Je pasgeborene blijft huilen: hoe kalmeer je hem?

Je pasgeborene blijft huilen: hoe kalmeer je hem?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Je baby is gevoed, heeft gerust en is niet ziek, maar je pasgeborene blijft huilen. Dan ben je mogelijk geïnteresseerd in enkele adviezen die we bespreken in dit artikel.

Je pasgeborene blijft huilen en dit kan voor kersverse moeders een hele uitdaging zijn om hem te kalmeren. Pasgeborenen zijn niet in staat om uit te drukken wat ze voelen of nodig hebben, laat staan het te verwoorden.

Je denkt misschien dat je alles al hebt geprobeerd.  Baby’s huilen omdat hun luier vervangen moet worden. Maar ook omdat ze het te warm hebben, last hebben van koliek of hongerig of moe zijn. 

Je pasgeborene blijft huilen en voor mama’s kan dit een bron van frustratie, stress of zorgen zijn. Als je het gevoel hebt dat je werkelijk alles hebt geprobeerd, zijn hier enkele adviezen om je kleintje te kalmeren en de tranen te stoppen.

Echter als dit gedrag zich blijft herhalen zorg er dan voor dat je dit bespreekt met je kinderarts.

Je pasgeborene blijft huilen: enkele tips om hem te kalmeren

Je pasgeborene blijft huilen

Pasgeborenen zijn voorspelbaarder dan ze misschien lijken. Hun noden zijn vaak verbonden met het comfort dat ze genoten in de baarmoeder, voor de geboorte.  Gelukkig zijn er bepaalde dingen die je kan doen om deze omstandigheden op te roepen in de buitenwereld.

Met dit in gedachten geven we je enkele tips om een huilende baby te kalmeren:

  • Blijf kalm en sereen. Dit is van groot belang als je baby huilt. Of er nu wel of niet een onmiddellijke  reden voor zijn tranen is of niet.
  • Denk eraan om je kind te troosten om zijn prikkelbaarheid te verminderen.
  • Hou je baby zachtjes maar stevig tegen je borst. Dit zal hem verwarmen als hij het koud heeft.  Bovendien voelt je baby zich veilig en verzorgd.
  • Gebruik een dekentje voor het inbakeren. Pasgeborenen houden van temperaturen en een omgeving gelijkwaardig aan die van de baarmoeder. Dit zorgt er namelijk voor dat ze zich knus voelen zoals ze dit deden voor de geboorte.
  • Laat je baby op zijn duim zuigen of op een fopspeen. Zelfs al heeft je baby geen honger, het zuigen stabiliseert de hartslag en kalmeert de zenuwen.
  • Geef je baby een zachte massage. Voortdurend lichamelijk contact is rustgevend en een ontspannen massage zou je baby moeten kalmeren. Een goede techniek is om zachte, circulaire bewegingen te maken. Behandel delen zoals de rug, de buik en armen en benen met extra zorg. Als je baby lijdt aan koliek, concentreer je dan op zijn buikje.
  • Als baby’s in de baarmoeder zitten, raken ze gewend aan hun moeder’s hartslag. Daarom voelen ze zich zo comfortabel als je hen tegen je borst houdt. Je kunt nog een zacht achtergrondmuziekje kiezen voor een bijkomend kalmerend effect.
  • Met je baby in je armen rond lopen is een uitstekend idee. De zachte bewegingen van je lichaam zullen helpen bij het verzachten van je baby’s tranen.
  • Een ander trucje dat gebruik maakt van beweging om je baby te kalmeren is om een wandeling te maken in de kinderwagen.
  • Een wandeling buiten kan goed zijn voor jullie beiden: een beetje frisse lucht, zonneschijn en verandering van omgeving doen wonderen voor je huilende baby. 

Je pasgeborene blijft huilen: hoe ga je hiermee om?

Het is ongelooflijk stresserend wanneer je baby huilt en je niet weet waarom. Maar hou er rekening mee dat je kind aanvoelt hoe jij je voelt. Laat niet merken dat je zenuwachtig of ongeduldig bent; dit kan een volledig omgekeerd effect hebben.

Moeheid kan je emotionele stabiliteit ondermijnen. Je bent beter in staat om met dit soort situaties om te gaan na een paar uurtjes slaap.

Hulp krijgen van je partner of een ander familielid zal helpen om je stress te verlichten. 

Meer adviezen voor jou

Mama houdt haar baby vast

Wat als je alles hebt geprobeerd en je pasgeborene blijft huilen? Als je meer en meer stress ervaart en je je gefrustreerd voelt, leg je baby dan even in de wieg.  Laat je baby even huilen terwijl jij jezelf een moment gunt om tot rust te komen.

  • Bel een goede vriend(in) of familielid die je kan helpen.
  • Kijk iets op tv of luister wat naar muziek om je stress te verlichten. 
  • Gebruik ademhalingstechnieken: een paar keer diep in- en uitademen zal je snel beter laten voelen.

Onthoud dat huilen je baby niet schaadt en daarnaast helpt huilen soms voor het versterken van je baby’s longen. Af en toe huilen zorgt voor het loslaten van spanningen. Bovendien helpt het je baby om diep te slapen, nadat hij moe is van alle inspanning.

Dus als je alles hebt geprobeerd in je vermogen, geef dan je baby simpelweg wat tijd om te kalmeren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.