Tips om je baby veilig te laten slapen

Tips om je baby veilig te laten slapen
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer je eindelijk je baby in je armen hebt en klaar bent om naar huis te gaan, kunnen duizenden vragen door je hoofd gaan, zoals: ‘wat moet ik doen om mijn baby veilig te laten slapen’?

Een beetje angst is normaal en het onszelf afvragen of we het welzijn van ons kind kunnen garanderen ook. Ze lijken zo kwetsbaar en zijn voor 100% afhankelijk van ons.

Je wilt alle mogelijke risicofactoren uitsluiten die het welzijn van je baby in gevaar kunnen brengen. Daarom is het erg belangrijk om goed geïnformeerd te zijn.

Als je bijvoorbeeld rustig bent wanneer je je baby laat slapen, dan krijgen jullie allebei een meer rustgevende nachtrust.

Er zijn twee belangrijke dingen die elke moeder vreest wanneer haar baby slaapt. De eerste is wiegendood en de tweede is problemen veroorzaakt door reflux.

“90% van de gevallen van wiegendood bij baby’s trad op tussen 2 en 6 maanden van het leven. Na een jaar zijn de risico’s aanzienlijk verminderd.”

– White paper on Sudden Infant Death Syndrome –

Risicofactoren wanneer je je baby laat slapen

Moeder in bed naast baby in wieg

In het geval van Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) zijn de oorzaken nog niet bekend. SIDS komt voor bij gezonde kinderen tot een jaar oud zonder voorafgaande waarschuwing.

Zelfs na een autopsie zijn de exacte oorzaken van SIDS onbekend.

Experts geloven dat Sudden Infant Death Syndrome, ook bekend als wiegendood, gerelateerd kan zijn aan defecten van het hart van de baby of het ademhalingssysteem.

Een ander alarmerende kwestie voor moeders is wanneer hun baby reflux ervaart.

Reflux is echter een tijdelijk probleem veroorzaakt door een onvolgroeid spijsverteringsstelsel. Het gevaar van reflux is echter dat braaksel in de longen terecht kan komen en verstikking kan veroorzaken.

Mythen en feiten om je baby veilig te laten slapen

Baby slaapt op matras

Lange tijd was de algemene opvatting dat kinderen op hun buik zouden moeten slapen. Het idee was dat reflux of braken gemakkelijk in deze positie kon worden voorkomen, waardoor de kans op verstikking kleiner werd.

Deze handeling verhoogde echter alleen de gevallen van wiegendood en bracht een medisch onderzoek teweeg.

Daarom raden artsen momenteel aan dat baby’s op hun rug slapen. Sinds deze verandering zijn de sterfgevallen door verstikking bij baby’s tijdens het slapen aanzienlijk verminderd.

Andere aanbevelingen om je baby veilig te laten slapen, zijn onder andere:

  • Kies een stevige matras en voorkom dat ze op zachte ondergronden slapen.
  • Wikkel ze niet in dekens of dekbedden tot ze een jaar oud zijn. Houd ze ondertussen warm in klimaat-geschikte pyjama’s.
  • Zorg ervoor dat de babykamer voldoende ventilatie heeft en de juiste temperatuur heeft. Het aantrekken van te veel of te warme kleding kan oververhitting veroorzaken.
  • Houd je baby uit de buurt van sigarettenrook.
  • Kies eenvoudig beddengoed, bij voorkeur katoen.
  • Gebruik een kussen dat past bij de grootte van de baby. Vermijd volwassen kussens. Er zijn enkele speciaal ontworpen baby-refluxkussens die een kleine hoek hebben.
  • Sommige kinderartsen raden aan dat je baby niet met volwassenen slaapt. Wanneer je ademt, wordt koolstofdioxide uitgeademd wat schadelijk is voor de baby als het wordt ingeademd. Uiteindelijk is samen slapen een persoonlijke beslissing.

Door deze aanbevelingen te overwegen, zorg je ervoor dat je kind een goede nachtrust heeft, comfortabel en veilig is.

Zo kunnen ouders kalm blijven terwijl hun baby slaapt en blijft groeien. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Olmedo, J. O., Visus, F. S. V., Pérez-Nievas, A. Z., Zubiri, S. B., Urdiroz, A. O., Campistegui, D. V., & Grimá, G. G. (1996). Cambio de postura y disminución de la tasa de mortalidad por muerte súbita infantil en Navarra. An Esp Pediatr45, 161-166.
  • Guevara, G., & TOLEDO, M. (2011). Reflujo gastroesofágico en pediatría. Revista chilena de pediatría82(2), 142-149.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.