Evolutionaire effecten van een keizersnee op het lichaam van vrouwen

Evolutionaire effecten van een keizersnee op het lichaam van vrouwen

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Philipp Mitteroecker is een van de vele wetenschappers die de evolutionaire effecten van een keizersnee op vrouwenlichamen bestuderen. Onderstaande verklaring werd door hem gegeven.

“Vrouwen met een zeer smal bekken zouden 100 jaar geleden de bevalling niet hebben overleefd. Nu overleven ze het wel en geven hun genen voor een smal bekken aan hun dochters door.”

Deze studie probeert niet de keizersnee als een medische ingreep te bekritiseren, verduidelijkt de deskundige. Het wil eerder laten zien dat het van invloed is geweest op de evolutie.

Voordat keizersnedes bestonden, werden de genen voor een smal bekken niet doorgegeven van moeder op dochter. Dat was niet mogelijk, omdat beide zouden zijn overleden tijdens het geboorteproces. Dankzij keizersnedes kunnen vrouwen met smalle bekken wel baren en hun genen doorgeven aan hun dochters.

Daarom concludeert een studie dat de regelmatige toepassing van deze procedure van invloed is op de menselijke evolutie. Dat werd gepubliceerd door het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences

Evolutionaire effecten van een keizersnee op het lichaam van vrouwen

Effecten van een keizersnee

Volgens onderzoekers is het aantal gevallen waarin een baby niet door het geboortekanaal kan toegenomen. In de jaren ’60 pasten 30 van de 1000 baby’s niet door het geboortekanaal. Vandaag is dat aantal gegroeid tot 36 in 1000.

De Oostenrijkse wetenschappers die deze studie uitvoeren, zijn van mening dat deze trend zich kan voortzetten. Maar niet tot het punt waarop de natuurlijke geboorte overbodig wordt.

“Zonder deze moderne medische interventie waren dergelijke problemen vaak dodelijk. Dit is, vanuit een evolutionair perspectief, natuurlijke selectie.” Deze uitspraak werd ook gedaan door Mitteroecker. Hij was lid van de afdeling Theoretical Biology van de Universiteit van Wenen.

De evolutionaire effecten van een keizersnee, een smalle taille en grote baby’s

De wetenschappers die de leiding hebben over dit recente onderzoek, vroegen zich het volgende af . “Waarom is de menselijke taille in de loop der jaren niet groter is geworden?”

Het hoofd van een menselijke baby is groot als we het vergelijken met dat van andere primaten. Daarom is het geboorteproces moeilijker dan bijvoorbeeld bij chimpansees.

De onderzoekers hebben een wiskundig model ontworpen met behulp van gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie en andere belangrijke studies over pasgeborenen.

Wat ze vonden – verzekert een artikel gepubliceerd door de BBC – was tegengestelde krachten van de evolutie. Aan de ene kant is er een tendens voor pasgeboren baby’s om groter en gezonder te zijn.

Aan de andere kant, als ze te groot worden, komen ze vast te zitten tijdens de bevalling. In het verleden zou dit hebben geleid tot de dood van zowel moeder als kind. Daarom zouden de genen van de moeder niet zijn overgegaan op de volgende generatie.

“De ene kant van deze selectieve kracht – namelijk de trend naar kleinere baby’s – is door keizersneden verdwenen”, zei dr. Mitteroecker.

De gegevens laten de onderzoekers veronderstellen dat keizersnedes een dubbel evolutionair effect hebben. Ten eerste de toename van vrouwen van wie het lichaam geen vaginale geboorte toelaat. Tegelijkertijd is er een toename in grotere en gezondere baby’s. Deze baby’s hebben een grotere kans om te overleven en om sterker en gezond te worden.

“Het geluk van een moeder begint wanneer er een nieuw leven in haar beweegt. Als ze voor de eerste keer het geluid van het hartje hoort. En een speelse schop herinnert haar eraan dat ze nooit alleen is”

– Auteur onbekend –

Effecten van een keizersnee: een groeiende gebruik

Effecten van een keizersnee

Geboortes via een noodzakelijke keizersnede mogen niet meer dan 10-15% van alle geboortes bedragen. Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), verzameld sinds 1985, zijn gezondheidsdeskundigen over de hele wereld hierover eens.

In veel landen zijn de aantallen keizersnedes zelfs groter dan vaginale geboorten. Keizersnedes komen steeds vaker voor in. Zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden.

De WHO erkent dat een keizersnee altijd moet worden uitgevoerd wanneer dat nodig is. Het mag nooit worden beperkt, alleen maar om binnen een bepaald percentagebereik te blijven.

Wanneer het gerechtvaardigd is vanuit een medisch perspectief, zijn keizersnedes effectief in het voorkomen van sterfte.

Er lijken echter geen voordelen te zijn voor wanneer er een keizersnee wordt uitgevoerd wanneer er geen medische rechtvaardiging is. Dat geldt zowel voor de moeders als de baby’s.

Zoals bij elke andere operatie, worden keizersnedes geassocieerd met risico’s op de lange en de korte termijn. De gevolgen van de procedure kunnen tot jaren na het feit voortduren. Het kan invloed hebben op het leven van de moeder en het kind, evenals op toekomstige zwangerschappen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.