Oorsprong en betekenis van de naam Abigail

Abigail is een naam van Hebreeuwse oorsprong en de betekenis wordt geïnterpreteerd als "papa's meisje". Ongetwijfeld is het een goede keuze voor je dochter.
Oorsprong en betekenis van de naam Abigail
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 08 november, 2022

Een van de eerste dingen die je moet kiezen als een zwangerschap is bevestigd, is hoe je de baby gaat noemen. Dit kan een vrij moeilijke taak zijn vanwege het aantal opties dat er is, maar het is gemakkelijker als je nu begint met zoeken. Bekijk de informatie die we hieronder delen over de oorsprong en betekenis van de naam Abigail. Misschien is dit de naam die je uiteindelijk kiest!

De naam Abigail is erg populair in de Verenigde Staten. Volgens gegevens van Social Security USA (English link) staat hij op nummer 79 op de lijst van de 100 meest gebruikte namen van de afgelopen 100 jaar. Ook is het een zeer gekozen naam voor meisjes in Canada, Australië en in het Verenigd Koninkrijk.

Leer alles over de naam Abigail!

Wat betekent de naam Abigail en waar komt hij vandaan?

Abigail is een naam van Hebreeuwse oorsprong, waarvan de oorspronkelijke versie in die taal אֲבִיגָיל – Abhigayil is. Dit oude woord is gevormd uit de elementen abh, dat ‘ouders’ betekent, en gil, dat verwijst naar ‘vreugde’, ‘blijdschap’ of ‘verblijden’. De letterlijke vertaling wordt verondersteld ‘de vreugde van een vader’ te zijn, maar de naam wordt geïnterpreteerd als ‘papa’s kleine meisje’.

Variaties van Abigail in andere talen

De naam Abigail is heel oud en daardoor vinden we hem in verschillende talen. In sommige talen komt het voor met lichte variaties:

 • Engels, Duits en Frans: Abigail
 • Deens: Abigael
 • Italiaans: Abigaille
 • Hongaars: Abigél

Daarnaast zijn er kortere versies die gebruikt worden als naam of bijnaam. De bekendste zijn Abba, Abi, Abbie, Aby, Gail en Gayle.

Beroemde vrouwen en mensen met de naam Abigail

Oorsprong en betekenis van de naam Abigail
Abigail Breslin is een Amerikaanse actrice die genomineerd werd voor een Oscar voor haar rol in het komedie-drama Little Miss Sunshine.

Deze naam is al bekend sinds bijbelse tijden en wordt veel gebruikt. Daarom vinden we hem bij vrouwen en fictieve personages van alle tijden. Hier volgen enkele voorbeelden:

 • Abigail Adams: De naam van de vrouw van John Adams, tweede president van de Verenigde Staten, en moeder van John Quincy Adams, de 6e president van hetzelfde land.
 • Abigail May Alcott Nieriker: Amerikaanse schilderes. Zij was de jongere zus van Louisa May Alcott en was de inspiratie voor het personage Amy in de roman Little Women uit 1868.
 • Abigail Kathleen Breslin: Amerikaanse actrice, genomineerd voor een Oscar voor haar optreden in Little Miss Sunshine.

“- Opa, vind je mij mooi?
– Je bent het mooiste meisje ter wereld.
– Dat zeg je zomaar.
– Nee. Ik hou zielsveel van je. En dat is niet vanwege je hersens of je persoonlijkheid.”
-Little Miss Sunshine-

Meer bekende mensen met de naam Abigail

 • Abby Cadabby: Een fictief personage in het kinderprogramma Sesamstraat.
 • Abigail Edna Disney: Een wapenbeheersingsactiviste in de Verenigde Staten en documentaire filmproducente. Ze is een van de erfgenamen van het Disney-imperium.
 • Abigail Eaton: Een autoracer. Ze neemt deel aan East Riding of Yorkshire races in Engeland.
 • Abigail Glines: De Amerikaanse schrijfster van bestsellers van romantische fictieboeken.
 • Abigail Heyman: Een Amerikaanse fotografe en feministe. Haar boek uit 1974, Growing Up Female, werd een gids voor de vrouwenbeweging.
 • Abigail Sciuto: De naam van het personage in de serie NCIS. Ze is een forensisch wetenschapper met een gotische stijl.
 • Abigail Van Buren: Een pseudoniem van Pauline Esther “Popo” Phillips, adviescolumniste sinds 1956 bij Dear Abby. Dat was de naam van haar publicaties die meer dan 40 jaar liepen.
 • Abby Whelan: De naam van het personage van de stafchef van het Witte Huis in de serie Scandal.

Abigail, het Bijbelse verhaal van een moedige vrouw

Voor Joden is Abigail een van hun zeven profetes, samen met Hannah, Esther, Huldah, Deborah, Miriam en Sarah. In het Oude Testament speelde Abigaïl de hoofdrol in een verhaal (Engelse link) dat haar deed uitstijgen als een intelligente, moedige en voorzichtige vrouw.

Getrouwd met Nabal, een dwaze man, redde ze haar man van de dood door David. De jonge vrouw had een snelle reactie toen haar man een verzoek om samenwerking weigerde, en ze bracht zelf proviand naar de soldaten. Daarmee voorkwam ze dat David Nabal zou doden. Toen haar man stierf, hoorde David daarover en herinnerde zich de dapperheid van die mooie vrouw. Dus zocht hij haar op en vroeg haar ten huwelijk. Zo werd Abigail de vrouw van David.

Oorsprong en betekenis van de naam Abigail
In het Oude Testament werd Abigail de vrouw van koning David, na de dood van haar man, Nabal.

Andere meisjesnamen om uit te kiezen: welke heeft jouw voorkeur?

Het aantal meisjesnamen dat je op onze site kunt vinden is erg groot, dus we raden je aan om alvast te beginnen met zoeken. Het belangrijkste is dat je een ruw idee hebt van wat je wilt, zodat je veel tijd bespaart die je kunt besteden aan het voorbereiden van haar kamer, kleding en andere belangrijke zaken.

Als je bijvoorbeeld al besloten hebt dat de naam van je meisje zal beginnen met de letter A, ga dan meteen naar deze lijst die we beschikbaar hebben, die je veel mogelijkheden biedt. Dan is er de zoektocht naar specifieke namen, zoals Hannah, Emily of Arya. Drie opties met persoonlijkheid en elk met een bijzonder verhaal.

Als niets van dit alles werkt, stellen we voor dat je namen per thema onderzoekt, wat heel interessant kan zijn. Bijvoorbeeld namen van koninginnen en godinnen, beroemde mensen, en nog veel meer!

Ga vandaag nog op zoek naar de perfecte naam voor je kleine meisje! Wellicht ook interessant voor jou

De oorsprong en betekenis van de naam Rebecca
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De oorsprong en betekenis van de naam Rebecca

Een muzikale naam die vol is van magie. Waarom brengt het deze gevoelens over? Ontdek de oorsprong en betekenis van de naam Rebecca.