Voordelen van zoete aardappel voor baby's

Zoete aardappel zit boordevol voordelen die essentieel zijn voor de goede ontwikkeling van je kind. Daarom is het belangrijk om ze onderdeel te laten uitmaken van het voedingspatroon van je kleine. 
Voordelen van zoete aardappel voor baby's

Laatste update: 01 juli, 2018

De voordelen van zoete aardappel in het voedingspatroon van je baby zijn talrijk. Afgezien van de gezondheidsfactor, houden baby’s vaak van de smaak en is het vrij gemakkelijk om te verteren.

In het artikel van vandaag, willen we de goede eigenschappen van dit knolgewas graag uitlichten.

De voordelen van zoete aardappel als onderdeel van het dieet van je kinderen

Afgezien dat het een geweldige bron van energie is, zit zoete aardappel bovendien ook boordevol vitamine C. Ze zijn gemakkelijk te verteren. Daarom kan je kind beginnen met het eten van zoete aardappel vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Een ander voordeel is dat zoete aardappel lichtelijk zoet smaakt. Vandaar zijn naam. Dit maakt hen aantrekkelijk voor kinderen, die anders gauw nieuwe smaken afwijzen.

De voordelen van zoete aardappel

Maar dit zijn slechts enkele van de voordelen van zoete aardappels. In de lijst hieronder vind je er meer.

Zoete aardappels stimuleren het immuunsysteem

Zoete aardappel bevatten grote hoeveelheden vitamine C. Daarom hebben ze een antioxiderende werking en helpen ze bij het versterken van het immuunsysteem van je kind.

Dit is van groot belang bij jonge kinderen. Op deze leeftijd moeten ziektes vermeden worden. Door het eten van zoete aardappels kan het risico op een verkoudheid of andere besmettelijke ziektes worden verminderd.

Zoete aardappels bevatten vitamine D

Vitamine D is erg belangrijk voor het lichaam, omdat het energie geeft. De botten worden sterker en het is voordelig voor de gezondheid van het hart. Deze vitamine wordt ook wel ‘de zonneschijn-vitamine’ genoemd. Het is een belangrijke factor bij de groei en ontwikkeling van je kind.

Zoete aardappel is rijk aan calorieën

Anders dan voor volwassenen is het voor baby’s noodzakelijk om snel in gewicht aan te komen. Zeker gedurende het eerste jaar van hun leven. Gedurende deze tijd groeien baby’s harder dan in welke periode van hun leven dan ook.

Ze groeien ongeveer 25 cm in de lengte en verdrievoudigen hun geboortegewicht. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben baby’s voldoende calorieën nodig.

Elke 100 gram aardappel bevat ongeveer 90 calorieën. Dit maakt het een van de beste opties voor een kind om te groeien en aan te komen in gewicht.

Voordelen van zoete aardappel: soep

Zoete aardappels zijn een bron van vitamine A

Afgezien van de vitamines die we hierboven al benoemden, bevatten ze een grote hoeveelheid vitamine A. Sterker nog, het vitamine A-gehalte in zoete aardappels is bijna net zo hoog als dat in wortels.

De bètacaroteen die deze vitamine produceert, helpt preventief voor problemen met het gezichtsvermogen. Ook helpt het tegen verschillende vormen van kanker en cardiovasculaire gebreken.

Daarom zijn de voordelen van zoete aardappelen die oranje zijn groter dan die de gele of witte zoete aardappelen.

Zoete aardappels zijn ook erg goed tijdens de zwangerschap

Zoete aardappels bieden het lichaam een grote hoeveelheid foliumzuur. Dat maakt hen een hele goede optie tijdens de zwangerschap. Dit is vooral het geval net voor en tijdens de zwangerschap, als een vrouw een grote behoefte heeft aan deze vitamine.

Bovendien helpt foliumzuur de hersenfuncties verbeteren. Ook helpt het verschillende ziektes te voorkomen.

Methodes om zoete aardappels te bereiden

Een van de andere voordelen van zoete aardappel is de mogelijkheid om ze op verschillende manieren te bereiden. Om voor je baby hier optimaal van te profiteren, moet je ze volgens onderstaande richtlijnen bereiden:

  • Je zou erg weinig water moeten gebruiken bij het koken van de zoete aardappel. Dit komt doordat het water de mineraalzouten absorbeert. Het overgrote deel van de voedingsstoffen bevindt zich echter in de kern van de knol.
  • Het is belangrijk om de zoete aardappel van te voren te wassen en te schillen. Dit maakt ze gemakkelijker te verteren.
  • Een andere manier om zoete aardappel te verwerken is door ze te stomen. Op deze manier blijven zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden.
  • Vanaf de leeftijd van 6 maanden, kun je zoete aardappel combineren met andere ingrediënten zoals erwten of pompoen.
  • Ook kan je puree van zoete aardappel maken. Mix dit dan met een beetje olijfolie voor de smaak. Voeg geen zout toe totdat je baby een jaar oud is.
Kind eet zoete aardappel

Waarom moet je tot 6 maanden wachten met vaste voeding?

Voordat je een baby de voordelen van zoete aardappel laat ervaren, moeten men wachten totdat ze 6 maanden oud zijn. Tot deze leeftijd ontvangen baby’s alle voedingsstoffen nog via de moedermelk of flesvoeding.

Bovendien is de kans op een allergische reacties veel kleiner wanneer je op het juiste moment met bijvoeding begint. Ook kunnen baby’s moeite krijgen met slapen, wanneer ze op een te jonge leeftijd vaste voeding voorgeschoteld krijgen. 

De juiste voeding is van essentieel belang voor de groei en ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om hier bewust mee om te gaan.

Zonder twijfel zijn de voordelen van zoete aardappel groots. Ze zijn een geweldige optie om als vaste voeding te introduceren wanneer de tijd hier rijp voor is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017. 9(11).
  • Nitsa A., Toutouza M., Machairas N., Mariolis A., et al., Vitamin D in cardiovascular disease. In Vivo, 2018. 32 (5): 977-981.
  • Zhao LG., Zhang QL., Zheng JL., Li HL., et al., Dietary, circulating beta carotene and risk of all cause mortality: a meta analysis from prospective studies. Sci Rep, 2016.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.