren van borstcompressies zoals je voorheen deed. Dit wordt gevolgd door nog eens twee ademhalingen in de mond en neus van je baby.

Herhaal dit proces zo vaak als nodig is. Als je kind niet reageert, ga door. Onthoud dat spoedeisende hulp onderweg is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.