Wanneer kun je naar buiten gaan met je baby?

Het immuunsysteem van je pasgeboren baby is nog in ontwikkeling. Om deze reden, en vooral in de eerste weken van zijn leven, kan hij of zij gevoeliger zijn voor schadelijke micro-organismen die de buitenwereld bewonen.
Wanneer kun je naar buiten gaan met je baby?

Laatste update: 07 maart, 2019

Zodra je kleintje arriveert, kun je waarschijnlijk niet wachten om te genieten van mooie wandelingen met je baby. Het is ook leuk om naar buiten te gaan en grootouders, ooms of vrienden te bezoeken met het nieuwe familielid. Daarom stellen ouders vaak de vraag: Wanneer kun je naar buiten gaan met je baby?

Vanwege een gebrek aan ontwikkeling van het immuunsysteem, zijn veel moeders geneigd voorzichtig te zijn wanneer ze besluiten met hun baby naar buiten te gaan. In de eerste paar dagen verlaten ze het huis meestal niet, tenzij ze naar de dokter moeten gaan.

Het aanbevolen moment om met je baby naar buiten te gaan is een veel voorkomende vraag bij de ouders. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen met betrekking tot dit onderwerp:

Wanneer kun je naar buiten gaan met je baby?

Hoewel er verschillende meningen zijn over dit onderwerp, kunnen baby’s meestal naar buiten gaan op de eerste dag dat ze de kliniek verlaten waar ze zijn geboren. Dit geldt natuurlijk alleen zolang er geen uitdrukkelijke aanbeveling van de vroedvrouw of dokter is die een andere handelwijze aangeeft.

Hoewel het niet nodig is, is naar buiten gaan gunstig voor zowel moeder als kind. Als de moeder zich beperkt of overweldigd voelt en frisse lucht nodig heeft, is een korte wandeling de beste remedie.

Bovendien kan het ook goed zijn voor je kleintje om frisse lucht te krijgen en contact te hebben met de buitenwereld. Wanneer je terug thuis komt, zul je merken dat jullie je allebei meer kalm en vredig voelen.

Baby slaapt in kinderwagen

Kies de juiste omgeving voor de baby

Het beste is om te kiezen voor open omgevingen met heel weinig geluid als je met je baby naar buiten gaat. Anders kan het kind gestoord worden, vooral door het geluid of als er veel mensen in de buurt zijn. Dus het is het beste om je baby nog niet mee te nemen om bijvoorbeeld te winkelen.

Ook sigarettenrook moet ten koste van alles worden vermeden. Wees bovendien zeer voorzichtig met weersomstandigheden. Koude, winderige en regenachtige dagen moeten worden vermeden.

Duur van de wandeling

Het is niet gezond voor je baby om de hele dag buiten door te brengen. Het is een beter idee om korte wandelingen te maken op momenten dat de zon niet te sterk is.

Vergeet niet dat jij, mama, je ook snel moe kunt voelen. De inactiviteit die je enkele maanden hebt meegemaakt, bovenop het gewicht van de wandelwagen en de luiertas, kan een lange wandeling een onaangename ervaring maken.

Zolang de kinderarts niet het tegendeel adviseert, kunnen baby’s meestal al een wandeling maken op de dag dat ze de kliniek verlaten waar ze zijn geboren.

Neem de benodigdheden mee die je nodig hebt

Een wandeling met je baby betekent niet dat zijn basisbehoeften worden opgeschort. In zijn eerste levensdagen zijn de enige dingen die hij zal doen slapen, eten en vieze luiers maken. Vergeet daarom niet alles wat je nodig hebt in je tas te doen. Een fles, deken, handdoek, warme kleding en luiers mogen niet worden vergeten.

Vergeet niet dat je je baby nergens kunt verschonen. Als er een openbaar toilet in de buurt is, ga daar naartoe. Als dit geen haalbare optie is, kun je het beste zo snel mogelijk naar huis gaan.

Zet de kap van de wandelwagen op om tegen zonlicht te beschermen

Voorzorgsmaatregelen als je met je baby naar buiten gaat

In de eerste zes maanden mag je de baby niet blootstellen aan zonlicht. Als je besluit om met je baby het huis te verlaten, zorg er dan voor dat je het op een redelijk zonnige dag doet, en zorg ervoor dat je de kap van de wandelwagen opzet en je baby beschermt als hij in direct zonlicht staat.

Je moet ook voorzichtig zijn met insectenbeten. Aangezien het niet mogelijk is om antimuggenmiddelen op de huid van een baby aan te brengen, is het raadzaam hem gedurende de hele reis afgedekt te houden. Pas echter op dat hij niet oververhit raakt. Maar over het algemeen hebben baby’s meer kleding nodig dan volwassenen om warm te blijven.

Ten slotte moet je niet vergeten dat niet alleen de buitenwereld een mogelijke bedreiging vormt voor de gezondheid van je baby. Vermijd ook contact met zieke mensen en probeer daarnaast vrienden en familieleden te vragen hun handen te wassen voordat ze hem aanraken.

Hoewel je moet proberen niet geobsedeerd te raken door hygiëne, moet elke moeder zich bewust zijn van de delicate gezondheid van haar kleintje. Zodra je het groen licht hebt om met je baby naar buiten te gaan, kun je meer ontspannen. Je kunt er dan vanuit gaan dat zijn lichaam zo ver is om in contact te komen met de buitenwereld.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.