Je baby's ogen: wanneer een pasgeborene jou ontdekt

Je baby's ogen: wanneer een pasgeborene jou ontdekt
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 19 april, 2018

Weinig momenten zijn zo mooi als de momenten waarop we visueel contact leggen met onze pasgeborene. Het ogenblik waarop je je realiseert dat je baby’s ogen naar je kijken wekt meerdere sensaties op. Maar wat zien ze eigenlijk? Kunnen ze verschil maken tussen het gezicht van de moeder en andere leden van het gezin?

De ogen en het zicht van een baby zijn onderhevig aan verschillende veranderingen gedurende de eerste 6 maanden van hun leven. We moeten ons bewust zijn van iedere nuance, zoals de manier waarop een baby zich kan focussen op bepaalde voorwerpen. De ogen zijn een onmisbaar en wonderlijk kanaal waardoor kinderen de wereld ontdekken.

Dit zal niets nieuws voor je zijn. Maar, gedurende de eerste weken van het leven zijn ze alleen gefocust op twee voor hen essentiële dingen: jou en melk. Beiden vertegenwoordigen het overleven. Een ander fascinerend fenomeen volgt echter snel.

Je baby’s ogen zullen snel genoeg jouw gezicht beginnen te herkennen. Met het verstrijken van de tijd zal hij je gaan zoeken en zal hij nog blijer zijn om jou te zien. Het instinct om te overleven gaat gepaard met de kracht van genegenheid. Een band die nooit zal worden verbroken.

Vandaag nodigen we je uit om de verschillende visuele aspecten van een pasgeborene te ontdekken.

Ik zie je mama, omdat je dicht bij me bent

In de genen van een baby ligt vastgelegd dat hij graag visueel contact zoekt met mensen, voornamelijk zijn ouders. Veraf hebben pasgeborenen een zeer troebel zicht. Ze kunnen voorwerpen die zich verder dan 30 tot 40 centimeter bij hen vandaan bevinden niet scherp zien.  

Deze slechtziendheid op de lange afstand heeft een belangrijke functie tijdens de eerste maanden van hun leven. Het is een overlevingsmechanisme om stress en angst bij zich vandaan te houden en zich te kunnen richten op wat echt belangrijk is: de gezichten die dichtbij zijn en zijn moeders borst of fles.

Laten we hieronder kijken naar meer interessante details.

Je baby's ogen bekijken

Een pasgeborene richt zich snel op visueel contact met zijn moeder

  • Hij kijkt naar je, hij ziet je en hij weet wie je bent. Er zijn weinig dingen zo belangrijk als het toestaan van een intieme en langdurige ontmoeting tussen de moeder en het kind kort na de bevalling. Op deze manier vindt het eerste visuele ontmoeting en huid-op-huid contact plaats. Het vermindert ook stress en de eerste verbinding tussen moeder en kind wordt gelegd.
  • Voor een pasgeborene zit een gezicht vol met fantastische stimuli. Er komt geluid uit een mond en ogen bewegen alle kanten op. Samen met de gezichtscontouren schetst de baby een beeld wat belangrijk is voor de herkenning.

Het is fantastisch voor baby’s.

Mijn baby kijkt scheel

Geen paniek, scheel kijken is volkomen normaal. Gedurende de eerste 6 maanden van het leven leert het brein zich te focussen en is dit proces in ontwikkeling. Het lijkt misschien niet zo, maar dit is zeer complex.

  • Het is veelvoorkomend dat baby’s tijdens de eerste 2 tot 4 weken van hun leven scheel kijken. Hun visie is nog altijd niet heel nauwkeurig. Ouders raken soms in paniek wanneer ze zien dat hun baby scheel kijkt.
  • We moeten onthouden dat het grootste gedeelte van de visuele ontwikkeling van een kind plaats vindt in het brein en niet in de ogen zelf.
  • Daarom is het een grote uitdaging voor het ontwikkelende brein om de visuele signalen van beide ogen goed te coördineren. De zenuwsignalen van beide ogen banen zich een weg door de optische zenuwen en scheiden zich aan beide kanten van de hersenen.

Dit is een erg complex proces dat tijd vraagt om zich te ontwikkelen. Uiteindelijk zal elk oog gecoördineerd worden in de gewenste richting.

Je baby's ogen

De grootste visuele mijlpalen

  • Na twee maanden kunnen we genieten van het feit dat onze kinderen onze gezichten kunnen volgen. Ze kunnen naar ons kijken tussen twee lachjes door. Met grote interesse volgen ze speelgoed wat van links naar rechts wordt bewogen.
  • Tussen de twee en drie maanden lukt het een baby om onderscheid te maken tussen gezichten. Vanaf dat moment wordt hij angstig van gezichten die hij nog nooit eerder heeft gezien.
  • Op deze leeftijd heeft hij plezier in visuele stimulansen, zoals de mobile boven zijn bedje. Maar omdat de aandachtsspanne van een baby snel afneemt, zijn ze blij met elke nieuwe en leuke stimulans die je hen aanbiedt.
  • De volgende visuele mijlpaal vindt plaats wanneer ze een half jaar oud zijn. Op dat moment is de coördinatie in beide zijden van het brein op een optimaal niveau.
  • Kinderen zijn vanaf nu erg nieuwsgierig. Ze kijken, zoeken en ontdekken. Belangrijker nog, hun coördinatie is nu perfect. We kunnen een oog bedekken en ze zullen met hun andere oog naar een stimulans zoeken. Schroom niet om een kinderarts of oogarts te raadplegen wanneer jouw baby na 6 tot 7 maanden nog steeds scheel kijkt of wanneer zijn ogen soms kruislingse bewegingen maken.

De kleur van je baby’s ogen

Er is een bekende mythe. Eentje die we al heel vaak gehoord hebben. Er is ons verteld dat de blauwe oogkleur van onze pasgeborene komt door het feit dat hij nog altijd borstvoeding krijgt.

Je baby's ogen ontdekken jou
  • Er is geen wetenschappelijk bewijs om een bewering als deze te ondersteunen. Het is gewoonweg niet waar. De kleur van de iris, net als die van het haar en de huid, hangt af van een eiwit dat melanine heet.
  • Wanneer een baby geboren wordt, is het veelvoorkomend dat je baby’s ogen grijs of blauw zijn, omdat ze een lange tijd in het donker verbleven. De melanocytes waren op dat moment nog niet rijp. Dit proces vergt tijd en zal dag na dag veranderen.
  • Dit rijpingsproces en het al dan niet veranderen van de oogkleur ontwikkelt zich in elk kind anders. Dit hangt af van de genen. Maar na ongeveer 6 maanden begint zich de uiteindelijke kleur te manifesteren. Een proces wat doorgaat tot dat ze een jaar of 2 oud zijn.

Concluderend, weinig dingen zijn zo magisch als het moment dat we ons realiseren dat onze baby rondkijkt en naar ons kijkt. Hij weet dat wij een belangrijk persoon voor hem zijn en dat hij ons nodig heeft. Beetje bij beetje ontdekt hij steeds meer dingen over ons en over de wereld om zich heen.

Verwaarloos de verzorging van je baby’s ogen niet. Schroom niet om advies te vragen bij een goede kinderarts wanneer je een kleine afwijking opmerkt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.