Tips om moedermelk te bewaren

Tips om moedermelk te bewaren
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Wil je nieuwe tips om op de juiste manier moedermelk te bewaren? In dit artikel halen we al je twijfels weg over het bewaren van de melk voor je baby.

Weten hoe je moedermelk op de juiste manier moet bewaren is erg belangrijk. Vooral voor vrouwen die niet direct borstvoeding kunnen geven.

Ze kunnen mogelijk geen borstvoeding geven vanwege hun werkschema of andere ongemakken. Hoe dan ook, het bewaren van moedermelk is een gezond alternatief.

Moedermelk is ongetwijfeld het beste en meest complete voedsel dat voor baby’s beschikbaar is. Door het te bewaren, kunnen moeders borstvoeding geven zonder vervangende flesvoeding te geven.

Daarom hebben we besloten om je enkele tips te geven over hoe je het op de juiste manier bewaard. Je zult zien hoe praktisch en gemakkelijk het is.

Tips om moedermelk te bewaren

Het eerste dat je moet weten is wanneer je de melk moet afkolven met behulp van een borstkolf.

Nadat we dat hebben besproken, bekijken we waar je het moet bewaren, hoe lang je het kunt bewaren, op welke temperatuur het bewaard moet worden en hoe je het voor de baby moet opwarmen.

Wanneer moet je de borstkolf gebruiken?

Er zijn drie soorten borstkolven om melk af te kolven: elektrische pompen, pompen op batterijen en handmatige pompen.

Alle drie vervullen ze hun functie heel goed. Het verschil tussen hen is de snelheid waarmee ze melk afkolven en de zuigkracht. Efficiënte pompen zorgen voor minder ongemak voor je tepels.

Met betrekking tot de tijd zijn er verschillende ideale momenten om melk af te kolven. Dit doe je met behulp van een borstkolf. Het is het beste om het een uur na het voeden van je baby te doen.

Als je al weet hoeveel melk ze drinkt, dan kun je de borstkolf tegelijk met het voeden gebruiken.

De borstkolf neemt ongeveer dezelfde tijd in beslag als nodig is om een ​​baby borstvoeding te geven: ongeveer 10 tot 15 minuten. Je kunt het zo vaak doen als je nodig acht om een ​​goede melkafgifte te hebben.

Borstkolf met moedermelk

Als je twijfelt over de hoeveelheid die je af kunt kolven, dan is het belangrijk om te weten dat hoe meer je de borstkolf gebruikt, hoe meer melk je zult produceren dankzij de stimulatie van je lichaam.

Houd er rekening mee dat de hoeveelheid die je kunt afkolven ook afhangt van de hoeveelheid water die je drinkt en van je dieet.

Waar bewaar je de melk?

Specialisten raden aan om gesteriliseerde glazen verpakkingen met luchtdichte deksels te gebruiken. Als je plastic containers of de populaire vacuumzakken gebruikt, dan moet je eerst controleren of ze gecertificeerd zijn om voedsel in te bewaren en of ze lek testen hebben doorstaan.

Een praktische tip is om de hoeveelheid die je baby doorgaans in één sessie drinkt in één glazen pot te bewaren. Op deze manier hoef je de overgebleven melk niet weg te gooien.

Hoe lang kan moedermelk worden bewaard en bij welke temperatuur?

Als onderdeel van de laatste tips om moedermelk te bewaren, moeten de tijd en temperatuur worden besproken. De tijd dat moedermelk kan worden bewaard, hangt af van de temperatuur waarop het wordt bewaard.

Het kan ongeveer 6 uur lang op kamertemperatuur en op een koele plaats bewaard worden. In de koelkast ongeveer 24 uur. Als je besluit om het in te vriezen, kan het langer dan drie weken goed blijven.

Het maakt niet uit hoe lang de melk bewaard is. Je moet het altijd controleren voordat je het aan je baby geeft. In het ideale geval moet je eraan ruiken, het proeven en de kleur bekijken.

Om zo veilig mogelijk te zijn is het verstandig om op de containers waarin je de melk bewaart een etiket te plakken. Zet daarop de datum en de tijd. Doe dit op volgorde om een ​​nauwkeurige registratie te hebben van de tijd waarop de moedermelk is afgekolfd.

Flesje met moedermelk

Hoe moet moedermelk verwarmd worden?

Als je besluit de moedermelk in te vriezen, zet het dan 24 uur voordat je het gaat gebruiken in de koelkast. Hierdoor kan de melk geleidelijk terugkeren naar zijn vloeibare toestand.

Als je niet zo lang kunt wachten, plaatst dan de fles met moedermelk in warm water en beweeg deze een beetje rond totdat het weer vloeibaar wordt.

Dezelfde procedure is van toepassing als je de moedermelk wilt verwarmen. Dompel de fles eerst onder in warm water. Haal hem eruit als je denkt dat hij de optimale temperatuur bereikt heeft.

Zoals altijd, proef het eerst om er zeker van te zijn dat de temperatuur niet te hoog is. Het kan namelijk de gevoelige mond van de baby beschadigen.

Een praktische tip is om de hoeveelheid die je baby doorgaans in één sessie drinkt, in één glazen pot te bewaren.

Zoals je kunt zien, is het niet zo ingewikkeld om moedermelk te bewaren. Zeker niet als je deze eenvoudige en nuttige tips gebruikt.

Houd in gedachten dat moedermelk de baby de beste vitamines, antistoffen en afweer biedt die hun lichaam nodig heeft om gezond op te groeien. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.