Positief blijven wanneer je kind je grenzen test

Positief blijven wanneer je kind je grenzen test
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Test je kind je grenzen iedere dag? Begrijpt hij het concept van regels of normen nog niet? Wanhoop niet want er is namelijk een eenvoudige sleutel om succesvol positief te blijven zonder je kalmte of geduld te verliezen.

  • “Ik wil niet in bad”
  • “Dat doe ik niet!”
  • “Ik ga niet alleen slapen”

Deze en andere tests van je kinderen zijn niet moeilijk om het hoofd te bieden. Het is een mythe om te denken dat er onhanteerbare kinderen zijn. Let op, want in dit artikel op Je Bent Mama zullen we je laten zien hoe je op een positieve manier kunt reageren op conflicten.

Uiteindelijk is het heel normaal dat kinderen je grenzen uitdagen en testen. Het laat ze namelijk ondervinden hoe ver ze kunnen gaan. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen grenzen te stellen, maar ze ook op de best mogelijke manier aan te tonen.

Laten we overgaan van positief denken naar positief handelen.
– Anoniem-

Waarom positief handelen?

Je kunt beter niet onverbiddelijk streng te zijn. Het gaat niet om het vaststellen van de onbetwistbare autoriteit van straf, of het nou fysiek of emotioneel is. Dit veroorzaakt schade in ieders leven.

Limieten testen

Neem de tijd met geduld, rust, vrede en vooral veel liefde. Alleen op deze manier kun je eindelijk begrijpen wat er echt gebeurt. Wat zit er achter deze vijandige kinderachtige gedragingen?

Ja, de redenen waarom je kind je uitdaagt zijn kleine stukjes van een puzzel. De oplossing is niets meer dan positief handelen. Dit is iets dat in het dagelijkse leven van elke volwassene buitengewoon ingewikkeld kan zijn.

Je zult zien dat één van de meest voorkomende redenen voor de houding die je kind een behoefte aan aandacht is. Als dat niet het probleem is besef dan dat je kind gewoon je grenzen test. Of hij is gefrustreerd door iets dat op school is gebeurt, of zelfs door jou.

5 tips om je grenzen te stellen en om positief te blijven

Grenzen stellen zonder te hard te zijn is mogelijk, net als flexibel zijn. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je je kind alles toestaat. Het betekent dat je hem leert waarom bepaalde dingen niet mogen.

Leer je kind iets in plaats van hem de hele tijd bevelen te geven. Gebruik deze tips om met complexe situaties om te gaan.

Als we boos zijn is onze eerste reactie vaak verkeerd.

– Rick Warren-

Boze dochter

Creëer altijd positiviteit 

Het prijzen van prestaties en triomfen is meestal een zeer krachtige en waardevolle manier om te onderwijzen. Leef niet in de veronderstelling dat alles wat het kind doet verkeerd is.

Je moet ook hun positieve acties en gedrag herkennen en versterken want dit stimuleert en moedigt het kind aan om dit soort gewenst gedrag en handelingen te handhaven.

Creëer een ‘positief tegenovergestelde’

Het is mogelijk om te voorkomen dat je het woord ‘NEE’ zegt en de effecten zijn fantastisch. Het gaat niet om het accepteren van het onaanvaardbare maar om het vinden van een manier om nee te zeggen op een positieve manier.

Dat wil zeggen, een manier vinden om ‘nee’ te zeggen met een ‘ja’. Dus zeg bijvoorbeeld niet:

  • “Laat je kleding niet op de grond liggen.”

In plaats daarvan zeg je:

  • “Neem de vuile kleren mee naar de wasmand.”

Wees altijd duidelijk over de huisregels en waarden

Wees duidelijk zelfs bij het stellen van je grenzen. Ongeacht hun leeftijd, ieder kind moet duidelijk de regels van het huis weten. Deze regels bepalen het schema van:

Ze geven het kind huishoudelijke taken en creëren geaccepteerd gedrag en manieren.

Omarm de kracht van actie, niet van reactie

Word niet boos over het gedrag van je kind. Laat hem zien dat je die houding helemaal niet goedkeurt. Blijf kalm en denk na over de beste manier om aan je kind over te brengen wat hij moet leren om zijn acties te corrigeren.

Raak niet zonder reden in een ruzie verstrikt. Hierdoor geef je hem juist de kans om je uit te dagen. Zeg bijvoorbeeld:

  • ‘We hebben het al over de gevolgen van je handelen gehad dus ik ga het hier niet verder over hebben.”

Zeg nee tegen tweede kansen, en ja tegen alternatieven

Vanaf zeer jonge leeftijd is het goed om alternatieven aan het kind te bieden, om te voorkomen dat je ze een tweede kans biedt. Het consequent en standvastig zijn bij een beslissing is van vitaal belang om goede gewoonten te versterken.

Elke actie heeft gevolgen die altijd van toepassing zijn! Door een nieuwe kans te geven leer je je kind dat je woorden geen gewicht hebben. Je meent niet serieus wat je zegt en hij kan ermee wegkomen omdat er geen strikte regels zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.