Watergewenning voor je baby: wat zijn de voordelen?

Babyzwemmen biedt je kind stimulatie in het water en geeft jullie de mogelijkheid om samen te spelen terwijl het diverse andere voordelen oplevert. Naast dat het leuk is voor de kleintjes, speelt het een belangrijke rol bij het versterken van de band tussen ouder en kind.
Watergewenning voor je baby: wat zijn de voordelen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 01 juli, 2018

Baby’s hebben veel slaap nodig voor een gezonde ontwikkeling. Toch is deelnemen aan activiteiten ook cruciaal voor hun opvoeding. Tijdens de lessen watergewenning voor je baby creëer je een fantastische kans om het lichaam en de geest van je kind te stimuleren.

Bovendien zorgen activiteiten in het water ervoor dat de emotionele band tussen ouders en de baby versterkt wordt. Het kind kan hierdoor ontspannen en nieuwe vaardigheden opdoen.

Wat houden de lessen watergewenning voor je baby in?

Watergewenning voor je baby omvat een aantal bewegingen en houdingen, maar het houdt meer in dat louter fysiek actief zijn.

Het doel is niet uitsluitend om je baby te leren zwemmen. Weet dat het musculoskeletale stelsel van een baby klaar is om vanaf de vierde maand te beginnen zwemmen.

Enerzijds zorgt deze ontspannende bezigheid voor stimulatie in het water.

Met de hulp van de ouders zal het kleintje de sensatie gewaarworden om door het water te bewegen. Bovendien leert de baby drijven. Daarnaast biedt het aan heleboel sensaties, gevoelens en ervaringen.

Watergewenning voor je baby kan dienstdoen als een overgangsfase. In de zin dat het de baby kan helpen om zich aan zijn of haar nieuwe realiteit aan te passen.

Een halve onderdompeling brengt hen terug naar de veiligheid van de baarmoeder, terwijl ze hun eerste ervaringen opdoen in de wereld buiten de baarmoeder.

Vergeet niet dat er tijdens de watergewenning voor je baby een leraar aanwezig moet zijn. Deze moet een expert zijn op dit vlak.

Deze deskundige zal de meest gepaste bewegingen en spelletjes voordoen. Deze moeten afgestemd zijn op de leeftijd en de specifieke behoeften van je baby.

Watergewenning voor je baby: moeder en dochter

De voordelen van watergewenning voor je baby

Deze activiteit biedt de volgende voordelen voor je kleintje:

  • Psychomotorische stimulatie: baby’s kunnen nog niet wandelen of complexe bewegingen uitvoeren. Dit komt omdat hun musculoskeletale stelsel nog niet volgroeid is. Watergewenning voor je baby is de beste manier om driedimensionaal bewegen te ervaren en motorische vaardigheden te ontwikkelen.
  • Versterkt het cardiovasculaire- en ademhalingsstelsel: waterstimulatie aan de hand van spelletjes en bewegingen helpt om het hart, de longen en de vasculaire structuur te versterken. Het verbetert de circulatie. Hierdoor verbetert ook de hartslag en het transport van zuurstof naar de weefsels.
  • Ontwikkelt cognitieve vaardigheden: watergewenning voor je baby stimuleert de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van je kleintje. Stimulatie in het water kan ook helpen om het leervermogen en de creativiteit te versterken.
  • Versterkt het immuunsysteem: zwemmen verbetert de fysieke weerstand en stimuleert de vorming van de weefsels van de baby. Dit biedt talrijke voordelen voor het immuunsysteem en vermindert het risico op een groot aantal ziekten.

Watergewenning voor je baby is de beste manier om driedimensionaal bewegen te ervaren en motorische vaardigheden te ontwikkelen.

De band tussen ouder en kind

Naast de fysieke voordelen voor de baby biedt watergewenning ook voordelen voor de interactie tussen ouder en kind.

  • Versterkt de band tussen ouder en kind: de liefde tussen ouders en hun kinderen is uiteraard onvoorwaardelijk. Toch kan watergewenning helpen om deze band tijdens de kindertijd nog te versterken. Door deze spelletjes te spelen kunnen jullie genieten van elkaar. Bovendien biedt het de mogelijkheid om liefdevolle ervaringen met elkaar te delen.
  • Het begin van het sociale leven van je baby in een positieve, veilige en speelse omgeving: babyzwemmen is mogelijk het eerste contact van je baby met de wereld buiten dat van de directe familie. Later zal het kind minder moeite hebben om zich aan te passen aan nieuwe omgevingen. Op sociaal vlak zal het kind hier dus de vruchten van dragen.
  • Plezier, ontspanning en veiligheid: dit zijn drie cruciale onderdelen van het welzijn van je baby. Bovendien zijn ze onontbeerlijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling.
Watergewenning voor je baby: lachende baby en moeder

Rond welke leeftijd mag je met watergewenning beginnen?

Er bestaat geen consensus over de precieze leeftijd om met watergewenning te beginnen.

Vroeger zeiden deskundigen dat je beste kon wachten tot het musculoskeletale stelsel volledig ontwikkeld was. Dit is gewoonlijk tussen de vijfde en zesde maand. Bij premature baby’s kan dit rond deze leeftijd echter nog delicaat zijn.

Tegenwoordig wordt deze denkwijze opnieuw onder de loep genomen door artsen en enthousiastelingen. Een aantal onderzoekers geeft toe dat vroeg gaan zwemmen met je baby allerlei voordelen heeft .

Ondanks het feit dat je reeds vroeg met deze activiteit kan beginnen, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kan je problemen zoals onderkoeling, oorontstekingen of verkoudheden vermijden.

Daarom moet je altijd eerst je arts raadplegen voordat je met watergewenning begint. Na het evalueren van de gezondheid en de ontwikkeling van je baby zal de arts mogelijk instemmen dat het tijd is om met watergewenning te beginnen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nystad, W., Håberg, S. E., London, S. J., Nafstad, P., & Magnus, P. (2008). Baby swimming and respiratory health. Acta Paediatrica, International Journal of Paediatrics. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1651-2227.2008.00756.x
  • Arouxet, L., Navarro, A., & Ocampo, O. (2017). Proyecto Matronatación, una práctica novedosa. In XII Congreso Argentino y VII Latinoamericano de Educación Física y Ciencias (Ensenada, 2017). http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/71916
  • Cirigliano, P. (2006). Matronatación y programas acuáticos de EE. UU.: diferencias prácticas y conceptuales. Arch Argent Pediatr, 104(4), 384-384. https://www.sap.org.ar/docs/archivos/2006/arch06_4/v104n4a21.pdf
  • Arouxet, L., Navarro, A., & Ocampo, O. (2017). Proyecto Matronatación, una práctica novedosa: Estimulación de niños y niñas en el ámbito acuático. In 12º Congreso Argentino de Educación Física y Ciencias 13 al 17 de noviembre 2017 Ensenada, Argentina. Educación Física: construyendo nuevos espacios. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Humanidades y Ciencias de la Educación. Departamento de Educación Física. http://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/library?a=d&c=eventos&d=Jev10410

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.